MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wynajęcie mieszkania , co i jak??

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

gosiaa22

Post #1 Ocena: 0

2014-06-29 09:18:44 (11 lat temu)

gosiaa22

Kobieta

Z nami od: 29-06-2014

Witam , za jakieś 1,5 mies mam jechać do Anglii ( dokładnie do Coventry )i będę chciała wynająć sobie tam mieszkanie i w związku z tym pojawiają się moje pytania :
*na co powinnam zwrócić uwagę przy wynajmie mieszkania ???
*co powinno być zawarte w umowie o mieszkanie??
*jakiej umowy o mieszkanie nie powinnam podpisywać ??(w pl czasami są takie klauzury na umowie że np trzeba mieć 3 mies wypowiedzenie jeśli chce się zrezygnować z mieszkania itp )
*czy do wynajmu mieszkania trzeba też doliczyć rachunki za prąd wodę itd ??( w pl czasami w czynsz są wliczone opłaty)
*jak wygląda kwestia z mediami ??( internet , kablówka)
*czy przy każdym mieszkaniu muszę zapłacić kaucję ??
*jak wygląda kwestia zwierząt w mieszkaniu???( chodzi mi o psa dokładnie )
*na jakiej ulicy/dzielnicy w Coventry najlepiej wynająć mieszkanie ??( chodzi mi o jakąś dzielnicę w której jest w miarę blisko do sklepu , lekarza , może jakiegoś parku :) i jest ona spokojna i przyjazna dla rodzin z dziećmi)
*jakie dokumenty są mi potrzebne przy wynajęciu mieszkania??

hmm i to chyba tyle pytań mi się nasuwa na myśl jeśli chodzi o mieszkanie w tym momencie...:)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Dwunasty

Post #2 Ocena: 0

2014-06-29 09:31:30 (11 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Proponuje na początek przejrzeć tematy w dziale w którym umieściłaś swój post. Na większość pytań znajdziesz odpowiedzi.
Obawiam się jednak iż kilka z nich może trochę zmniejszyć Twój entuzjazm.

Przygotuj się w każdym razie na to iż większość wynajmujących mieszkania będzie chciało od Ciebie 6 miesięcznej kaucji i opłaty za pół roku z góry. O agencjach wynajmujących raczej zapomnij. Bez historii kredytowej, referencji, z psem i dziećmi może być to bardzo bardzo trudne.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #3 Ocena: 0

2014-06-29 10:54:37 (11 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

No nowa osoba w UK prawie nie ma szans, nawet gdy się sypnie groszem za cały okres kontraktu, do tego pies... to masakra.
Przerabialiśmy to przez wiele lat.

Ja tu widzę że pozostałe wymagania zostaną oddalone na bardzo daleką przyszłość.
Pozostaną raczej wynajęcie od prywatnych landrodów, ale Uważaj na oszustów! żadnych przelewów WU itp, czytaj umowę bardzo dokładnie i w czasie odebrania kluczy, fotografuj każde uszkodzenie jakie znajdziesz w domu, a następnie wyślij te zdjęcia do landlorda emailem.
Nie żartuję, każdy najbardziej durny grat, jak ma rysę, czy plama na ścianie, fotografujesz.

No i

http://www.mojawyspa.co.uk/forum/42/41509/Sprawdz-czy-twoj-depozyt-jest-chroniony

To zaoszczędzi ci sporo pieniędzy przy wyprowadzce.
powodzenia.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Craven_2

Post #4 Ocena: 0

2014-06-29 13:37:23 (11 lat temu)

Craven_2

Mężczyzna

Z nami od: 24-08-2010

Cytat:

2014-06-29 09:18:44, gosiaa22 napisał(a):
*na co powinnam zwrócić uwagę przy wynajmie mieszkania ???

ja bym zwrocil uwage przede wszystkim na lokalizacje (od tego bardzo wiele zalezy) oraz czy dam rade za nie placic, bo sam czynsz to nie wszystko
Cytat:

