MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Po trzech latach doplata do depozytu

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ringostar

Post #1 Ocena: 0

2013-05-02 12:03:27 (12 lat temu)

ringostar

Kobieta

Z nami od: 02-05-2013

pomozcie i poradzcie co mam robic?
Trzy lata temu (dokladnie 7 maja 2010r.) podpisalam z prywatnym landlordem umowe na waynajem 1 bedroom flat, wplacilam depozyt w wysokosci miesiecznego czynszu i za miesiac z gory. Otrzymalam umowe z logo NLA (National Landlord Association) oraz dokumenty w sprawie zdeponowania depozytu z DPS (Deposit Protection Service). Pracowalam wowczas na pelny etat, w sierpniu 2011 r. moja firme zlikwidowano, a ja zaczelam pracowac rowniez na pelny etat przez agencje. Landlord byl zorientowany w mojej sytuacji i juz wtedy slyszala po raz pierwszy od niego slowa, ze to mieszkanie jest dla mnie za drogie...tylko, ze ja pokochalam to swoje male mieszkanko, ktore bylo dla mnie azylem spokoju. Wczesniej mieszkalam w wynajmowanych pokojach w domach, gdzie roznie bywalo...mlodzi ludzie imprezy marihuana itd.
Po uplywie 5 miesiecy od podjecia pracy przez agencje rozchorowalam sie (choruje do tej pory)....Agencja od razu pozbyla sie pracownika, ja zalatwilam sobie zasilek Incoming Support Allowance z Jobcentre i i hausing Benefit. Po kilku miesiacach dostalam zezwolenie od lekarza na wykonywanie pracy ale tylko 3 godz. dziennie. Znalazlam taka prace i pracuje do tej pory. Czyli moje dochody to ISA+Praca (15 godz. w tygodniu)+Hausing benefit.
Ale nie o prace mi chodzi:
Zawsze regulowalam naleznosci z tytulu czynszu, czasem z kilku dniowym poslizgiem (3-4dni), ale co miesiac placilam.
We wrzesniu ub.r. zlozylam aplikacje do Consilu i mieszkanie socjalne (mam 52 lata). Consil wystapil do Landlorda o moje referencje....no i sie zaczelo....Landlord dowiedzial sie o moim beneficie z consilu i od nastepnego miesiaca podniosl mi czynsz o 25 £. Gdy zapytalam sie go dlaczego. Powiedzial mi, ze co dwa lata podwyzsza wszystkim lokatorom.....ok. placilam podwyzszony czynsz.
Przy okazji kazdego spotkania mowil mi, ze mieszkanie za drogie dla mnie, ze wynajmie mi pokoj w domu, gdzie mieszka 5-6 lokatorow ( ma takich domow kilka), ale ja nie chce, chce tutaj doczekac do dnia otrzymania mieszkania z concilu.
Dwa tygodnie temu dostalam list o kolejnej podwyzce czynszu i o doplacie depozytu w wys. 155 £. Zwykly list ( ani nowy kontrakt ani pismo z jakas podstawa prawna)
Z tym listem udalam sie do consilu. Sprawa zajela sie Pani, ktora miala sie skontaktowac z Landlordem i wyjasnic sprawe. O wyniku mialam zostac poinformowana telefonicznie. Poniewaz do wczoraj nie dostalam zadnej informacji, poszlam do concilu i okazalo sie, ze pani jest na urlopie i wroci we wtorek, a pan z ktorym rozmawialam poradzil mi, abym zaplacila choc czesz tej kwoty. WKURZYLAM sie, bo uwazam, ze jest to ze strony Landlorda bezprawne. Poszlam wiec do CITIZEN ADVIZE i tam dowiedzialam sie, ze takie praktyki sa nienormalne. Najprawdopodbnie moj Landlord chce mnie zmusic do podjecia decyzji o przeprowadzce umilajac mi w ten sposob zycie.
Jestem w kropce, nie mam pieniedzy na zaplate depozytu, nie zgadzam sie na kolejna podwyzke czynszu, mam kase na nastepny czynsz, nie chce isc na pokoj w domu, gdzie znowu beda imprezy i marycha...
To mieszkanie wynajelam nieumeblowane. Sama calosc umeblowalam...mam sie teraz tego wszystkiego pozbywac, aby pojsc na pokoj....a jak dostane mieszkanie to znowu kupowac....
Naprawde nie wiem co robic. Najlepiej to siasc i plakac
Pomozcie, podpowiedzcie bo ja jestem w kropce

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

niezatapialna

Post #2 Ocena: 0

2013-05-02 12:17:46 (12 lat temu)

niezatapialna

Kobieta

Z nami od: 15-03-2013

ringostar, a co to landlorda obchodzi, skąd ty mu pieniądze mu dajesz? Masz prawo mieć dochód skąd tylko ci się podoba, bylebyś płaciła czynsz. Nie zaznaczył raczej w umowie "No DSS"? Nie ma prawa nieformalnie prosić o dopłatę depozytu, ponieważ ciągle wynajmujesz jedno i to samo mieszkanie, za które depozyt już trafił tam, gdzie miał trafić. Po prostu chciał zawinąć te pieniądze do kieszeni i tyle. Podnieść czynsz może, ale jest też co do tego pewna granica (chodzi tu o czas tej zmiany i kwotę), a to musisz ustalić już z kimś, kto się na tym zna. Założę się, że jak tak kombinuje to zapewne hindus albo inny paki? Bo tylko z nimi takie problemy (no może jeszcze z Polakami). Nie daj się robić w bambuko. Poza tym, możesz mieszkać w tym mieszkaniu póki nie będzie nakazu z sądu o konieczności opuszczenia przez ciebie lokum.

