MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wyprowadzenie sie z wynajmowanego mieszkania

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ladyinred

Post #1 Ocena: 0

2015-01-19 14:49:55 (10 lat temu)

ladyinred

Z nami od: 31-07-2014

Witam,
pod koniec miesiaca wyprowadzam sie z wynajmowanego mieszkania w ktorym sama placilam wszelkie rachunki.
Czy wystarczy zadzwonic do Water Thames, EON i Councilu kilka dni wczesniej zeby ich powiadomic ze od 31 stycznia sie wyprowadzam czy lepiej jakies oficjalne pisma powysylac?
Poniewaz za wode place na podstawie prognoz (stala stawke co miesiac), czy jest jakas szansa ze powiadomia mnie o ewentualnej nadplacie - moze podac konto bankowe?
Czy jeszcze o czyms powinnam pamietac?
Jeszcze mam pytanie odnosnie depozytu - landlord poinformowal mnie ze zostanie zwrocony kiedy sie wyprowadze, ale zakladam ze bedzie chcial sprawdzic czy nie zalegam z jakimis rachunkami. Chcialabym zeby ten depozyt zostal zwrocony jak najszybciej - czy landlord ma jakis termin na zwrot depozytu od momentu mojego wyprowadzenia sie?
Dziekuje za podpowiedzi :)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2015-01-19 15:06:58 (10 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Rachunki sa na Ciebie i nic landlordowi do tego czy zaplacilas czy zalegasz. Spiszujesz stan wszystkich licznikow i wpisujesz to rowniez do inventory robionego przy wyprowadzce, zeby bylo jasne za co masz zaplacic. Zrob tez zdjecia stanu mieszkania z data, zeby nie bylo potem, ze cos jest zniszczone, a Ty nie masz na to dowodow, ze nie bylo.

Dzwonisz do wszystkich firm ze stanem licznikow/datami i informujesz ich, ze wyprowadzilas sie i prosisz o przeslanie ostatecznego rachunku na nowy adres.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

right_winger

Post #3 Ocena: 0

2015-01-19 15:12:45 (10 lat temu)

right_winger

Mężczyzna

Z nami od: 21-05-2013

Odpowiedzi powinnas miec w umowie wynajmu, sprawdz.
Na ogol wszelkie utility companies (woda, gaz, prad, tel., net, tv licence itp.) informuje sie po wyprowadzce i podaje date do kiedy sie mieszkalo. Oni maja wyliczyc ile sie nalezy i wyslac ostatni rachunek + ewentualnie zwrocic nadplate.
Co do depozytu to wyszukaj Deposit Protection Scheme, tam pisza ile czasu landlord ma na zwrot depozytu. Oczywiscie o ile landlord jest uczciwy i przechowuje go w ten sposob. Jak nie to powinna to regulowac umowa miedzy nim a Toba, w innym wypadku to juz "wolna amerykanka", czyli czesto zostaja grozby, sady itp.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #4 Ocena: 0

2015-01-19 17:09:40 (10 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Ja preferuje podanie stanów licznika w dniu wyprowadzki przez internet.
To samo z innymi dostawcami, Council tax woda itd

Jak wyżej, podajesz nowy adres gdzie ma przyjść końcowe rozliczenie.

Co do depozytu to nie ma wolnej amerykanki.
Są przepisy i ew dotkliwe kary dla landroda.

Landrod nie zwraca depozytu, tylko ma zgłosić zgodę na jego wypłacenie do firmy przechowujacej depozyt.

Czy zgłosił to można zobaczyć na stronie tej firmy, zostaniemy poproszeni o podanie aktualnego nr konta w banku i firma nam przeleje pieniądze w ciągu kilku do kilkunastu dni.

Owszem jest możliwość że landrod wam wypłaca depozyt, a potem on dostaje zwrot z firmy depozytowej.
Ale ja tak nie robiłem, zawsze ten pierwszy sposób
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

right_winger

Post #5 Ocena: 0

2015-01-20 12:19:58 (10 lat temu)

right_winger

Mężczyzna

Z nami od: 21-05-2013

Cytat:

2015-01-19 17:09:40, krakn napisał(a):
Ja preferuje podanie stanów licznika w dniu wyprowadzki przez internet.
To samo z innymi dostawcami, Council tax woda itd

Jak wyżej, podajesz nowy adres gdzie ma przyjść końcowe rozliczenie.

Co do depozytu to nie ma wolnej amerykanki.
Są przepisy i ew dotkliwe kary dla landroda.

Landrod nie zwraca depozytu, tylko ma zgłosić zgodę na jego wypłacenie do firmy przechowujacej depozyt.

Czy zgłosił to można zobaczyć na stronie tej firmy, zostaniemy poproszeni o podanie aktualnego nr konta w banku i firma nam przeleje pieniądze w ciągu kilku do kilkunastu dni.

Owszem jest możliwość że landrod wam wypłaca depozyt, a potem on dostaje zwrot z firmy depozytowej.
Ale ja tak nie robiłem, zawsze ten pierwszy sposób

Masz racje, ale ja mialem na mysli sytuacje gdy landlord jest cwaniakiem i sam kosi depozyt, wykorzystujac niewiedze lub niezaradnosc najemcy (ktory np. nie zna na tyle jezyka i przepisow).

Do góry stronyOffline

ladyinred

Post #6 Ocena: 0

2015-01-26 12:50:48 (10 lat temu)

ladyinred

Z nami od: 31-07-2014

Dziekuje za cenne komentarze :) Mam nadzieje, ze rozwiazanie umowy przebiegnie bezproblemowo ale zdjecia zrobie, na wszelki wypadek :)
Pozdrawiam z deszczowego Londynu

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #7 Ocena: 0

2015-01-26 14:27:37 (10 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Ja dzwonię dwa razy - raz dużo wczesniej, że się wyprowadzam; drugi raz w dniu wyprowadzki, ze stanami liczników (tylko gaz i prąd).
Internet zwłaszcza dużo wcześniej ustawiam, tak, aby sygnał mieć od razu wnowym mieszkaniu.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,