*co powinno być zawarte w umowie o mieszkanie??

wynajmujac przez normalna agencje umowy sa generalnie standardowe, zwroc uwage czy jest spis (inventory) co jest w mieszkaniu i w jakim stanie, spisane liczniki pradu, gazu i wody, oraz kto placi podatek lokalny od nieruchomosci
Cytat:

*jakiej umowy o mieszkanie nie powinnam podpisywać ??(w pl czasami są takie klauzury na umowie że np trzeba mieć 3 mies wypowiedzenie jeśli chce się zrezygnować z mieszkania itp )

w kazdej umowie musi byc zawarty okres wypowiedzenia zarowno w jedna jak i druga strone, przewaznie jest to ty-jeden miesiac, tobie-dwa miesiace
Cytat:

*czy do wynajmu mieszkania trzeba też doliczyć rachunki za prąd wodę itd ??( w pl czasami w czynsz są wliczone opłaty)

w 99.99% przypadkow tak, wynajmujac jedynie pokoj przewaznie wszystko jest wliczone
Cytat:

*jak wygląda kwestia z mediami ??( internet , kablówka)

kwestia absolutnie indywidualna, zamawiasz sobie serwis i placisz za co tam chcesz, musisz jednak wiedziec, ze decydujac sie na montaz np satelity musisz uzyskac zgode wlasciciela (o problemach z tym zwiazanych poczytaj w osobnych tematach)
Cytat:

*czy przy każdym mieszkaniu muszę zapłacić kaucję ??

nie slyszalem o wynajmie bez kaucji
Cytat:

*jak wygląda kwestia zwierząt w mieszkaniu???( chodzi mi o psa dokładnie )

zgoda lezy w gestii wlasciciela, wiaze sie to czesto z dodatkowym depozytem
Cytat:

*na jakiej ulicy/dzielnicy w Coventry najlepiej wynająć mieszkanie ??( chodzi mi o jakąś dzielnicę w której jest w miarę blisko do sklepu , lekarza , może jakiegoś parku :) i jest ona spokojna i przyjazna dla rodzin z dziećmi)

o Coventry wiem niewiele ale wszystkie miejsca maja jeden wspolny mianownik, im na chodniku ciemniej tym mieszkania tansze a ubezpieczenia drozsze
Cytat:

*jakie dokumenty są mi potrzebne przy wynajęciu mieszkania??

dowod lub paszport, dochody, poprzedni adres i co tam jeszcze sobie wymysla

[ Ostatnio edytowany przez: Craven_2 29-06-2014 13:39 ]

Do góry stronyOffline

E-mailNumer AIM

krakn

Post #5 Ocena: 0

2014-06-29 17:41:07 (11 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Czasami się zdarza bez kaucji, ale zazwyczaj drogo, zazwyczaj na zasadzie że ktoś cię poleci.

Zasadniczo bardzo rzadko.

Z psem i innymi futrami, 90% mieszkań odpada na dzień dobry.
A moze i nawet więcej.

Czasami landrod się godzi pod warunkiem.

-Znacznie większy depozyt(kolejny miesiąc) i/lub/oraz
-dodatkowe ubezpieczenie na wypadek szkód (koszt około 150 funtów za rok)

Wcale się nie dziwię, kiedyś w jednym domu było strat na ponad 3500 funtów przy szacowaniu na początek,(wszytko do wymiany co na podłodze) bo później jeszcze wychodziły kolejne kwiatki, a to drzwiczki odpadały, a to pies ścianę wydrapał i zrobił dziurę, którą zasłonięto łóżkiem itd itd.

-Pierwsza umowa jest zazwyczaj na czas określony, później jak nie zostanie przedłużona na papierze to staje się umową na czas nie określony i jest tak jak mówisz, wynajmujący ma pełny miesiac ladrod 2 miesiace na wypowiedzenie.

Chyba że jest klauzula w umowie że można rozwiązać wcześniej no to wg umowy.

- z "mediami" i taxem czyli podatkiem za mieszkanie / dom.

