MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Landlord robi problemy z wyprowadzką

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

bromekpotasu

Post #1 Ocena: 0

2015-07-01 19:48:41 (10 lat temu)

bromekpotasu

Kobieta

Z nami od: 20-11-2014

Hej, może Wy jesteście w stanie mi pomóc z tą absurdalną sytuacją, bo już mi nerwów brakuje.
Od 14 sierpnia będziemy wynajmować mieszkanie z agencji. Obecnie wynajmuję przez landlorda i zgodnie z kontraktem muszę płacić do końca miesiąca, co jest dla mnie ok, kontrakt to konktrakt i muszę płacić do końca sierpnia, ALE właściciel mieszkania oznajmił, że wyjeżdża na urlop od 10 sierpnia do 10 września, więc musimy się wyprowadzić 10 sierpnia, albo 10 września, bo on nie będzie na początku sierpnia, żeby mieszkanie odebrać sprawdzić itp. Powiedzcie mi czy ma do tego prawo? Na dodatek powiedział, że jeśli damy mu oficjalne wypowiedzenie, to on ma prawo już teraz wrzucić ofertę na gumtree i pokazywać mieszkanie zainteresowanym pod naszą obecność lub nieobecność. Na moje "kontrakt mówi, że do końca miesiąca obowiązuje nas wypowiedzenie" odpowiada mi "kontrakt swoją drogą, ale nie jestem w stanie tu być na koncu miesiąca" i tyle. Co robić?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2015-07-01 20:19:43 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

zealot

Post #3 Ocena: 0

2015-07-01 20:39:07 (10 lat temu)

zealot

Mężczyzna

Z nami od: 18-06-2011

Nie ma do tego prawa. Wyslij mu wypowiedzenie, obowiązkowo listem poleconym. Poinformuj go że wyprowadzasz się ostatniego dnia sierpnia. Jak się wyprowadzisz to porob możliwe jak najwięcej zdjęć i filmików. W liście zapytaj kiedy landlordowi pasowało by zrobić inspekcję domu. Jak chce to zrobić po 10 września, to oczywiśćie zgóź się. Płacić nie musisz po dacie swojej wyprowadziki. To że dom będzie stał pusty przez 2 tygodnie to strata landlorda.

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

tomaszzet

Post #4 Ocena: 0

2015-07-01 20:42:19 (10 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

I oznajmij mu, że nie postępuje zgodnie z prawem...

Depozyt chroniony?
Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

bromekpotasu

Post #5 Ocena: 0

2015-07-01 22:08:44 (10 lat temu)

bromekpotasu

Kobieta

tomaszzet, tak.

Wiecie co, po tej rozmowie z nim tak sie wkurzyłam, że zadzwoniłam do mojego chłopaka z płaczem i wiem, że on się z nim skontaktował w przerwie w pracy i napisał mu, że nie ma prawa wybierać sobie punktów wygodnych dla niego, że kontrakt obowiązuje obie strony i my się będziemy trzymać zapisów z umowy, a nie jego rezerwacji biletów. Wywiązała się tam jakaś pyskówka, koleś mu odpisał sms-em, że w takim razie to jego oficjalny notice, 1 sierpnia mamy opuścić lokum. Mój chłop na to, że zgodnie z umową ma 2 miesiące pisemnego wypowiedzenia, jak chce nas wywalić, to on: ok, to w takim razie 1 września możecie się wyprowadzić, przykro mi, starałem się być pomocny (że co?), ale nie mogę zgodzić się na wyprowadzkę w środku miesiaca (nigdy nam o to nie chodziło, chcemy płacić tak jak mówi kontrakt, nigdy nie wymyśliliśmy sobie płacenia do 14 sierpnia). A teraz go bombarduje sms-ami, że w sumie jemu ten 14 sierpnia też pasi, że ktoś przyjdzie odebrać klucze. Jezu słodki, co za czlowie, krwi napsuje, że hej.

