MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co dalej po 6 miesiącach Assured Shorthold Tenancy?

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Heloiza

Post #1 Ocena: 0

2015-08-13 15:06:25 (10 lat temu)

Heloiza

Kobieta

Z nami od: 14-05-2015

Przeglądam właśnie umowę z agencją, ponieważ interesuje mnie taka sprawa: Mam podpisaną umowę na 6 miesięcy z agencją (Assured Shorthold Tenancy Agreement). Chciałabym zostać w tym mieszkaniu i przejsć po tym czasie na umowę na czas nieokreślony z terminami wypowiedzenia 2 mies lub 1 mies zarówno dla mnie jak i Landlorda lub agencji.
Czy agencja może się na to nie zgodzić i może mi nakazać podpisanie następnej umowy na czas określony?

Mam taki zapis w umowie i nie jestem w stanie wykukać o co w nim chodzi, czy może mi ktoś pomóc?: Without prejudice to the fixed term of this Tenancy the Tenant is not entitled to otherwise determine this agreement within the
first six months of the tenancy and thereafter shall only be entitled to determine the tenancy upon giving to the Landlord or the
Agents not less than two months' notice in writing stating that intention to so determine.

[ Ostatnio edytowany przez: Heloiza 13-08-2015 15:07 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2015-08-13 15:21:32 (10 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Zacytowany tekst dotyczy wypowiedzenia.

Tak, landlord/agencja moze nie zyczyc sobie, zebys byla na statutory periodic tenancy i moze przyslac Ci Section 21 Notice i nowa umowa do podpisania. Jak nie podpiszesz nowej umowy, to musisz sie wyprowadzic.

Jak nie przysla Section 21 Notice, ani nie dadza Ci wypowiedzenia w innej formie, to mozesz nie podpisywac nowej umowy i wtedy przejdziesz z automatu na statutory periodic tenancy.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Heloiza

Post #3 Ocena: 0

2015-08-13 15:27:17 (10 lat temu)

Heloiza

Kobieta

Dziekuję Richmond :)!
Tak tez sądziłam, że nie muszą sie na nic zgadzać ;(
A czy są możliwe do podpisania umowy inne niż na 6 lub 12 m? Np na 7 miesięcy?

Mieszkanie jest w miarę ok ale jest kilka spraw, które chciałam zmienić (koszmarnie zużyte materace na łóżkach, które chcę wymienić za własne pieniądze;)) a agencja ma mnie w 4 literach odkąd zapłaciłam im za pół roku wynajmu z góry i dlatego chciałabym umowę nieokreśloną lub właśnie na jakieś 7 czy 8 miesięcy z uwagi na dziecko w szkole i trudy przeprowadzi w ciągu roku szkolnego.

Do góry stronyOffline

ie2ox4-b

Post #4 Ocena: 0

2015-08-13 15:49:53 (10 lat temu)

ie2ox4-b

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

Musisz ich pytać. To ich polityka wynajmowania mieszkań.

Do góry stronyOffline

Heloiza

Post #5 Ocena: 0

2015-08-13 16:00:38 (10 lat temu)

Heloiza

Kobieta

Jasne, ze zapytam ale na razie komunikacja z moją agencją przebiega z zakłóceniami, tzn. ja pytam a oni mnie zbywają i nie odpowiadają, dlatego pytam tu, bo może oni niekoniecznie powiedzą mi prawdę jak już moja umowa zacznie się kończyć, np powiedzą, że nie ma możliwości prawnej zawarcia umowy na 7 miesięcy.

Póki co to ja ich pytam albo proszę a oni nic. Oni tylko przysyłają mi informacje, szkoda, że nie ma z nimi dobrej komunikacji.
Jak wynajmowałam to były w biurze 2 dziewczyny, bardzo sympatyczne i kontaktowe, niestety po miesiącu obie się stamtąd wyniosły i teraz siedzi tam pani, która ma wszystko w ... wiadomo gdzie.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #6 Ocena: 0

2015-08-13 16:10:38 (10 lat temu)

Richmond

Kobieta

Mozesz podpisac umowe na rok z mozliwoscia wypowiedzenia po 6 miesiecach. Musi miec break clause, ktora to umozliwa.

Zwykle podpisuje sie na 6-12 miesiecy albo nawet na kilka lat.

Zaplacilas za 6 miesiecy z gory + depozyt czy za depozyt + 5 miesiecy z gory?

Jak pierwsza opcja, to Twoj kontrakt zrobil by sie rolling z okresami 6 miesiecznymi i teoretycznie musialabys placic co 6 miesiecy za 6 miesiecy i mialabys tyle wypowiedzenia, a landlord 12 miesiecy.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Heloiza

Post #7 Ocena: 0

2015-08-13 16:15:01 (10 lat temu)

Heloiza

Kobieta

Acha rozumiem, ok, zapłaciłam za 6 miesięcy + depozyt.
Mam też od nich Tenant Letter-Subject to Contract, gdzie jest napisane:
"Your deposit of £1875.00 plus your first 6 months
Rent of £7500.00 and water £120. Your normal monthly rent will be £1250.00 and water £20 from the 7th month."

Do góry stronyOffline

greg1990

Post #8 Ocena: 0

2015-08-18 21:30:08 (10 lat temu)

greg1990

Mężczyzna

Z nami od: 04-03-2014

Witam, przyłączę się do tematu.

3 Sierpnia kończy mi się umowa (Assured Shorthold Tenancy Agreement) , okres na jaki miałem podpisaną umowę to 6 miesięcy.

Niedawno agencja od której wynajmuję mieszkanie wysłała mi takie pismo :

Cytat:

Kliknij aby powiększyć
Obrazek

Przy podpisywaniu umowy, pół roku temu padło pytanie "Co będzie gdy upłynie okres umowy?" Dostaliśmy odpowiedź, że będzie się odnawiać automatycznie co miesiąc, z miesięcznym wypowiedzeniem. M.in przez to zdecydowaliśmy się podpisałem tą umowę.

Przyszłość moja jest niepewna, póki co pracuję przez agencję, szukam pracy na kontrakt, gdy znajdę chcę się wyprowadzić jak najbliżej pracy. Więc umowa "statutory periodic tenancy" bardzo by nam odpowiadała. No tak gorzej dla agencji, wolą mieć zabezpieczenie i kolejną podpisaną umowę na pół roku.

Nie wiem co robić, w poniedziałek prawdopodobnie wybieram się do agencji na rozmowę. Do tego czasu chcę się oczytać, wiedzieć co mówić, aby agencja poszła mi na rękę i zgodziła się na statutory periodic tenancy.

Autor tematu jest w podobnej sytuacji.
Prosimy więc o więcej informacji, których w tym temacie jeszcze nie ma. *HELP*

Będę bardzo wdzięczny. *THUMBS UP*
Pozdrawiam.

[ Ostatnio edytowany przez: greg1990 18-08-2015 21:31 ]

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Heloiza

Post #9 Ocena: 0

2015-08-19 10:09:18 (10 lat temu)

Heloiza

Kobieta

Dlatego też mnie interesuje taka sprawa czy jak otrzymam takie pismo to tylko od "widzimisię" agencji zależy czy pójdą na rękę i będę mogła dalej wynajmować na zasadzie SPT czy też oni mogą mnie stąd usunąć jeśli nie chcę następnej umowy na 6m.
Podejrzewam, że jeśli nie będę chciała następnej umowy na 6 m. to mogą nakazać mi opuścić lokal bo będą woleli mieć umowę na czas określony bo mają zagwarantowane następne pół roku z głowy.
Myślę, że nie mamy tu za wiele ruchu albo ag. idzie nam na rękę albo nie i wtedy albo wyprowadzka albo nastepna um. na 6 m.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #10 Ocena: 0

2015-08-19 10:54:59 (10 lat temu)

Richmond

Kobieta

Jesli agencja nie przyslala Wam automatycznie Section 21 razem z oferta odnowienia, to znaczy, ze pewnie sie zgodzi na przejscie na umowe okresowa. Niektore agencje przysylaja od razu oba dokumenty razem i jak nie zgodzisz sie na nowa umowe, to musisz opuscic lokal.

Oczywiscie landlord/agencja moze dac Wam wypowiedzenie pozniej, ale znalezienie nowego lokatora kosztuje i landlorda nie ma zadnego interesu w tym, zeby pozbywac sie takiego, ktory placi na czas i nie robi problemow.

To jest czysty biznes, ktos mieszka, placi za to i przynosi dochod. Zmiana lokatora, to dodatkowe koszty.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,