MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Dom - kupic czy wynajmowac?

« poprzednia strona

Strona 13 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

Str 13 z 13

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

MrMaverick1971

Post #1 Ocena: 0

2012-10-22 23:22:05 (13 lat temu)

MrMaverick1971

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 26-07-2012

Cytat:

2012-10-22 23:05:30, zealot napisał(a):
Cytat:

2012-10-22 22:49:39, MrMaverick1971 napisał(a):
Cytat:

2012-10-22 22:43:48, x_fish napisał(a):
Taki maly offtop - dlaczego ludzie tak lubia kredyty? Dom na kredyt, samochod na kredyt. Skoro nie potrzebuje sie lansowac to dlaczego nie kupie samochodu na jaki mnie stac za gotowke?

Bo mnie stac na kredyt. Gdybym sie urodzil w Wielkiej Brytanii, to mozliwe, ze bym kupil za gotowke , ale jestem tutaj dopiero od 9 lat i jeszcze nie zdazylem zaoszczedzic tyle, zeby kupic dom i samochod za gotowke. Jestem jednak pewien, ze mojemu synowi to juz nie sprawi problemu kiedy bedzie w moim wieku.

Raczej to wygląda dokładnie odwrotnie niż myślisz. Ponieważ jesteś emigrantem to oszczędzasz, mieszkasz tam gdzie cię stać(a nie ponad stan), pracujesz ile się da żeby odłożyć jak najwięcej, jeździsz takim samochodem na jaki cię stać.

Twoje dzieci prawdopodobnie tak żyć nie będą. Nic nie będą oszczędzać, to co zarobią to wydawać będą. Całkiem prawdopodobne że staną się tacy sami jak mieszkańcy tego kraju. Ja jak patrzę na kolegów i koleżanki angielki to standardem jest to że abonament na telefon może być duży, najważniejsze że telefon tani + wciśnięte przez akwizytora nic nie warte ubezpieczenie, internet z virgin mobile najdroższy, pełny pakiet SKY-a to standard. Kredyt mieszkaniowy to rozbity na jak największą liczbę lat, grunt że sprawia to wrażenie niskiej raty, w ogóle nie opłacalne umowy. Jak dzieciom zostawisz mieszkanie to w ogóle nic się starać nie będą, bo po co.

..Bardzo generalizujesz drogi kolego.
Nie wszyscy polscy emigranci pracuja w fabrykach i nie wszystkie dzieci polskich emigrantow, koncza edukacje w 16-roku zycia i ida pracowac w fabryce lub w magazynie lub sa na utrzymaniu rodzicow.

Wiem, ze to co opisales, pasuje do wizerunku durnych nastolatkow, dla ktorych wzorem do nasladowania sa celebryci w telewizji.
Jestem pewien, ze moj syn idzie inna droga i raczej nie nalezy do tej grupy idiotow, czy to brytyjskich, czy tez polskich.

Miej swiadomosc, ze na tym swiecie zyja rozni ludzi , o roznych pogladach na zycie i nie mozna wszystkich wrzucac do jednego worka z napisem "szumowina i przecietniacy".

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andreek

Post #2 Ocena: 0

2012-10-22 23:45:53 (13 lat temu)

andreek

Mężczyzna

Z nami od: 27-06-2008

Cytat:

2012-10-22 23:22:05, MrMaverick1971 napisał(a):
Cytat:

2012-10-22 23:05:30, zealot napisał(a):
Cytat:

2012-10-22 22:49:39, MrMaverick1971 napisał(a):
Cytat:

2012-10-22 22:43:48, x_fish napisał(a):
Taki maly offtop - dlaczego ludzie tak lubia kredyty? Dom na kredyt, samochod na kredyt. Skoro nie potrzebuje sie lansowac to dlaczego nie kupie samochodu na jaki mnie stac za gotowke?

Bo mnie stac na kredyt. Gdybym sie urodzil w Wielkiej Brytanii, to mozliwe, ze bym kupil za gotowke , ale jestem tutaj dopiero od 9 lat i jeszcze nie zdazylem zaoszczedzic tyle, zeby kupic dom i samochod za gotowke. Jestem jednak pewien, ze mojemu synowi to juz nie sprawi problemu kiedy bedzie w moim wieku.

Raczej to wygląda dokładnie odwrotnie niż myślisz. Ponieważ jesteś emigrantem to oszczędzasz, mieszkasz tam gdzie cię stać(a nie ponad stan), pracujesz ile się da żeby odłożyć jak najwięcej, jeździsz takim samochodem na jaki cię stać.

