|
---|---|
GhostDogg | Post #1 Ocena: 0 2016-01-18 16:31:39 (9 lat temu) |
Z nami od: 22-12-2015 Skąd: Switzreland |
Nie zanlazlem podobnego watku. Wynajalem dom i otrzymalem jeden klucz choc w umowie najmu jest foto, ze otrzymuje dwa. Na moja prosbe o dodatkowy klucz odpowiedziano mi, ze jeden musi byc w agencji. Czy to norma? Klucza potrzebuje w razie zgubienia czy tez wowczas, kiedy pod moja nieobecnosc bedzie instalowany internet, czy ktos mi sprzatnie. Na kluczu, ktory mam jest inf, ze nie nalezy go kopiowac. Jakich argumentow uzyc by mi ten klucz dali, albo zebym go dorobil za zgoda agencji, bo moje logiczne i prozaiczne nie dzialaja...
|
Richmond | Post #2 Ocena: 0 2016-01-18 17:22:08 (9 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Mowisz, ze potrzebujesz dwa i zeby Ci dorobili. Skoro w umowie sa dwa, to masz miec dwa. Nawet jakby nie bylo w umowie, to i tak prosba o dwa nie bylaby dziwna. Niech landlord zaplaci za dorobienie, skoro sam nie mozesz.
Jak nie mozesz z nimi dojsc do porozumienia i nic do nich nie bedzie trafialo, to mozesz zaproponowac zaplate za dorobienie. Argument o sprzataczce jest calkiem sensowny. Carpe diem.
|
GhostDogg | Post #3 Ocena: 0 2016-01-18 18:00:32 (9 lat temu) |
Dziekuje, ale nie chodzi o zaplacenie za dorobienie, sek w tym, ze jest ta informacja, ze klucza nie mozna kopiowac, a pani z agencji twierdzi, ze to standard i jeden klucz oni maja...koniec kropka.
Jak mowilem, nie dzialaja argumenty logiczne. |
karjo1 | Post #4 Ocena: 0 2016-01-18 18:03:11 (9 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
To jakis specjalny typ klucza?
Czy zwykly typu 'yale' czy cos bardziej skomplikowanego? |
Richmond | Post #5 Ocena: 0 2016-01-18 18:03:32 (9 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Ale oni moga sobie miec swoj klucz, to Cie nie obchodzi. Ty chcesz miec dwa klucze, tak jak w umowie, niech landlord dorobi drugi dla Ciebie.
Nie da sie ich w zaden sposob zmusic do tego, nie ma prawa nakazujacego, ze Ty masz miec dwa klucze lub wiecej. Mozesz tylko upierac sie przy tym, ze nie dotrzymuja umowy i w zwiazku z tym zmienisz zamki na swoje. Oczywiscie oni moga mowic, ze nie mozesz zmienic zamkow, ale nie moga nic z tym zrobic. Wtedy mozesz im dac kopie jak chca miec. Zakladam oczywiscie, ze nie sa ta zadne stalowe, pancerne drzwi, w ktorych nic nie da sie wymienic samemu. Carpe diem.
|
|
|
GhostDogg | Post #6 Ocena: 0 2016-01-18 18:09:15 (9 lat temu) |
Raczej skomplikowany z ruchomymi elementami i informacja o nie kopiowaniu...
|
GhostDogg | Post #7 Ocena: 0 2016-01-18 18:14:08 (9 lat temu) |
Richmond, ja z nimi prowadze dialog od czasu podpisania umowy.
Moze powinienem zmienic ton dialogu na wymagajacy? Nie znam realiow tego kraju z wlasnych doswiadczen. Ale rece opadaja. Serio potrzebny jest przeciez drugi klucz na wypadki ww przeze mnie czy chocby umowe, gdzie widnieja dwa komplety. Ale nic nie dziala, znaczy prosby nie dzialaja. |
karjo1 | Post #8 Ocena: 0 2016-01-18 18:17:26 (9 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Pozostaje, niestety, droga wspomniana przez Richmond.
Jesli sie da zamek wymienic bez demolki drzwi. Idiotyzm, ale takich byc moze spotkasz wiecej. |
krakn | Post #9 Ocena: 0 2016-01-18 18:19:02 (9 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
oni się obawiają żeby nie wynajmował komuś pokoju, skoro on ma mieszkać sam.
Pewnie klucz jest taki żeby go dorobić potrzebny jest kod od producenta, który ma landrod i ew agencja. Mają tylko 2 klucze czyli tylko standard jaki dostarcza producent klucza... lub właściciel budynku, jeżeli jest to w bloku. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
GhostDogg | Post #10 Ocena: 0 2016-01-18 18:55:20 (9 lat temu) |
Jak moga sie obawiac skoro ja podpisalem umowe na siebie samego?
Ja chce ten dodatkowy klucz, bo byl w umowie i na serio sa rozne wypadki jak w zyciu i chce go miec. Nie moge dorobic bo klucz jest zastrzezony poprzez informacje na min podana, nie pojde dorabiac klucza, na ktorym jest zakaz. Nie docieraja do mozgu agentki moje komunikaty, ale zaraz napisze kolejny mail w tonie wymagajacym. A sadzilem, ze wczesniej mieszkalem w specyficznym kraju ludzi z matrycy ![]() |