Zalezy tez czy kredytobiorcy sa na etacie czy np SE lub limited company. Niby w tych dwoch pozostalych przypadkach mowia, ze broker moze sie przydac, bo wie, gdzie skladac wniosek. Ale jak jest prosta sytuacja finansowa, to nie ma takiej potrzeby.
Str 3 z 3 |
|
---|---|
Richmond | Post #1 Ocena: 0 2014-01-27 08:48:17 (11 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Zalezy czy jestes w stanie wszystko sama przeczytac i zrozumiec czy potrzebujesz kogos, zeby prowadzil Cie za raczke.
Zalezy tez czy kredytobiorcy sa na etacie czy np SE lub limited company. Niby w tych dwoch pozostalych przypadkach mowia, ze broker moze sie przydac, bo wie, gdzie skladac wniosek. Ale jak jest prosta sytuacja finansowa, to nie ma takiej potrzeby. Carpe diem.
|
mirabelka77 | Post #2 Ocena: 0 2014-01-27 08:52:55 (11 lat temu) |
Z nami od: 25-04-2007 Skąd: londyn |
Oboje jestesmy na etacie, moj ang jest dobry, ale te wsxystki
dokumenty/kontrakty sa pisane dosc zawilym jezykiem I nie wszystko rozumiem. Moj angielski jest bardziej rozwiniety w strone science bo to moja branza ![]() |
mirabelka77 | Post #3 Ocena: 0 2014-01-30 11:01:16 (11 lat temu) |
ja znowu po rade
![]() wlasnie zadzwonil do nas sale advisor z HA i zapytal czy jestesmy pewni, ze za taka cene chcemy sprzedac mieszkanie. Okazuje sie , ze nasi sasiedzi obok, wlasnie sprzedali takie samo za cene tylko 5 tys nizsza niz nasze, znowu w mieszkaniu nic nie zrobione od 20 lat i lease tez krotka. Nie wiem teraz co robic? dzwonic jeszcze raz do rzeczoznawcy i powiedziec ze dalej nie jestesmy zadowoleni z wyceny, czy zamowic nowa wycene czu to po prostu zostawic jak jest? wiadomo kazdy tysiac wiecej jest wazny w tej sytuacji, wiem tez, ze HA znajdzie kupca bo wszystkie mieszkania co maja sa under offer juz w tym 3 z naszego bloku.Nie mam wiec szans na sprzedaz przez agencje, gdzie moge podniesc cene sama. Richmond - doradzisz cos? [ Ostatnio edytowany przez: mirabelka77 30-01-2014 11:10 ] |
Richmond | Post #4 Ocena: 0 2014-01-30 12:42:08 (11 lat temu) |
Mozesz prosic o podniesienie wyceny, nie wiem tylko jaki bedzie skutek. Jesli obok przeszla taka transakcja jak mowisz, to moze podniosa jeszcze troche.
Carpe diem.
|
mirabelka77 | Post #5 Ocena: 0 2014-03-31 12:53:05 (11 lat temu) |
po 8 zmarnowanych tygodniach przez HA(zgubili nasze dokumenty
![]() Agencja chce wystawic nasze mieszkanie za wyzsza cene ale musimy in zaplacic 1.25% od sprzedazy. Miedzyczasie my sami znalezlismy kupca( a raczej oni nas ![]() nie mam pojecia jak to dziala? i co z cena mieszkania? mozemy zazadac wiecej? |
|
|
AudiA5 | Post #6 Ocena: 0 2014-03-31 15:49:19 (11 lat temu) |
Z nami od: 25-01-2014 Skąd: polubione |
Wydaje mi się że da się obejść agencje, wystarczą wam prawnicy!
