Str 161 z 655 |
|
---|---|
Ibanez | Post #1 Ocena: 0 2011-08-19 21:55:42 (14 lat temu) |
Z nami od: 19-08-2011 Skąd: Blackpool |
Witam serdecznie,
jestem bardzo świeży w temacie i interesuje mnie pewna kwestia. Szukałem na forum ale nie znalazłem wątku więc pozwoliłem sobie zadać pytanie. Jestem w trakcie kupna domu. Oferta zaakceptowana, praca prawników w toku, proces udzielenia kredytu również. Planowałem rozpocząć procedurę kupna domu za parę miesięcy ale mój landlord poinformował mnie, że będzie musiał się wprowadzić tu z powrotem. Jako, że jest on moim kolegą, poszliśmy na kompromis i nie muszę się spieszyć z wyprowadzką więc ruszyłem z procedurą kupna domu. Problem był w tym, że nie miałem pełnej kwoty na depozyt. Miałem w pl 4.000, które przelałem na konto angielskie ale brakowało mi 3.000, które pożyczyłem od kolegi. Sorki za przydługi wstęp ale chciałem aby sytuacja była w miarę klarowna. Byłem zobowiązany do przedstawienia pewnych dokumentów prawnikom, między innymi wyciągu z banku dla potwierdzenia wystarczających środków do sfinalizowania transakcji. Po paru dniach otrzymałem pismo od prawnika, który prowadzi moją sprawę z poleceniem aby kolega, od którego pożyczyłem pieniądze stawił się u nich w biurze aby potwierdzić, że przekazał mi taka sumę, że nie zażąda natychmiastowego zwrotu i mało tego - udokumentować skąd ma te pieniądze. Jednocześnie teściowa, która wysłała pieniądze z Polski musi się u dać do prawnika w Polsce i również udokumentować transakcję. Dla mnie to jakaś paranoja. Czy jest to standardowa procedura i jakie dokumenty należy przedstawić? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i doświadczenia w tej materii. Z góry dziękuję za ewentualne odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie forumowiczów. |
Post #2 Ocena: 0 2011-08-19 21:59:29 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Richmond | Post #3 Ocena: 0 2011-08-19 21:59:51 (14 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Prawnik wymaga udokumentowania, ze posiadasz pieniadze, wiec jego zadania nie sa szokujace w tym przypadku, bo pieniadze nie sa Twoje.
Carpe diem.
|
agnjal | Post #4 Ocena: 0 2011-08-19 22:20:00 (14 lat temu) |
Z nami od: 06-04-2009 Skąd: Londyn |
Tak takie sa procedury. Prawnik musi sprawdzic z jakiego zrodla pieniadze pochodza (przepisy dotyczace prania brudnych pieniedzy).
Moi klienci czesto "dostaja" pieniadze na depozyt np od rodzicow. Najczesciej wystarczy list potwierdzajacy darowizne, w ktorym jest zaznaczone, ze osoba, ktora pozycza nie rosci sobie zadnych praw do nieruchomosci oraz ze nie zadaja zwrotu. W przypadku obcej osoby, ktorej pieniadze trzeba oddac, ze nie zada zwrotu w najblizszym czasie. Tak jak mowie najczesciej wystarcza list, ksero dowodu tozsamosci oraz czasami wyciag z banku osoby, od ktorej pieniadze pochodza. Nie spotkalam sie jeszcze z tym, zeby dana osoba musiala fatygowac sie do prawnika, czesto te osoby sa np w Polsce. |
Ibanez | Post #5 Ocena: 0 2011-08-19 22:59:52 (14 lat temu) |
Dziękuję bardzo za szybką odpowiedz ale jaki konkretnie dokument spełni ich wymogi - wybaczcie, że tak wnikam ale obiecałem koledze, który musi się osobiście stawić żeby udokumentować ten przelew, że zorientuję się co będzie musiał przedstawić.
|
|
|
Ibanez | Post #6 Ocena: 0 2011-08-19 23:02:14 (14 lat temu) |
dziekuje bardzo Agnjal, dodalas posta tuz przed moim
![]() |
Ibanez | Post #7 Ocena: 0 2011-08-19 23:03:54 (14 lat temu) |
czy w przpadku listu z Polski musi on byc tlumaczony u tlumacza przysieglego?
|
agnjal | Post #8 Ocena: 0 2011-08-20 09:15:08 (14 lat temu) |
Z nami od: 06-04-2009 Skąd: Londyn |
W przypadkach jakie pamietam to dzieci (czyli kredytobiorcy) napisali list po angielsku a rodzice( ci ktorzy dali pieniadze) podpisali i to wystarczylo. Najlepiej jednak zapytaj swojego prawnika jakie oni maja procedury.
[ Ostatnio edytowany przez: agnjal 20-08-2011 09:18 ] |
ilona159 | Post #9 Ocena: 0 2011-08-20 10:55:41 (14 lat temu) |
Z nami od: 30-05-2011 Skąd: slough |
Richmond dziekuje za poprzednia odpowiedz
![]() ![]() Mam jeszcze pytanko w zwiazku z przeczytanym powyzej tekstem .Na depozyt bede miala pieniazki z Polski wzielam kredyt pod hipoteke domu.Czy jesli kaza mi to udokumentowac to czy nie bedzie to kolidowalo z pozyczka tutaj .Czy nie beda pytali czy dam rade to splacic czy tp.hhmmm i czy jesli posiadam dom w Polsce lecz nie byl on kupiony przez nas lecz dany w formie darowizny to czy tutaj moge ominac podatek jako kupujacy po raz pierwszy.Niby brzmi logicznie ze kupuje po raz pierwszy ,ale jednak posiadam juz dom |
Richmond | Post #10 Ocena: 0 2011-08-20 16:32:27 (14 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Nie jestes FTB, bo masz juz dom. Oczywiscie mowimy o definicji dla urzedu skarbowego i zwolnieniu ze Stamp Duty. Bo dla banku jestes FTB, bo nie masz domu w UK.
Carpe diem.
|