Andy dzięki za wątek, trzeba troche samozaparcia zeby przebrnąć przez te 108 stron.
Kilka porad dla kupujących
Kupiłem mieszkanie po targach z włascicielem udało mi sie zbic o 11k (agencja w tym uczestniczyła)
Interesował mnie 2 year fixed i w tej chwili najlepszą ofertę ma Natwest jednak tam nie mogliśmy dostać bo zona jest self-employed którcej niz rok - mortgage advisor był wkurzony ze nie moze z nami ubić dealu ( kontaktował sie kilka razy telefonicznie z mortgage dept bo nie mógł w to uwierzyć)
Bzdura ogromna bo łacznie mamy z żoną 50k dochodu rocznego, 50k oszczednosci w Natwest i nie moglismy dostac tam mortgage.
Wybór padł na Barclays, róznica w kredycie była 600 funtów.
Kredytów szukałem na własną rękę a pózniej z agencji dostałem darmowego brookera niestety zawsze udawało mi sie znależć lepszy deal niz on mi oferował.
Papiery juz są u solicitor ale niestety nie mógł mi odpowiedziec na następujące pytania:
- mortgage wzięlismy na dwoje ( ja +zona) i to oznacza ze mieszkanie tez musi być kupione na dwa nazwiska. Zona ma mieszkanie w Polsce jako darowiznę od rodziców czyli dostanie je dopiero po ich smierci (umowa spisana zanim zostalismy małzenstwem) - czy w takim razie jestesmy First Time Buyer czy nie?
jesli nie to ile zapłacimy 1%?
- czy zapłacimy podatek od nieruchomosci w Polsce?
------------
Krótko o opłatach czyli jesli przeprowadzacie sie na swoje jak wzrosną opłaty:
Kredyt (na podstawie mojego 2 year fixed 3.79% w Barclays)
- 199 agreement
- 295 servey basic
- 35 transfer
- no i oczywiscie raty w zaleznosci ile lat i jaka kwota pozyczki
- przy zamknięciu konta w Barclays jest tez opłata 275 chyba ze nie zamkniecie
Solicitor
NHS Fee £495plus vat
NHS Bank Transfer Fee £30 plus vat
Local Search £80
Water Search £49.35
Land Registry Search £4
Land Charges Search £4
Land Registry Registration Fee £200
Total Including vat £954.23
An optional Environmental search is an additional £49.
czyli tak jak pisałem 1000
- stamp duty jesli powyzej 125k
- service na nowym mieszkaniu ( u mnie 86 co miesiąc)
- home content insurance
- Life insurance ( na 200k osobno zona i osobno ja 40)
- Income insurance ( jeszcze nie wiem ale około 40)
Chyba nic nie pominąłem
Pozdrawiam
[ Ostatnio edytowany przez: Bogdan_z_Manchesteru 19-09-2010 11:10 ]