By ujrzeć świat, czające się ryzyko
By wyjrzeć zza ścian , zbliżyć się
By się odnaleźć i poczuć
To jest cel ŻYCIA
|
Richmond | Post #7 Ocena: 0 2014-03-31 16:44:46 (11 lat temu) |
Cytat: 2014-03-31 12:53:05, mirabelka77 napisał(a): po 8 zmarnowanych tygodniach przez HA(zgubili nasze dokumenty ![]() Agencja chce wystawic nasze mieszkanie za wyzsza cene ale musimy in zaplacic 1.25% od sprzedazy. Miedzyczasie my sami znalezlismy kupca( a raczej oni nas ![]() nie mam pojecia jak to dziala? i co z cena mieszkania? mozemy zazadac wiecej? Jesli kupca znalazlas sama, bez posrednictwa, to agencja nie jest Ci do niczego potrzebna. Zadasz tyle ile chcesz, kupiec zgadza sie lub nie. Jak sie zgadza lub dojdzie do kompromisu, to wymieniacie sie danymi prawnikow i jedziesz z transakcja. Carpe diem.
|
mirabelka77 | Post #8 Ocena: 0 2014-04-29 17:19:27 (11 lat temu) |
po dokonaniu nastepnej wyceny przez Estate Agency cena mieszkania znow poszla w gore i nasi kupcy wycofali sie.
Dalismy mieszkanie na market i dzis dostalismy finalowa oferte. jutro jade ogladac potencjalny dom dla nas, jaki ma byc moj nastepny ruch? bank, broker, solicitors??? nie wiem..... to wariactwo na rynku mnie przerasta ![]() [ Ostatnio edytowany przez: mirabelka77 29-04-2014 17:25 ] |
Richmond | Post #9 Ocena: 0 2014-04-29 18:14:33 (11 lat temu) |
Prawnikow mozesz poszukac zawczasu. Jak znajdziesz nieruchomosc, to podasz ich dane agentowi, a on przekaze drugiej stronie.
Co do banku lub brokera, to nie wiem na co w koncu sie zdecydowalas, czy chcesz sama zawalczyc czy skorzystac z czyjejs pomocy. Jak pojdziesz ogldac mieszkanie, to w agencji moga miec brokera. Carpe diem.
|
annag | Post #10 Ocena: 0 2014-05-07 20:46:10 (11 lat temu) |
Z nami od: 16-08-2007 |
Cytat: 2014-01-26 21:59:06, mirabelka77 napisał(a): rozgladam sie teraz za mortgage i widze, ze najlepszeoferty maja building society. Czy ma ktos jakies doswiadczenie z tego typu firmami? Jak one dzialaja i czy kazdy moze dostac od nich mortgage? czy sa jakies kruczki? Cześć Mirabelka, My tez sie rozgladalismy ostatnio za kredytem i nie wszystko co na pierwszy rzut oka wyglada na tańsze takie w rzeczywistosci jest. Mielismy brac kredyt w jednym z building society, bo wydawalo nam sie, ze to najlepsza oferta jednak okazało się, że niższy procent i czasem też nizsza opłata za produkt jest kosztem czegos a konkretnie jest tak, ze mniej płacisz za ratę, a potem wskakujesz na b. wysoki % (w porownaniu z innymi bankami) Jak bedziesz chciała zrobic remortgage w building society lub uciec od nich do do innego banku to musisz za wszystko im zapłacić i to nie parę funtów ale np 900 funtów lub więcej. Te instytucje maja też opłatę tzw completion fee. Jak juz po iluś tam latach spłacisz swój kredyt to będziesz im jeszcze musiała przynieść w zębach pieniażki za to. To jest własnie ten trik: wygląda na to, że maja lepsza oferte ale jak sie wypyta o calosc kosztow to sytuacja juz nie wyglada tak dobrze. Ponizej lista wszystkich opłat o jakie warto zapytać bank: Fees charged when you apply for a mortgage: Booking fee Arrangement fee Valuation fee Legal fees Higher lending charge (HLC) CHAPS fee Fees charged after you have a mortgage: Early repayment charges Exit fee (inna nazwa:completion fee, deeds release fee or exit administration fee) |