MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ja mam to juz za soba, kupilem dom

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 172 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 171 | 172 | 173 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

Str 172 z 655

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

mika80

Post #1 Ocena: 0

2011-10-11 17:40:09 (14 lat temu)

mika80

Kobieta

Z nami od: 11-10-2011

no oczywiscie ze to musi byc wasza decyzja. ja od poczatku wiedzialam, ze bede placic mortgage, ale rowniez i czynsz jak i service charge. poza tym w naszym przypadku to nie ma byc na ta chwile mieszkanie do konca zycia, tylko upewnilisamy sie jak i kiedy bedziemy mogli je sprzedac. wiec nawet jesli cos byloby bardzo nietak, to zawsze jest taka opcja, a na pewno nei stracimy na tym wiecej niz wynajmujac i wyrzucajac srednio 12000 rocznie na wynajem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2011-10-11 17:46:00 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

mika80

Post #3 Ocena: 0

2011-10-11 17:58:43 (14 lat temu)

mika80

Kobieta

tzn nie wiedzialas ze bedziecie musieli placic service charge tak? no to faktycznie powinno byc wiadome od poczatku. bo to ze wszystko MOZE pojsc w gore to jest dla mnie oczywiste. tak, rowniez w umowie kredytowej jest napisane ze po okresie fixed, rata, mimo ze oparta na danej sumie variable, ale moze wzrosnac (zaleznie od inflacji i innych czynnikow) i trzeba byc tego swiadomym. takie uroki kredytow.
co do council taxu - tak, jak pisala Richmond, ogolnie miejsca publiczne utrzymywane sa z tych pieniedzy, ale nie konkretne osiedla, ktore sa czyjas wlasnoscia. ja tak to rozumiem, osiedle, nowo wybudowane jest wlasnoscia HA i dlatego mieszkancy placa service charge, councilowi nic do tego. tak mi sie wydaje.

my mamy kredyt na 4.83 na pierwsze 3 lata, potem ma to byc 4.18 ale wlasnie varable. z tym ze my zdecydowalismy sie na 15%depozytu, wlasnie po to zeby dostac lepsze warunki. na poczatku tez zaproponowali nam 6.18%.

Do góry stronyOffline

AndrzejW

Post #4 Ocena: 0

2011-10-11 18:27:20 (14 lat temu)

AndrzejW

Mężczyzna

Z nami od: 04-04-2007

lakeforest - faktycznie chyba przesadzasz. Wszystko zależy od własności trawników ziemi.
Jeżeli dom jest bezpośrednio przy ulicy to pewnie council będzie zarządzał chodnikiem przed domem - i wtedy nie ma opłat.
Jeżli trawnik (i często parking) jest na wspólnej ziemi wykupionej przez developera - to ktoś musi za to zapłacić.

Jeśli chodzi o wysokie opłaty za service charge na które narzekają w internecie - to sprawdz za co płacą.

Ja mieszkam w mikro-osiedlu 3 semi-detached i 1 blok (6 mieszkań).
W semi płacę 28 funtów miesięcznie service-charge, a ludzie z bloku płacą około 100 funtów (u nich dochodzi sprzątanie klatki, antena, domofon...)

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2011-10-11 19:21:00 (14 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2011-10-11 17:46:00, lakeforest napisał(a):
ja nie rozumiem jednego skoro ma to byc na trawe,ogrod itd...to jaki sens plaic tez za council tax(ktory teraz to pokrywa taie rzeczy,na osiedlu na ktorym mieszkamy teraz).

Pisalam wczesniej: council tax idzie do gminy i oni zarzadzaja i dbaja o tereny publiczne. A osiedle bedzie zapewne terenem prywatnym i ktos musi zaplacic za jego utrzymanie.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2011-10-11 19:24:33 (14 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

mika80

Post #7 Ocena: 0

2011-10-11 19:28:20 (14 lat temu)

mika80

Kobieta

nie kombinuj za bardzo. council bedzie odpowiadal za wszystko za co odpowiadal do tej pory. za place zabaw i tereney zielone rowniez. tylko nie te, na Twoim osiedlu. wlasnie za te na Twoim osiedlu musisz zaplacic Ty i inni mieszkancy OSIEDLA. nie ma powodu zeby Twoj council tax byl mniejszy niz kogos kto mieszka poza Twoim osiedlem :) i przede wszystkim dla mnie te 2 kwestie nie maja ze soba nic wspolnego.

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2011-10-11 19:55:06 (14 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

annussia

Post #9 Ocena: 0

2011-10-11 21:02:36 (14 lat temu)

annussia

Kobieta

Z nami od: 23-06-2010

Gdyby wysokosc Council tax'u ustalana byla na podstawie kto z czego, gdzie korzysta, to uwierz mi, ze kazdy mialby inny band. Pieniadze na Twoja zielen przed domem i plac zabaw nie stanowia nawet cwierc procenta tego, co placisz. Masz cale miasto - ulice, oswietlenie, budynki publiczne,smieci, leisure cluby, policje, straz pozarna, szkoly, beneficiarzy:-]do utrzymania... moznaby tak wymieniac i wymieniac. Kazde z powyzszych w jakies czesci oplacane jest z Council Tax'u. Twoje osiedle to duzy wspolny ogrod osob tam mieszkajacych. wiec to troche nie tak, zastanawiac sie nad znizka na council tax ze wzgledu, ze skosilam sobie trawe... a kawalek dalej komus kto mieszka na council estate zrobil to council;-)
bla bla bla...

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #10 Ocena: 0

2011-10-11 21:20:34 (14 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Nie wiem jak mozna napisac to jasniej, nie odrozniasz terenu prywatnego (prywatne osiedle) od terenu publicznego. Najwyraznie teraz mieszkasz w miejscu, gdzie trawniki, ulice i parki naleza do terenow publicznych i sa zarzadzane przez lokalna gmine/miasto. A dom, ktory chcesz kupic bedzie na pewnego rodzaju osiedlu zamknietym. I wszystko co jest na terenie tego osiedla bedzie utrzymane z service charges placonych przez mieszkancow.

Nie spotkalas sie w Polsce nigdy z osiedlami zamknietymi i oplatami eksplatacyjnymi? Po rozbiciu takich oplat masz tam: sprzatanie, dbanie o zielen, wywoz smieci, oplaty konserwacyjne, czasami ochrone, prad w miejscach publicznych itp.

Ja nie korzystam ze szkol, mieszkan socjalnych ani zasilkow itp, tez mam prosic o obnizke council taxu? Poza tym to, co idzie z council taxu, to pokrywa ok. 20% wydatkow miasta/gminy (oficjalne dane). Reszta wydatkow jest pokrywana przez panstwo czyli nasze podatki.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Strona 172 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 171 | 172 | 173 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,