MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ja mam to juz za soba, kupilem dom

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 161 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 160 | 161 | 162 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

Str 161 z 655

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Ibanez

Post #1 Ocena: 0

2011-08-19 21:55:42 (14 lat temu)

Ibanez

Mężczyzna

Z nami od: 19-08-2011

Witam serdecznie,
jestem bardzo świeży w temacie i interesuje mnie pewna kwestia. Szukałem na forum ale nie znalazłem wątku więc pozwoliłem sobie zadać pytanie.
Jestem w trakcie kupna domu. Oferta zaakceptowana, praca prawników w toku, proces udzielenia kredytu również. Planowałem rozpocząć procedurę kupna domu za parę miesięcy ale mój landlord poinformował mnie, że będzie musiał się wprowadzić tu z powrotem. Jako, że jest on moim kolegą, poszliśmy na kompromis i nie muszę się spieszyć z wyprowadzką więc ruszyłem z procedurą kupna domu. Problem był w tym, że nie miałem pełnej kwoty na depozyt. Miałem w pl 4.000, które przelałem na konto angielskie ale brakowało mi 3.000, które pożyczyłem od kolegi. Sorki za przydługi wstęp ale chciałem aby sytuacja była w miarę klarowna.
Byłem zobowiązany do przedstawienia pewnych dokumentów prawnikom, między innymi wyciągu z banku dla potwierdzenia wystarczających środków do sfinalizowania transakcji. Po paru dniach otrzymałem pismo od prawnika, który prowadzi moją sprawę z poleceniem aby kolega, od którego pożyczyłem pieniądze stawił się u nich w biurze aby potwierdzić, że przekazał mi taka sumę, że nie zażąda natychmiastowego zwrotu i mało tego - udokumentować skąd ma te pieniądze. Jednocześnie teściowa, która wysłała pieniądze z Polski musi się u dać do prawnika w Polsce i również udokumentować transakcję. Dla mnie to jakaś paranoja.
Czy jest to standardowa procedura i jakie dokumenty należy przedstawić? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i doświadczenia w tej materii. Z góry dziękuję za ewentualne odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie forumowiczów.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2011-08-19 21:59:29 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #3 Ocena: 0

2011-08-19 21:59:51 (14 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Prawnik wymaga udokumentowania, ze posiadasz pieniadze, wiec jego zadania nie sa szokujace w tym przypadku, bo pieniadze nie sa Twoje.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

agnjal

Post #4 Ocena: 0

2011-08-19 22:20:00 (14 lat temu)

agnjal

Kobieta

Z nami od: 06-04-2009

Tak takie sa procedury. Prawnik musi sprawdzic z jakiego zrodla pieniadze pochodza (przepisy dotyczace prania brudnych pieniedzy).
Moi klienci czesto "dostaja" pieniadze na depozyt np od rodzicow. Najczesciej wystarczy list potwierdzajacy darowizne, w ktorym jest zaznaczone, ze osoba, ktora pozycza nie rosci sobie zadnych praw do nieruchomosci oraz ze nie zadaja zwrotu. W przypadku obcej osoby, ktorej pieniadze trzeba oddac, ze nie zada zwrotu w najblizszym czasie.
Tak jak mowie najczesciej wystarcza list, ksero dowodu tozsamosci oraz czasami wyciag z banku osoby, od ktorej pieniadze pochodza. Nie spotkalam sie jeszcze z tym, zeby dana osoba musiala fatygowac sie do prawnika, czesto te osoby sa np w Polsce.

Do góry stronyOffline

Ibanez

Post #5 Ocena: 0

2011-08-19 22:59:52 (14 lat temu)

Ibanez

Mężczyzna

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedz ale jaki konkretnie dokument spełni ich wymogi - wybaczcie, że tak wnikam ale obiecałem koledze, który musi się osobiście stawić żeby udokumentować ten przelew, że zorientuję się co będzie musiał przedstawić.

Do góry stronyOffline

Ibanez

Post #6 Ocena: 0

2011-08-19 23:02:14 (14 lat temu)

Ibanez

Mężczyzna

dziekuje bardzo Agnjal, dodalas posta tuz przed moim;)

Do góry stronyOffline

Ibanez

Post #7 Ocena: 0

2011-08-19 23:03:54 (14 lat temu)

Ibanez

Mężczyzna

czy w przpadku listu z Polski musi on byc tlumaczony u tlumacza przysieglego?

Do góry stronyOffline

agnjal

Post #8 Ocena: 0

2011-08-20 09:15:08 (14 lat temu)

agnjal

Kobieta

Z nami od: 06-04-2009

W przypadkach jakie pamietam to dzieci (czyli kredytobiorcy) napisali list po angielsku a rodzice( ci ktorzy dali pieniadze) podpisali i to wystarczylo. Najlepiej jednak zapytaj swojego prawnika jakie oni maja procedury.

[ Ostatnio edytowany przez: agnjal 20-08-2011 09:18 ]

Do góry stronyOffline

ilona159

Post #9 Ocena: 0

2011-08-20 10:55:41 (14 lat temu)

ilona159

Kobieta

Z nami od: 30-05-2011

Richmond dziekuje za poprzednia odpowiedz:)fajnie ze ktos bezinteresownie pomaga:)
Mam jeszcze pytanko w zwiazku z przeczytanym powyzej tekstem .Na depozyt bede miala pieniazki z Polski wzielam kredyt pod hipoteke domu.Czy jesli kaza mi to udokumentowac to czy nie bedzie to kolidowalo z pozyczka tutaj .Czy nie beda pytali czy dam rade to splacic czy tp.hhmmm i czy jesli posiadam dom w Polsce lecz nie byl on kupiony przez nas lecz dany w formie darowizny to czy tutaj moge ominac podatek jako kupujacy po raz pierwszy.Niby brzmi logicznie ze kupuje po raz pierwszy ,ale jednak posiadam juz dom

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #10 Ocena: 0

2011-08-20 16:32:27 (14 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Nie jestes FTB, bo masz juz dom. Oczywiscie mowimy o definicji dla urzedu skarbowego i zwolnieniu ze Stamp Duty. Bo dla banku jestes FTB, bo nie masz domu w UK.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Strona 161 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 160 | 161 | 162 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,