Wyślę mu pocztą wszystko faktycznie. Wiecie co mnie najbardziej wkurza? Że to Turek i jak ja coś do niego mówię, to mnie nie slucha, ma mnie kompletnie gdzieś, dopiero mój facet musiał się z nim skontaktować i powiedział, że wszelkie problemy ma omawiać z nim, nie ze mną.

Ciekawa jestem czy to pójdzie tak gładko, bo się wystraszył czy jeszcze coś wymyśli.

Do góry stronyOffline

orangeapple

Post #6 Ocena: 0

2015-07-01 22:19:40 (10 lat temu)

orangeapple

Kobieta

Z nami od: 23-09-2013

Dlaczego musisz placic do konca miesiaca?
Rownie dobrze mozesz dac mu wypowiedzenie teraz z informacja,ze wyprowadzasz sie 13 sierpnia,masz miesiac wypowiedzenia wiec po co masz za te 2 tyg dodatkowo placic?
Co do pokazywania mieszania potencjalnym wynajmujacym w czasie trwania wypowiedzenia,wydaje mi sie,ze ma do tego prawo.

[ Ostatnio edytowany przez: orangeapple 01-07-2015 22:20 ]

Do góry stronyOffline

bromekpotasu

Post #7 Ocena: 0

2015-07-01 22:26:32 (10 lat temu)

bromekpotasu

Kobieta

Tak mam zapisane w kontrakcie, ze notice musi sie konczyc wraz z koncem miesiaca.

Edit: Taaak, sprawdzilam w kontrakcie i rzeczywiscie, w zwiazku z czym musze szybciej oddac kota do petsitterki, boje sie, ze podczas tych jego wycieczek kot mi wyjdzie do ogrodu albo na ulice, jak zrobi sobie ogledziny pod nasza nieobecnosc.

[ Ostatnio edytowany przez: bromekpotasu 01-07-2015 22:27 ]

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #8 Ocena: 0

2015-07-01 22:32:50 (10 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Kiedy masz w umowie dzien platnosci? Jesli jest to np 30 kazdego miesiaca, to mozesz zlozyc wypowiedzenie ze bedziesz mieszkac do 30 ktorego tam miesiaca masz zamiar sie wyprowadzic i minimum 30-ego poprzedniego miesiaca to wypowiedzenie mu wyslac.

Wypowiedzenie nie jest od daty jaka tobie czy jemu pasuje (chyba ze sie oboje ogadacie) tylko od daty platnosci. Jak placisz powiedzmy 30-ego to oficjalnie dajesz wypowiedzenie 30 czerwca, ze 30 lipca sie wyprowadzasz, bo to jest twoja data platnosci. Jak masz date platnosci 14-ego kazdego miesiaca, to dajesz wypowiedzenie najpozniej 14 lipca, ze 14 sierpnia sie wyprowadzasz.

Do mieszkania bez waszej zgody nie moze wejsc kiedy chce, bo bedzie to zlamaniem waszego prawa do prywatnosci i peaceful enjoyment. Powinien dac wam min 24 godziny wczesniej znac, ale jak nie mozecie, to musi wybrac inny termin. Pod wasza nieobecnosc nie moze wchodzic bez waszego pozwolenia, tam sa wasze cenne rzeczy.

Ada

Do góry stronyOffline

orangeapple

Post #9 Ocena: 0

2015-07-01 22:42:43 (10 lat temu)

orangeapple

Kobieta

Z nami od: 23-09-2013

Dokladnie tak jak Ada napisala,chociaz ja jak skladalam wymowienie do agencji to nie musialam trzymac sie tych dat,miesiac przed wyprowadzka ich poinformowalam i oddali pieniadze za niewykorzystane dni.

Do góry stronyOffline

bromekpotasu

Post #10 Ocena: 0

2015-07-01 23:06:33 (10 lat temu)

bromekpotasu

Kobieta

Ada, 1 kazdego miesiaca.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony