MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Mortgage / kredyt na dom

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 3 z 4

temat zamknięty | nowy temat | Regulamin

karjo1

Post #1 Ocena: 0

2014-09-29 15:46:55 (11 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Wydaje mi sie, ze dyskusja dotyczy konkretnej oferty nieruchomosci, gdzie stamp duty nie wchodzi w gre, podobnie z wyborem kredytu, gdzie bank proponuje cashback, zamiast oplaty za udzielenie pozyczki.
Jest osobny temat o ubezpieczeniach, o ubezpieczeniach w chwili zakupu domu jest tez w topiku o nabyciu nieruchomosci.
I dam glowe, ze informacja o utracie pracy nie jest rownoznaczna z utrata domu, nawet bez ubezpieczenia na wypadek pracy.
W UK daje sie dosc latwo znalezc prace, nawet na przeczekanie, tymczasowa, nawet przy jednej pensji jest mozliwe utrzymanie sie na powierzchni.
Nie wiem, jakie masz ubezpieczenia, przy skladkach paru tysiecy rocznie, ale masz racje, wybor indywidualny, przy nieruchomosci i ruchomosciach wartych kwoty 6-cyfrowe, pracy z duzym ryzykiem, przy zarobkach w setkach £, to moze i tyle wyjdzie.
Przebudowy itp. od strony prawnej sprawdza prawnik, przyszly nabywca dostaje do wgladu ksero wszelkich planow, akceptacji, calosc dokumentacji domu.
Sprawdzenie stanu technicznego budynku jest bardziej wiarygodne, jesli sami mamy o tym pojecie, badz wezmiemy kogos zaufanego, z wiedza o budowlance.
Urzednik bankowy prowadzi survey glownie dla banku, oczywiscie kupujacy ma do wgladu wnioski z inspekcji, ale sam musi ocenic potencjalne ryzyko zakupu 'sold as seen' czy uzerania sie z wykonawca w przypadku nowego domu.
Co do tematu 'wszystko z heritage' ;) i pozostalych regulacji prawnych nieruchomosci, tez w gestii nabywcy i prawnika lezy zorientowanie sie , czy jest to nieruchomosc zabytkowa, jakie sa ograniczenia i jakie prawa leza na domu/dzialce.
Cyt. zdajesz sobie sprawe ze kiedy przyjdzie do sprzedazy, moze sie okazac ze prawnik chetnych do kupna serio przejrzy papiery?
Dlatego przy zakupie prawnik dosc dokladnie przejrzal dokumenty, kilkakrotnie sie spotykalismy, by wyjasnic szczegoly,.

Nie zalecalam kupna domu po 'kosztach' samej nieruchomosci, bo to nierealne, ale podalam stawki i realne koszty na Manchester i w stosunku do podanych przez Jaremke detali.

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Post #2 Ocena: 0

2014-09-29 17:12:23 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

kardam

Post #3 Ocena: 0

2014-09-29 17:27:27 (11 lat temu)

kardam

Kobieta

Z nami od: 04-07-2013

Po pierwsze - stamp duty placi sie dla nieruchomosci powyzej £125k.
Po drugie - ubezpieczenia to nie jest jednorazowy wydatek tylko w czasie kupna domu. Jest to wydatek, ktory ponosi sie albo co roku, albo co miesiac (zaleznie kto jaka metode platnosci preferuje i o jakim ubezpieczeniu mowa).
Po trzecie - podejscie do ubezpieczen, z ktorych sie chce skorzystac - life insurance, critical illnes, income protection itp itd to jest naprawde indywidualna sprawa i nie ma co byc tak nachalnym.
Po czwarte - ja osobiscie nie widze potrzeby w przeplacaniu na usluge prawna. Jesli prawnik za £500 wykona te same searches i w tej samej cenie, co prawnik za £1000, to po co mam placic dwa razy tyle?
Co do sprawdzania kondycji technicznej domu - w to sie nie mieszam, bo kupowalam nowy dom od dewelopera i na szczescie nie musialam analizowac tego czy jest mi ta usluga bardzo czy nie bardzo potrzebna (choc znajac siebie pewnie bym z niej skorzystala).

