MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Mieszkanie w Londynie

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Anakin

Post #1 Ocena: 0

2015-09-07 21:30:57 (10 lat temu)

Anakin

Mężczyzna

Z nami od: 07-09-2015

Witam i pozdrawiam wszystkich Rodaków z Wysp.
Fajnie, że tu trafiłem, bo wiele ciekawych rzeczy można wyczytać.
Zainteresował mnie wątek wynajmu mieszkania, gdyż zamierzam przeprowadzić się do Londynu. W związku z tym mam pytanie - orientujecie się może, czy będę mógł samodzielnie wynająć mieszkanie i sporządzić umowę tyko na podstawie dokumentu tożsamości? Chodzi o to, że w pracy, którą rozpoczynam od przyszłego miesiąca, umowę otrzymam dopiero po 6 tyg. Będę oczywiście zatrudniony legalnie, ale umowa z moim podpisem najpierw trafia do centrali, a dopiero potem otrzymuję mój egzemplarz. Dodam, że takie rzeczy jak konto czy telefon chciałbym założyć po wynajęciu mieszkania.
A może ktoś uważa, że powinienem zrobić inaczej i zacząć od zupełnie innych rzeczy? Chętnie poczytam porady i z góry za nie dziękuję :)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Robbero

Post #2 Ocena: 0

2015-09-08 08:59:16 (10 lat temu)

Robbero

Mężczyzna

Z nami od: 17-08-2015

Chcesz wynająć mieszkanie z agencji czy raczej chodzi Ci o pokój od osoby prywatnej?

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #3 Ocena: 0

2015-09-08 09:58:53 (10 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Przy mieszkaniu z agencji moga chciec 6 miesiecy wynajmu z gory + depozyt. Byc moze zgodza sie wynajac bez platnosci z gory, gdy pracodawca napisze Ci list, ze zatrudnil Cie i zarabiasz tyle i tyle rocznie.

Proponuje od razu informowac agencje, ze wlasnie dostales prace w firmie takiej i takiej (jesli znana) i masz podpisana umowe na stale i bedziesz mial takie i takie zarobki i czy landlord zgodzi sie wynajac.

To wszystko zakladajac, ze mowimy o stanowisku professional z dobra pensja.
Carpe diem.

Do góry stronyOnline

AgentOrange

Post #4 Ocena: 0

2015-09-08 11:44:46 (10 lat temu)

AgentOrange

Mężczyzna

Z nami od: 17-05-2015

Idziesz go agencji, wybierasz mieszkanie. Składasz ofertę - landlord ją przyjmuje lub nie; jeśli za mało zarabiasz to Ci nie wynajmą mieszkania. Jeśli landlord przyjmie ofertę to sprawdzają Twoją historię kredytową, weryfikują miejsce zatrudnienia, etc. W moim przypadku (zero historii w UK) całość trwała ok. 2 tygodnie od wizyty w agencji do otrzymania kluczy. Do agencji dostarczyłem list od pracodawcy (zarobki, czas zatrudnienia, osoba kontaktowa w dziale HR która to może potwierdzić). Musiałem wypełnić ankietę w której podawałem poprzednie miejsce pracy wraz z osobami, które mogą mi dać tam referencje, musiałem poprosić dwie osoby o napisanie listu opisującego moją osobowość (!) i wpłacić ok. 3000 GBP (depozyt i pierwszy czynsz). To tak w skrócie. Trzeba też rozważnie wybierać mieszkanie - oraz szybko się decydować. Obecnie na rynku jest bardzo mało mieszkań, wiele z nich znika w ciągu 2-3 dni, zanim pojawią się w internecie. Do czynszu dolicz także podatek (council tax, to może być nawet dodatkowo 200 funtów miesięcznie) oraz media (okolice 70-100 funtów).

Do góry stronyOffline

Anakin

Post #5 Ocena: 0

2015-09-10 02:29:01 (10 lat temu)

Anakin

Mężczyzna

Witam! Dzięki za tak szybką i szczegółową odpowiedź. Chcę wynająć samodzielnie mieszkanie z jedną sypialnią. Wolałbym od osoby prywatnej, ale jeśli będzie to agencja, no to też przeżyję. Właśnie rozważałem alternatywne sposoby wynajęcia. Praca będzie nowa, nie znam tam nikogo, poznam raptem 3 os., bo umówiony jestem na pierwsze spotkanie wprowadzające. W zasadzie na wpłacenie półrocznego depozytu też jestem przygotowany.
Wiesz co - niektóre oferty wynajmu tego typu mieszkań wiszą już kilka tyg., ale zobaczę co i jak już na miejscu - najwygodniej byłoby zamknąć się z załatwieniem mieszkania w tygodniu :-]

Do góry stronyOffline

Anakin

Post #6 Ocena: 0

2015-09-10 02:34:09 (10 lat temu)

Anakin

Mężczyzna

P.S. A jak to jest z wysokością kaucji/depozytu - działa to jak w Polsce? To jest kaucja w wys. mies. czynszu, zwracana przy wyprowadzce?

Do góry stronyOffline

Anakin

Post #7 Ocena: 0

2015-09-10 03:23:40 (10 lat temu)

Anakin

Mężczyzna

P.S. A jak to jest z wysokością kaucji/depozytu - działa to jak w Polsce? To jest kaucja w wys. mies. czynszu, zwracana przy wyprowadzce?

Do góry stronyOffline

ie2ox4-b

Post #8 Ocena: 0

2015-09-10 07:16:31 (10 lat temu)

ie2ox4-b

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

Cytat:

2015-09-10 03:23:40, Anakin napisał(a):

Różnie, nieraz za tydzień, za dwa, za miesiąc, za pół roku. Kiedy zwracana, też różnie bywa, najrzadziej to przy wyprowadzce, bankowych ustawowych terminów nie znam. Jeżeli landlord jest łakomy to i tak próbuje część zatrzymać jako na naprawę szkód. Prawie zawsze się mu to udaje, chociażby poprzez zmęczenie tego co wynajmował.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #9 Ocena: 0

2015-09-10 08:39:39 (10 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cos o kaucji - http://www.mojawyspa.co.uk/forum/88/41509/Sprawdz-czy-twoj-depozyt-jest-chroniony
Carpe diem.

Do góry stronyOnline

1andy1

Post #10 Ocena: 0

2015-09-10 19:35:27 (10 lat temu)

1andy1

Mężczyzna

Z nami od: 30-01-2013

Szukam pokoju od 25 września na jakieś dwa tygodnie w Londynie, może mnie ktoś przytulić dopóki nie znajdę czegoś rozsądnego?
Jestem przygotowany by zapłacić 120 f za tydzień.
Zaakceptuję każdą ofertę.
tel.605 203 742

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,