Do góry stronyOffline

ringostar

Post #3 Ocena: 0

2013-05-02 12:26:41 (12 lat temu)

ringostar

Kobieta

Z nami od: 02-05-2013

Dzieki, to faktycznie Hindus, Ma w moim miescie kilka czy kilkanascie domow i zajmuje sie wynajmem

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2013-05-02 13:29:09 (12 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Jaka masz teraz umowe? Czy masz umowe na czas okreslony czy pierwsza umowa skonczyla sie i podpisalas kolejne czy jestes na umowie statutory periodic tenancy?

Od tego zalezy jakie wymogi musi spelnic landlord, zeby dac podwyzke.

Czy pierwsze zadanie podwyzki bylo przedstawione na pismie z odpowiednim odwolaniem do paragrafu w Housing Act?

CAB mogl sie troche bardziej wysilic i zamiast mowic, ze takie praktyki sa nienormalne, to podac Ci konkretny paragraf i pomoc napisac list do landlord.

Instytucja, z ktora mozesz skontaktowac sie to Shelter.

Znalazlam pare linkow:
https://www.gov.uk/private-renting/rent-increases

W przypadku stututory periodic tenancy (rolling) nie moze podwyzszyc oplaty za wynajem wiecej niz raz w roku.

W przypadku umowy na czas okreslony oplata za najem moze byc podwyzszona tylko za Twoja zgoda w czasie okresu umowy albo dopiero po okresie umowy, bez Twojej zgody. Po prostu otrzymasz nowa umowe na wyzsza kwote.

Na tej stronie jest rowniez procedura jak moze podwyzszyc oplate za najem. Szkoda, ze zgodzilas sie tak od razu za pierwszym razem, bez sprawdzenia jakie masz prawa i czy on moze to zrobic w ogole.

"How your landlord must propose a rent increase

If the tenancy agreement lays down a procedure for increasing rent, your landlord must stick to this. Otherwise, your landlord can:

renew your tenancy agreement at the end of the fixed term, but with an increased rent
agree a rent increase with you and produce a written record of the agreement that you both sign
use a ‘Landlord’s notice proposing a new rent’ form, which increases the rent after the fixed term has ended

Your landlord must give you a minimum of one month’s notice (if you pay rent weekly or monthly). If you have a yearly tenancy, they must give you 6 months’ notice.

If you think the rent increase is unfair, you can apply to a rent assessment committee who will decide the rent amount."

Gdzie indziej wyczytalam, ze podniesienie kwoty depozytu wymaga podpisania nowej umowy.
Carpe diem.

Do góry stronyOnline

joasia30

Post #5 Ocena: 0

2013-07-22 22:37:40 (12 lat temu)

joasia30

Kobieta

Z nami od: 30-01-2010

witam mam pytanie na pewno ktoś się bardziej orientuje ode mnie
wynajełam mieszkanie umowa jest na 6mc ale ze wzglęgu na długi dojazd do pracy musze sie wyprowadzić przed jej zakończeniemczyli po 5ciu mc.
wiem ze zrywam umowe ale co z depozytem,i tu może jest kruczek na landlorda bo depozyt nie jest chroniony, czy moge zrobić coś w tej sytuacji żeby go odzyskać bo landlord juz zapowiedział że mi go nie odda

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2013-07-22 22:45:03 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

tomaszzet

Post #7 Ocena: 0

2013-07-22 22:52:59 (12 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

Powiedz mu, że byłas w jakiejs instytucji po poradę i tam wypytali Cię o jego dane, wypisali jakies pismo i dali Ci do podpisania ;-)

Jak masz ujęty temat depozytu w umowie? /to tak na marginesie. Z ciekawosci znaczy się ;-)/

My wypowiadalismy umowę wczesniej, nie było problemu i nie musielismy płacić nic po za termin opuszczenia domu. Wypowiedzenie dalismy 2 tygodni przed datą opuszczenia.

[ Ostatnio edytowany przez: tomaszzet 22-07-2013 22:55 ]

Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2013-07-23 08:04:03 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cookies

Post #9 Ocena: 0

2013-07-23 08:17:13 (12 lat temu)

Cookies

Kobieta

Z nami od: 16-06-2013

W woekszosci umow nawet na czas okreslony jest zawarty okres wypowiedzenia w mojej byl to miesiac wypowiedzenia. Czyli np umowa byla na pol roku po 3 miesiacach zdecydowalam ze nie chce tam mieszkac dalam miesiac wypowiedzenia po ktorym sie wyprowadzilam I za ktory oczywiscie placilam :-) po mojej wyprowadzce zostal oceniony stan mieszkania tj czy nie ma zadnych zniszczen ktorych nie bylo wiec depozyt zostal mi zwrocony w calosci.

Poczytaj dokladnie umowe I sprawdz czy masz uwzgledniony okres wypowiedzenia

Do góry stronyOffline

joasia30

Post #10 Ocena: 0

2013-07-23 08:53:44 (12 lat temu)

joasia30

Kobieta

Z nami od: 30-01-2010

dzieki wielkie, wiec to ze depozyt nie jest chroniony tez nic nie pomoże żeby go odzyskać.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,