MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wyprowadzka z domu i potencjalne problemy

« poprzednia strona

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Str 2 z 2

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Richmond

Post #1 Ocena: +1

2014-08-17 19:04:34 (11 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2014-08-17 18:23:00, Radarman napisał(a):
Dzieki Richmond,

A co sadzisz o prośbie aby landlord oddał mi pieniądze w gotówce przy zdawaniu kwatery, a niech sobie sprawę depozytu na swoją przyjaciółkę rozwiążą między sobą.

Tak byloby najlepiej. Niech on lub jego przedstawicielka zrobia inspekcje i od razu oddadza Ci pieniadze w gotowce, a sami wezma sobie te z depozytu. Ty nie masz szans odzyskac ich z DPS, bo nie sa na Ciebie.

Byc moze landlord jest uczciwy i zawsze rejestruje depozyt na te pania, bo ona zarzadza nieruchomoscia, pod jego nieobecnosc. A byc moze to ich stary numer, wynajmuja komus, a potem go oszukuja. Ale jesli mieszkanie wynajales przez agencje, to musieli jej zaplacic prowizje i nie oplacaloby sie oszukiwac w ten sposob lokatorow. Co innego, gdyby oglaszali sie prywatnie, bo wtedy nie ponosiliby zadnych kosztow.

Tutaj sprawa wyglada w miare porzadnie: agencja szuka lokatora, umowa AST, depozyt zarejestrowany, itp.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Radarman

Post #2 Ocena: 0

2014-08-22 18:30:08 (11 lat temu)

Radarman

Mężczyzna

Z nami od: 17-08-2014

Witam.

Niestety landlord po moim kontakcie telefonicznym i prośbie o zwrot depozytu w gotówce podczas zdawania mieszkania, stwierdził, że to niemożliwe i przeleje mi pieniądze na konto w ciągu 10 dni od zdania mieszkania. Po zwróceniu uwagi, że mój depozyt nie jest w ogóle zabezpieczony (nie figuruję jako tenant w DPS) powiedział, że nie ma ochoty ze mną rozmawiać i się rozłączył.

Nie odbiera również ponownie telefonów ode mnie.

Poinformowałem go SMS-em, że jeśli przy zdawaniu mieszkania nie dostanę depozytu w gotówce, podaję sprawę do sądu a ten może zasądzić karę do 3 razy depozyt.

Mam zamiar po bank holiday wybrać się też do CAB po poradę.

Czy wiecie może jakie są koszta sądowe takiego procesu (podobno według Part 8 of the Civil Procedure Rules)?

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #3 Ocena: 0

2014-08-22 22:18:16 (11 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Cytat:

Po zwróceniu uwagi, że mój depozyt nie jest w ogóle zabezpieczony (nie figuruję jako tenant w DPS) powiedział, że nie ma ochoty ze mną rozmawiać i się rozłączył.

Nie odbiera również ponownie telefonów ode mnie.

Poinformowałem go SMS-em, że jeśli przy zdawaniu mieszkania nie dostanę depozytu w gotówce, podaję sprawę do sądu a ten może zasądzić karę do 3 razy depozyt.

SMS-em to sie mozna na piwo umowic. Takie sprawy to zalatwia sie pisemnie, listownie i potwierdzenie nadania/odbioru sie zachowuje, szczegolnie jak masz zamiar sprawe skladac do sadu.

Sprawe o wlamanie zasad zabezpieczonego depozytu, to chyba nalezy zlozyc przed wyprowadzeniem.
Ada

Do góry stronyOffline

Radarman

Post #4 Ocena: 0

2014-08-24 12:21:17 (11 lat temu)

Radarman

Mężczyzna

Z nami od: 17-08-2014

Niestety mój kochany landlord w umowie wpisał jako swój adres, adres posesji w której mieszkam (która jest oczywiście jego własnoscią), ale w której one nie mieszka. Jak pisałem wcześniej zamieszkuje gdzieś w Hiszpanii i także w UK. Tak więc jak według Ciebie mam mu wysłać takie wezwanie jeśli nie wiem na jaki adres.

Do góry stronyOffline

ynop79

Post #5 Ocena: 0

2014-08-24 14:45:50 (11 lat temu)

ynop79

Mężczyzna

Z nami od: 15-03-2013

realnie to pozostaje Ci sprawa o to ze depozyt nie jest chroniony.
Ty masz potwierdzenie ze go wpłąciłeś i nic innego Cibie nie obochodzi.
Jak sie uprze to Ci nie wypłąci ale on zna konsekewncje z tym zwiazane :D
zaczynjąc od kar pieniężnych konczac na zabranie licencji na wynajem
Pismo o wypowiedzeniu ktore od niego dostałeś jest nic nie warte bo nie ma na nim daty dostarczenia go do Ciebie.

Do góry stronyOffline

annamarja

Post #6 Ocena: 0

2014-09-05 12:30:01 (11 lat temu)

annamarja

Kobieta

Z nami od: 01-01-2013

Cytat:

SMS-em to sie mozna na piwo umowic. Takie sprawy to zalatwia sie pisemnie, listownie i potwierdzenie nadania/odbioru sie zachowuje, szczegolnie jak masz zamiar sprawe skladac do sadu.

Jezeli posiadam zrzuty z telefonu calej korespondencji z landlordem data i godzina.bo na listy nieodpowiada to nie mozna dolaczyc ich jako dowod do sadu? Ze jedynie odpisywal na sms?

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #7 Ocena: 0

2014-09-05 18:25:59 (11 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Masz potwierdzenie wyslania/dostarczenia listow? Jak nie to proponuje wyslac jeden za potwierdzeniem i w nim wyraznie napisac do kiedy oczekujesz odpowiedzi, i jakie kroki podejmiesz jak nie uzyskasz tej odpowiedzi.
Ada

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,