Jeżeli nie ma w umowie kto płaci, to płaci ten co mieszka / wynajmuje.

Prąd internet, woda itd jeżeli nie ma w umowie że płaci landrod, trzeba w dniu podpisania umowy wybrać sobie dostawców i podać im stan licznika, od tego będzie wystawiany rachunek na ciebie.

I bardzo ważne, w momecie wyprowadzki sytuacja odwrotna.
Spisujesz / fotografujesz liczniki, i dzwonisz lub podajesz przez net stan liczników i wskazujesz nowy adres gdzie się przeprowadzasz.
Na nowy adres przyjdzie ci rozliczenie końcowe do momentu zakończenia umowy.

To bardzo ważne! zresztą ta sama zasada działa w Polsce
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

karjo1

Post #6 Ocena: 0

2014-06-30 10:09:18 (11 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Ja sie tylko czepie tego ubezpieczenia ;).
Jest ono zawarte standartowym ubezpieczeniu zwierzaka, razem z kosztami weta itp., a cena zalezy od wielu czynnikow.

Poza tym warto szukac na poczatek pokoju, rozejrzec sie po okolicy, ustalic dobre szkoly z wolnymi miejscami (jesli przeprowadzka z dzieckiem) i terenami spacerowymi, w miare blisko pracy. Potem dopiero wynajmowac mieszkanie/dom (dom na obrzezach szybciej przejdzie niz mieszkanie) i sciagac rodzine.
Jest pare stron z ogloszeniami o wynajem typu 'pet friendly' i tam warto szukac.

[ Ostatnio edytowany przez: karjo1 30-06-2014 10:31 ]

Do góry stronyOffline

gosiaa22

Post #7 Ocena: 0

2014-07-06 16:51:54 (11 lat temu)

gosiaa22

Kobieta

Z nami od: 29-06-2014

Dziecko na pewno muszę zabrać tak że nad tym się nawet nie zastanawiam...:) Co do psa to chyba go zostawię u rodziców w Polsce bo jeżeli mówicie że to taki problem ;/
Co do mieszkania to nie sadziłam że jest to taki kłopot..Nawet w Polsce nie spotkałam się z tak wysoka kaucją.W sumie jeżeli byłby bardzo duży problem z mieszkaniem to ewentualnie mogłabym mieszkać u rodziny bo oni maja tam kupiony dom ale raczej wolałabym nie korzystać z tej opcji..
Mój mąż jedzie tam wcześniej tak że on mógłby porozglądać się za mieszkaniem w przerwach między pracą:)I właśnie dla tego potrzebuję od Was jakieś wytyczne :)
A skąd będę wiedzieć że ktoś będzie mnie chciał oszukać ??Na coś muszę szczególnie zwracać uwagę oprócz tych przelewów???To lepiej jak płacić czynsz za mieszkanie ??Od kogo na pewno nie wynajmować mieszkania??
Przepraszam , że może zadaję dla innych oczywiste pytania ale sami rozumiecie :)
Jeśli chodzi mi o szkołę dla dziecka to chodzi mi o jakiś żłobek / przedszkole ( synek ma prawie 2 lata ).Wiem ze w Coventry jest coś takiego bo tam chrześniak mojego męża chodzi ale trochę nie podoba mi się to ze jest ono od 9 dopiero i po 3 godzinach ona musi go stamtąd zabierać i zaprowadzać do następnego przedszkola do 19,30 jak dobrze pamiętam..

Gdy już umówię się na oglądnięcie mieszkania to powinnam gdy zauważę przy oglądaniu mieszkania od razu zwrócić uwagę właścicielowi i to gdzieś zapisać ??( np w umowie jeśli będę chciała wynająć to mieszkanie )
A co jeśli po wprowadzeniu się do mieszkania zauważę dopiero jakieś uszkodzenia ???
Czy pracując bardzo krótko ( np 3 mies ) i mając umowę o stałą pracę na czas nieokreślony mam szansę na wynajęcie mieszkania ???

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,