MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Landlord wypowiada umowę. POMOCY!!!!

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 9 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

Str 9 z 13

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Richmond

Post #1 Ocena: 0

2015-11-05 13:43:52 (10 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Po krotce: co moze zrobic landlord, jesli tenant zlamie warunki umowy (nie zgadza sie na ogladanie)? Moze dac mu wypowiedzenie: ale tenant juz ma wypowiedzenie, wiec nie moze zrobic nic poza cierpliwym czekaniem, az ten wyprowadzi sie.

Landlord nie ma prawa by wejsc do nieruchomosci, jesli tenant nie zgadza sie (poza sytuacja awaryjna). Tutaj akurat nie ma problemu, ze bedzie probowal, bo jest pies. Wiec jedyne co moze zrobic, to narzekac, nachodzic, itp.

http://www.propertyinvestmentproject.co.uk/blog/my-tenant-wont-allow-me-into-the-property-for-viewings/

"While Citizen’s Advice does mention that landlords can rely on terms set in the tenancy agreement to gain reasonable access for viewings, it’s important to acknowledge that “forceful entry” into the property without legal consent (e.g. by a Judge) is never permitted, which is what I believe the situation would effectively be if a landlord or agent enters a property without permission. On that basis, viewing clauses become tragically ineffective and pointless, because they still don’t actually give you any power to enter the premises without permission.

Ultimately, the tenants right to refuse access will take presidency over any clause impeding the tenants right to “quiet enjoyment”, unless there is a genuine emergency. Section 11 clarifies that if there is an emergency the landlord can enter without permission, which I’m assuming is something like a heavily leaking/burst water pipe or fire.

The biggest issue ALL landlords should fear when contemplating the notion of entering a property without consent from the tenant is the prospect of harassment charges for “forcing entry”. It’s very real. And scary. You definitely don’t want that allegation hanging over your sorry little peanut-head. I wouldn’t risk it. It’s also worth bearing in mind (in case you actually want to act on your mindless stupidity), Judges are generally in favour of the poor vulnerable tenants in these situations, so it’s practically financial suicide for landlords. Trespasser be warned."

"If the tenant does refuse access while there are ‘reasonable’ viewing clauses, yes, the tenant IS in breach of contract, but that’s about it. I believe that’s the only pointless advantage of viewing clauses. I say pointless because, the landlord can technically serve a Section 8 notice on the ground of breach of tenancy, but really, what’s the point? The tenancy is approaching an end, and the assumption is that the tenant is going to vacate. It would be fruitless and a total waste of time in every sense. You’re probably better off serving a section 21 anyways (if you haven’t done so already, that is)."

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2015-11-05 15:43:41 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

wyobraznia

Post #3 Ocena: 0

2015-11-05 16:58:40 (10 lat temu)

wyobraznia

Kobieta

Z nami od: 13-02-2009

Cytat:

2015-11-04 21:49:21, tomaszzet napisał(a):
Cdn?

Hej
No ja nie chce tak zasmiecac forum piszac co chwile to samo.
Anegcja i pani z banku nie odzywaja sie do nas od 2 dni. Mysle, ze skoro nie moga sie z nami dogadac to pewnie dzwonia do lanlorda informujac go, ze poki on nie zalatwi dostepu do mieszkania to oni nie moga pracowac. Ale to sa tylko takie moje domysly, moze i niewlasciwe.
Sam lanlord dzwonil do mnie woczoraj ale telefonu nie odebralam. Napisalam mu sms ze nie mam mozliwosci rozmawiania przez telefon w pracy i jesli ma jakas sprawe to prosze o kontakt mailowy (podalam maila) lub listowny. No i cisza. Nie napisal i nie dzwoni.

W sumie to nie wiem czego teraz sie spodziewac bo nie chce mi sie wierzyc, ze tak po prostu sobie podaruja i beda czekac az sie wyprowadze.

Mam jeszcze jedno pytanie do Richmond
Wiem, ze juz pisalismy na temat wypowiedzenia ktore otrzymalam i zarowno Ty jak i Pani w council potwierdzilyscie, ze wypowiedzenie zawiera nieprawidlowe daty a co sie z tym wiaze jest ono niewazne. Niemniej jednak znalazlam gdzies informacje w necie, ze w moim przypadku jesli wypowiedzenie zostalo dostarczone 1-szego z rana to ma moc wiazaca. Myslisz, ze moze byc to prawda? Mam nadzieje, ze to sa bzdury wyssane z palca.

