MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Dom - kupic czy wynajmowac?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

Str 3 z 13

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2012-10-21 12:45:40 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2012-10-21 12:48:44 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2012-10-21 12:58:28 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

relly

Post #4 Ocena: 0

2012-10-21 13:05:26 (13 lat temu)

relly

Z nami od: 01-01-1970

kupic czy wynajmowac ?
jak ktos do tego podchodzi emocjonalnie no to nie ma dyskusji
generalnie prawie wszystko w zyciu jest wyrzucaniem pieniedzy w błoto np. dobre jedzenie :-P
jesli inaczej to wszystko jest do policzenia
a czynniki u każdego beda inne
ja byc moze kupie ale nie jestto moj żaden priorytet (ja to juz przerabiałem w polsce tzn.miałem własny dom )
jesli kupie to tylko w tedy gdy si eto bedzie finansowo opłacac tzn rata kredytu+ opłaty eksploatacyjne + bedzie tansze od wynajmu w stopniu znaczacym
na pewno nie bede zaciskał pasa żeby uskłądac na wkład własny
połzycia w polsce zaciskałem pasa i wiem jedno nie warto:-]
zycie ucieka i trzeba z niego korzystac

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2012-10-21 13:18:50 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

PaniDomu

Post #6 Ocena: 0

2012-10-21 13:19:57 (13 lat temu)

PaniDomu

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 11-09-2011

A ja bardzo chcialabym miec wlasne mieszkanko.
Miec ta swiadomosc, ze wszystko zalezy ode mnie: czy chce sie przeprowadzic czy zostac, nikt mnie nie wyrzuci. Majac mieszkanie na wlasnosc nie jest sie wcale uwiazanym - przezciez zawsze mozna sprzedac i przeprowadzic sie gdzie indziej.

Wolalabym placic swoja rate kredytu, niz komus ten kredyt splacac.

Jestem ogolnie domatorka i chcialabym urzadzic mieszkanie tak jak chce (nie mysle tu tylko o malowaniu ale np. o drewnianych podlogach, plytkach,zlewie,wannie,meblach itp.). Wynajmujac nie moge za wiele z urzadzaniem poszalec, ba nawet nie moge za wiele gwozdzi powbijac.

Mysle,ze decyzja: kupic czy wynajmowac, zalezy od charakteru czlowieka.
Ja osobiscie wolalabym kupic.
Czytaj Oszczedna Pani Domu w Londynie

Do góry stronyOffline

staryznajomy

Post #7 Ocena: 0

2012-10-21 13:34:34 (13 lat temu)

staryznajomy

Konto usunięte

Cytat:

2012-10-21 13:18:50, 12miko12 napisał(a):
Cytat:

2012-10-21 08:19:07, x_fish napisał(a):
Cytat:

2012-10-21 08:00:48, 12miko12 napisał(a):
Obecnie płacę dużo mniej za swój dom niż za dom takiej klasy do wynajęcia na rynku,

No to jestes ewenementem na rynku bo w wiekszosci przypadkow jest odrotnie. Dopiero po kilku latach splaty albo przy duzym wkladzie wlasnym rata wychodzi mniej.

Obecnie wynajmuje dom za 850/miesiac. Wartosc domu ok 250k. Przy 20% wkladu wlasnego (przy pozbyciu sie 40k gotowki), rata przy 6% odsetek to ok 1250/miesiac albo splata samych odsetek ponad 1000/miesiac

Kupno domu w ktorym mieszkamy jest dla kogos kto nie traktuje tego jako inwestycja.

Mieliśmy tylko 10% , dom dwa lata temu 126k teraz rata to 500 funtów - dopłacamy i się zmniejsza, za 3 bed z garażem, konserwatorium i podjazdem na 3 auta życzą sobie dużo więcej. Nie uważam że odsetki to wyrzucanie pieniędzy w błoto - bo trzeba by dużo więcej wyrzucać na bieżąco wynajmując.
Wynajmowaliśmy dom tylko do momentu nazbierania odpowiedniej kwoty na depozyt i poszło :-)

zapewne masz rację -częściowo.
jeśli na stałe planujecie pozostać tam gdzie mieszkacie, jesteście w wieku takim, że zostanie Wam kilka lat (po spłaceniu domu) na życie, macie oboje w miarę pewną pracę.
jeśli jakiś z tych punktów jest wątpliwy -zawsze jest ryzyko, że trzeba będzie oddać kasę i zostać z niczym.
to jest jednak ryzyko które młodym ludziom może się opłacać (gdzieś żyć trzeba).

[ Ostatnio edytowany przez: staryznajomy 21-10-2012 13:43 ]

przesłodziutka, radośnie skacząca małpeczka... to jednak nie ja. i dodam jeszcze że: ?v=ZXNx4g960-I

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2012-10-21 13:42:39 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #9 Ocena: 0

2012-10-21 13:52:25 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

W sumie to nawet okreslenie dobry standard jest bardzo subiektywne, bo kazdy ma inne oczekiwania. Mi na przyklad jest zupelnie obojetne jakie mam kafelki w lazience albo meble kuchenne, tak dlugo jak nie przerazaja mnie estetycznie, nie sa w zlym stanie i wszystko dziala. Dla mnie liczy sie funkcjonalnosc. A dla kogos innego wykonczenie wedlug wlasnych oczekiwan moze byc bardzo wazne.

Do okreslenia standard dolicze rozne wygody typu miejsca parkingowe itp.

Remont - wykanczanie mieszkania uwazam za ciezka robote do odwalenia. Robilam to juz pare razy i nie bawi mnie to. Zreszta pewnie w najblizszym czasie bedzie to widac w moich postach na forum.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2012-10-21 14:02:42 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,