Str 2 z 9 |
|
---|---|
stanislawski | Post #1 Ocena: 0 2013-05-02 08:08:24 (12 lat temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
No i po to, aby się pochwalić, że poszło - że dobrze się zajmują tym biznesem znaczy się.
Wszystkie te opłaty są zrozumiałe, jeżeli się w to wgłębisz. Application fee - bo oni sami też muszą zapłacić np. za credit check. No i sprawdzenie ciebie też kosztue trochę pracy. Pozostają wtedy na placu boju tylko rzetelni kandydaci - gołodupce i tacy co to chcieliby zaaplikować w 15 agencjach (może gdzieś się uda) - odpadają. Depozyt - musi być. Wielu, szczególnie Polaków, nie rozumie pojęcia "umowa". Traktują wynajęte mieszkanie jak hotel. Po miesiącu, np. m się odwidzi i by sobie zmienili. O depozycie na poczet ew. szkód nie wspomnę - choć tu demolują nieźle miejscowi. |
nikt_23 | Post #2 Ocena: 0 2013-05-03 20:59:44 (12 lat temu) |
Z nami od: 15-01-2013 Skąd: Taunton |
Dobrze. W takim razie jeszcze jedno pytanie... skoro application fee płacę ja jako osoba wynajmująca to co z resztą rodziny, która do mnie zjedzie wkrótce??? Czy muszę to zgłaszać w agencji??? Chodziłam po agencjach z ojcem i zawsze pytali się o nas dwóch... zawsze chcieli brać kasę za mnie np. 150 plus 100 za mojego ojca. Po co?????
|
nikt_23 | Post #3 Ocena: 0 2013-05-03 21:01:45 (12 lat temu) |
Jeszcze jenda sprawa... skoro mój ojciec jest 4 lata w UK a ja nie cały miesiąc to rozumiem, że on powinien być osobą wynajmującą i podpisującą umowę z agencjami?
|
Richmond | Post #4 Ocena: 0 2013-05-03 21:21:19 (12 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Ty podpisujesz umowe na siebie i druga polowe. Wszystkie dorosle osoby powinny byc na umowie. Ojciec moze byc co najwyzej gwarantorem, jak nie beda chcieli Ci wynajac.
Carpe diem.
|
Adacymru | Post #5 Ocena: 0 2013-05-03 21:46:14 (12 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2013-05-01 13:58:23, nikt_23 napisał(a): że jak jedna to np. 100 funtów a jak dwie to kolejne 100! O co chodzi??? Te oplaty sa od osob doroslych, czyli jak jest para z dzieckiem to placa po 100 za kazda osobe dorosla.
Ada
|
|
|
nikt_23 | Post #6 Ocena: 0 2013-05-04 06:34:59 (12 lat temu) |
Czyli płacę ja, moja partnerka (która przyjedzie z naszą córką w lipcu) i mój ojciec tak? I tą opłatę robię po zakończeniu wynajmu czy w momencie jak przyjdę do agencji i wkażę mieszkanie/dom, który mnie interesuje? A co jak jednak nie spodoba mi się to mieszkanie i będę chciała obejrzeć inne? Znowu coś płacę??? I oczywiście podejrzewam, że nie skończy się na jednej agencji
![]() |
Adacymru | Post #7 Ocena: 0 2013-05-04 10:58:43 (12 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2013-05-04 06:34:59, nikt_23 napisał(a): Czyli płacę ja, moja partnerka (która przyjedzie z naszą córką w lipcu) i mój ojciec tak? I tą opłatę robię po zakończeniu wynajmu czy w momencie jak przyjdę do agencji i wkażę mieszkanie/dom, który mnie interesuje? A co jak jednak nie spodoba mi się to mieszkanie i będę chciała obejrzeć inne? Znowu coś płacę??? I oczywiście podejrzewam, że nie skończy się na jednej agencji ![]() Jak ojciec z wami bedzie mieszkal, to placisz za trzy osoby, a jak tylko ty i partnerka, to za dwie dorosle. Placisz oplate od kazdej doroslej osoby ktora bedzie wynajmowac. Idziesz do agencji, wskazujesz jakie oferty cie interesuja. Agencja organizuje wizyte w mieszkaniu/domu. Ogladnasz, wybierasz w ktorym masz ochote zamieszkac. Agencja zwykle podaje liste wymaganych oplat, czyli oplata za wynajecie (czynsz), depozyt, oplata za sprawdzenie wiarygodnosci osob doroslych ktore beda zamieszkiwac, oplata administracyjna, i czasem oplata za sporzadzenie inwentarza (zawartosci i stanu mieszkania przed wprowadzeniem sie, zeby nie bylo niedomowien przy wyprowadzaniu w jakim stanie i z jakim wyposazeniem byl wynajmowany dom). Jak twoj ojciec bedzie tylko gwarantorem, to jego dane beda spisane w kontrakcie, ale to nie oznacza ze on tam mieszka, on tylko w sumie bedzie mial kontakt pozniej jak bedziecie zalegac z czynszem, albo trzeba bedzie pokryc inne finansowe straty, bo to on wlasnie gwarantuje. Dokonujesz wplaty powyzszych naleznosci na kont agencji, podpisujesz umowe, i dostajesz klucze. Informacja o tym gdzie zostal zdeponowany depozyt powinna przyjsc do was w pierwszych tygodniach od wprowadzenia (zdeponowanie jest obowiazkiem prawnym agencji wynajmujacej). Pozniej placisz wg ustalonych terminow miesiecznie (czy tygodniowo) czynsz. Jak w umowie nie jest wyszczegolnione ze oplaty sa wliczone w czynsz, to oczywiscie informujesz dostawcow energii o stanach licznikow w dniu rozpoczecia umowy (i to samo przy wyprowadzaniu sie). Dodstajesz rachunki i oplacasz. Nie zapomnij o Council Tax (oplata w gminie gdzie mieszkasz), TV licencji, dostawcy wody.
Ada
|
nikt_23 | Post #8 Ocena: 0 2013-05-04 20:52:16 (12 lat temu) |
Ojciec będzie mieszkał z nami
![]() ![]() ![]() |
nikt_23 | Post #9 Ocena: 0 2013-05-04 20:56:44 (12 lat temu) |
Może zapytam tak... czy płacę jakieś pieniądze przed oglądnieciem mieszkań???
|
Post #10 Ocena: 0 2013-05-04 21:00:58 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|