Macie jakies rady co powiedziec lanlordowi jak znowu mnie najdzie bez uprzedzenia? Mam takie przeczucie, ze koles sie pofatyguje do nas w weekend. Wiem, ze nie musze otwierac drzwi itp ale tez nie chce sie zamykac w domu jak w klatce i zastanawiac sie czy to moze kurier z paczka puka czy moze jednak ktos kto chce mnie postraszyc.
Moge mu powiedziec cos w stylu ze doradzono mi abym posiadala dowod kazdej rozmowy zatem prosze o kontakt tylko w formie pisemnej. Nie chce byc niegrzeczna w stosunku do niego ale tez nie chce sie wdawac w zadne dyskusje ktore koncza sie zastraszaniem jak ostatnio.

do mancun

W mojej umowie o wynajem nie ma ani slowa o tym, ze jestem zobowiazana kogokolwiek wpuszczac do mieszkania jesli dostane wypowiedzenie lub jesli lanlord zdecyduje sie sprzedac mieszkanie. W ogole nie mam paragrafu dotyczacego takiej sytuacji.
A szczerze mowiac nie jestem pewna czy taki zapis jest zgodny z prawem. Mam na mysli, ze masz obowiazek wpuszczac ludzi do mieszkania ktore wynajmujesz.

Absolutnie zgadzam sie z tym, ze normalni ludzie jakos tam sie dogaduja w takich sytuacjach co tez probowalam zrobic na poczatku. I szczerze watpie w to bym dostala dobre referencje od tego pana nawet gdybym siedziala w domu i wpuszczala wszystkich ludzi ktorych do mnie wysle. Jesli ktos potrafi nachodzic i straszyc to nie sadze by gral uczciwie w momencie jak sie wyprowadze. Domyslam sie ze z odzyskaniem calosci depozytu tez moge miec problem ale tym bede sie martwic pozniej.

Agencja od poczatku mowila mi ze cos musze, ze cos jest moim opowiazkiem, za cos jestem odpowiedzialna itp. Np koles wyslal mi maila ze przyjdzie dnia tego i tego zrobic zdjecia. Na co ja napisalam, ze nie wyrazam zgody na robienie zdjec poki w mieszkaniu sa moje rzeczy. I tak mail za mailem az w koncu koles zapytal sie czy moze przyjechac. Przyjechal i wyciaga aparat. I jak grochem o sciane, ja mowie ze sie nie zgadzam a on do mnie ze nie mam wyjscia, ze to jest jego praca a ja utrudniam sprzedaz w ten sposob i moge zostac pociagnieta do odpowiedzialnosci finansowej. Tak zagrywa agencja. I to nie jest pojedyncza sytuacja tego typu jaka mamy od momentu jak wlasciciel zdecydowal sie na sprzedaz. Zaproponowalam temu agentowi, ze dam mu zdjecia ktore zrobilam jak sie wprowadzilam, bez mebli, same sciany. Albo zeby uzyl zdjec jakie znalazlam na ich stronie inetrnetowej (ta sama agencja sprzedawala to mieszkanie 5 lat temu) i wyslalam mu linka. A koles do mnie ( mam nadzieje ze siedzicie) ze program ktorego uzywaja w agencji do wystawiania ofert online przyjmuje TYLko i WYLACZNIE zdjecia zrobione aparatem ktory on ma teraz w reku.
Uwazam, ze naprawde dlugo bylismy cierpliwi i dlugo szlismy na reke. Ale zagrywek ze straszeniem nie zniose.

Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

ie2ox4-b

Post #4 Ocena: 0

2015-11-05 17:22:58 (10 lat temu)

ie2ox4-b

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

Cytat:

2015-11-05 16:58:40, wyobraznia napisał(a):
(...) ze program ktorego uzywaja w agencji do wystawiania ofert online przyjmuje TYLko i WYLACZNIE zdjecia zrobione aparatem ktory on ma teraz w reku.
Uwazam, ze naprawde dlugo bylismy cierpliwi i dlugo szlismy na reke. Ale zagrywek ze straszeniem nie zniose.