[ Ostatnio edytowany przez: kardam 29-09-2014 17:29 ]

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

karjo1

Post #4 Ocena: 0

2014-09-29 21:50:03 (11 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Potwierdze na bazie wlasnych doswiadczen, obsluga prawna zakupu w Man i okolicach jest od 600£ do 1000£, nie widze powodu, by placic jednej kancelarii z uroczymi wnetrzami i siedziba na High Street odpowiednio wiecej niz drugiej, bardziej lokalnej, przy tym samym zakresie uslugi.
Podobnie, ceny domow sa nizsze, da sie znalezc dobry produkt kredytowy, kwestia przeanalizowania, czy oddaje sie calosc pracy brokerowi, agencji, prawnikom, bankierom itp., czy tez ma sie czas i ochote, by doczytac temat, zaglebic sie w szczegoly i swiadomie podejmowac decyzje, znajac oferty rynkowe, a nie tylko te, ktore obsluga klienta zaproponuje (i nie zawsze beda one najkorzystniejsze dla klienta, za to na ogol - dla proponujacego).

Co do reszty wywodu, ja tam sie upieram, ze jak jest sytuacja podbramkowa, to nie ma co wybrzydzac, bedzie sie, co jest, a potem szuka czegos odpowiedniego w ramach pracy.
Przy czym 500£ m-cznie, to dosc niewygorowany koszt raty/wynajmu i skoro do tej pory udawalo sie azlozycielce tematu funkcjonowac przy zblizonych platnosciach, to i splata kredytu nie powinna byc problemem.

PS. Jeszcze jeden drobiazg. Za prawnikow i searches trzeba zaplacic nawet, jesli sprzedajacy dom wycofaja sie z transakcji.
To tez przemawia za przemyslanym wyborem i kosztem obslugi prawnej.

[ Ostatnio edytowany przez: karjo1 29-09-2014 21:52 ]

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Post #5 Ocena: 0

2014-09-29 23:17:38 (11 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

kardam

Post #6 Ocena: 0

2014-09-30 05:28:58 (11 lat temu)

kardam

Kobieta

Cytat:

2014-09-29 23:17:38, forgetit14 napisał(a):
tamp duty jest ten Sam wszedzie. Czego nie rozumiesz w okresleniu ze Przecietnie to kilka tysiecy?

Tego, że ciągle piszesz obok tematu???
Autorka napisała zapytanie o to czy mają szanse z mężem dostać kredyt przy danych dochodach. Podała cenę domu (nie kwalifikującą się do opłaty stamp duty), a Ty w kółko swoje. Piszesz obok tematu i moderatornia dawno powinna usunąć Twoje posty, bo są nachalne, agresywne i nic nie wynoszące do danego tematu.

[ Ostatnio edytowany przez: kardam 30-09-2014 05:35 ]

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Post #7 Ocena: 0

2014-09-30 11:00:54 (11 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Post #8 Ocena: 0

2014-09-30 11:08:35 (11 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Post #9 Ocena: 0

2014-09-30 12:36:43 (11 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

kardam

Post #10 Ocena: 0

2014-09-30 12:38:25 (11 lat temu)

kardam

Kobieta

Cytat:

2014-09-30 11:00:54, forgetit14 napisał(a):
pisz w swoim imieniu. TY uwazasz ze sa nachalne . JA uwazam ze masz problem z doczytaniem/zrozumieniem kto co mowi w danym watku.z tego co widze - to ktos inny Ci juz zwrocil na to uwage.- przypomnij mi pozniej I Ci to znajde, jak nie jest usuniete przez admin.

Proszę bardzo - pokaż mi taki wpis, bo albo nie wchodziłam już później w dany temat i go po prostu nie widziałam, albo on nie istnieje i nigdy nie istniał.
Poza tym uważam, że każdy jest człowiekiem i mylić się może, więc dopuszczam do wiadomości, że ktoś kiedyś mógł mi zwrócić uwagę, bądź ją w przyszłości zwróci. Natomiast Ty najwyraźniej masz z tym problem i uważasz, że jesteś jedyną dobrze mylącą.
Cytat:

i jak czas pozwoli nie bede zostawiac Twojej ignorancji bez odpowiedzi- bo to komus moze zaszkodzic w czytanie watku I podjeciu decyzji jak sie zabrac za kupienie domu.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>forgetit14</i> 30-09-2014 11:02 ]

A tego to już nie rozumiem - chyba jednak mam problem z czytaniem ze zrozumieniem. Możesz dokładniej napisać jak chcesz to zrobić? I co tym udowodnić?

Do góry stronyOffline

Temat zamknięty

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,