Pozdrawiam

Z tym to akurat może być prawda.

Do góry stronyOffline

WybitnieWrednyW

Post #5 Ocena: 0

2015-11-05 17:25:04 (10 lat temu)

WybitnieWrednyWerdew

Konto usunięte

Cytat:

2015-11-05 17:22:58, ie2ox4-b napisał(a):
Cytat:

(...) ze program ktorego uzywaja w agencji do wystawiania ofert online przyjmuje TYLko i WYLACZNIE zdjecia zrobione aparatem ktory on ma teraz w reku.

Pozdrawiam

Wyjaśnij.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #6 Ocena: 0

2015-11-05 17:30:13 (10 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Nie wiem nic o tym dawaniu notice w pierwszy poranek okresu rozliczeniowego. Najlepiej by bylo, gdybys znalazla to jeszcze raz i wtedy mozemy to rozpatrywac.

Zakladam, ze nie pozwolilas w koncu zrobic temu agentowi zdjec? Jak wyprowadzalam sie z ostatniego wynajmowanego mieszkania, to zaproponowalam agencji, ze moge im dac zdjecia, ktore zrobilam przed wprowadzeniem sie, ale uzyli zdjec ze sprzedazy 4 lata wczesniej. Absolutnie nie bylo z tym problemu. Gadki tego "Twojego" agenta sa raczej zenujace.

Moze jakby landlord i agent podeszli do tematu bardziej pokojowo, to dogadalibyscie sie. Tak jak piszesz, nic nie musisz.

Cytat:
Moge mu powiedziec cos w stylu ze doradzono mi abym posiadala dowod kazdej rozmowy zatem prosze o kontakt tylko w formie pisemnej. Nie chce byc niegrzeczna w stosunku do niego ale tez nie chce sie wdawac w zadne dyskusje ktore koncza sie zastraszaniem jak ostatnio

Dobry pomysl.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

wyobraznia

Post #7 Ocena: 0

2015-11-05 17:38:05 (10 lat temu)

wyobraznia

Kobieta

Cytat:

2015-11-05 17:22:58, ie2ox4-b napisał(a):
Cytat:

Pozdrawiam

Jakos nie chce mi sie w to wierzyc :)

Koniec koncow na zrobienie zdjec nie pozwolilam i pan z fochem wyszedl z mieszkania.

Tego samego dnia rzecz niemozliwa stala sie do zrobienia i ogloszenie zostalo wystawione ze zdjeciami jakich agencja uzyla gdy sprzedawala to mieszkanie 5 lat wczesniej.

Do góry stronyOffline

ie2ox4-b

Post #8 Ocena: 0

2015-11-05 17:45:34 (10 lat temu)

ie2ox4-b

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

Jeżeli mają aparat z możliwością wysyłania zdjęć bezpośrednio na stronę, na stronie jest ten aparat dopuszczony (chociażby po IP) no to z innego nie da rady. Jeżeli ktoś ma uprawnienia administratora to może dopuszczać inne IP.

Do góry stronyOffline

WybitnieWrednyW

Post #9 Ocena: 0

2015-11-05 17:48:07 (10 lat temu)

WybitnieWrednyWerdew

Konto usunięte

Zapytałem, bo to ciekawostka.

Choć wydaje się, że oni i tak najpierw obrabiają te zdjęcia przed osadzeniem na stronie.

Ale dzięki za wytłumaczenie.

Do góry stronyOffline

wyobraznia

Post #10 Ocena: 0

2015-11-05 17:48:16 (10 lat temu)

wyobraznia

Kobieta

Cytat:

2015-11-05 17:45:34, ie2ox4-b napisał(a):
Jeżeli mają aparat z możliwością wysyłania zdjęć bezpośrednio na stronę, na stronie jest ten aparat dopuszczony (chociażby po IP) no to z innego nie da rady. Jeżeli ktoś ma uprawnienia administratora to może dopuszczać inne IP.

Jakos nie moge sobie wyobrazc ze taki program nie daje mozliwosci wrzucenia zdjec z innego zrodla jak aparat.
Na moim przykladzie widac, ze jednak dalo sie zrobic to co bylo teoretycznie niemozliwe.

Do góry stronyOffline

Strona 9 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,