Twoje dzieci prawdopodobnie tak żyć nie będą. Nic nie będą oszczędzać, to co zarobią to wydawać będą. Całkiem prawdopodobne że staną się tacy sami jak mieszkańcy tego kraju. Ja jak patrzę na kolegów i koleżanki angielki to standardem jest to że abonament na telefon może być duży, najważniejsze że telefon tani + wciśnięte przez akwizytora nic nie warte ubezpieczenie, internet z virgin mobile najdroższy, pełny pakiet SKY-a to standard. Kredyt mieszkaniowy to rozbity na jak największą liczbę lat, grunt że sprawia to wrażenie niskiej raty, w ogóle nie opłacalne umowy. Jak dzieciom zostawisz mieszkanie to w ogóle nic się starać nie będą, bo po co.

..Bardzo generalizujesz drogi kolego.
Nie wszyscy polscy emigranci pracuja w fabrykach i nie wszystkie dzieci polskich emigrantow, koncza edukacje w 16-roku zycia i ida pracowac w fabryce lub w magazynie lub sa na utrzymaniu rodzicow.

Wiem, ze to co opisales, pasuje do wizerunku durnych nastolatkow, dla ktorych wzorem do nasladowania sa celebryci w telewizji.
Jestem pewien, ze moj syn idzie inna droga i raczej nie nalezy do tej grupy idiotow, czy to brytyjskich, czy tez polskich.

Miej swiadomosc, ze na tym swiecie zyja rozni ludzi , o roznych pogladach na zycie i nie mozna wszystkich wrzucac do jednego worka z napisem "szumowina i przecietniacy".

*THUMBS UP*
Właśnie to samo mogę powiedzieć o swojej córce.

Do góry stronyOffline

alice40

Post #3 Ocena: 0

2012-10-23 00:03:24 (13 lat temu)

alice40

Kobieta

Z nami od: 26-03-2010

Dla mnie dom stanowi bardzo wazny element w moim zyciu.Jest moja oaza spokoju i bezpieczenstwa.Wraz z mezem jestesmy typowymi domatorami :)Mieszkamy w naszym miescie od 6 lat i nie zamierzamy sie przeprowadzac.Jestesmy w wieku w ktorym nie lubi sie zmian:)Trzy lata temu kupilismy dom i nie rozwazalismy strat i zyskow.Chcielismy miec poprostu swoje miejsce na Ziemi.Corka nie lubi naszej miesciny gdyz twierdzi ze nie ma w niej przyszlosci.Kiedys sie wyprowdzi a my zostaniemy w naszym domku.

Do góry stronyOffline

kolezanka_szkla

Post #4 Ocena: 0

2012-10-23 00:11:15 (13 lat temu)

kolezanka_szkla

Kobieta

Z nami od: 17-12-2010

Alice - podpisuje sie pod Twoim postem. Przez cale swoje zycie mialam wlasne domy i mieszkania. Corka wyfrunie do miejsca, gdzie bedzie miala przyszlosc, a my zostaniemy w swoim, splaconym domku.
"Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"

Do góry stronyOffline

alice40

Post #5 Ocena: 0

2012-10-23 00:27:07 (13 lat temu)

alice40

Kobieta

Z nami od: 26-03-2010

Przyjezdzajac do UK zostawilismy dom w PL.Budowalismy go sami.Nigdy w zyciu nic nie dostalismy,wszystko co osiagnelismy zawdzieczamy wlasnej pracy.Bardzo ciezko zylo nam sie ze swiadomoscia,ze w Pl stoi nasz dom a tu wynajmujemy.Postawilismy wszystko na jedna karte.Sprzedalismy polski dom i kupilismy tutaj.Jak dla nas zycie nabralo w tym momencie innych kolorow:)

Do góry stronyOffline

Yvonne_67

Post #6 Ocena: 0

2012-10-23 03:41:20 (13 lat temu)

Yvonne_67

Kobieta

Z nami od: 08-04-2011

Cytat:

2012-10-22 21:02:13, MrMaverick1971 napisał(a):
Rozne sa definicje niezaleznosci finansowej, takze na ten temat mozemy polemizowac.

Niezaleznosc finansowa jest wtedy, kiedy pieniadze nie zaleza od twojego czasu.

Pracujac, czyli sprzedajac swoj czas, sprawiamy, ze nie musimy nikogo prosic o pieniadze (czujemy sie niezalezni), ale nie jest to niezaleznosc finansowa, bo jak przestaniemy pracowac (sprzedawac swoj czas), to przestaniemy zarabiac.

Przykladem niezaleznosci finansowej sa ludzie bogaci, ktorzy zyja z inwestycji (lokat, procentow, zyskow) bez angazowania sie w to czasowo, czyli moga spedzic np. caly rok podrozujac po swiecie, a wracajac do domu na ich koncie znajdzie sie wiecej niz przed rokiem.

Nie trzeba byc bardzo bogatym, aby byc niezaleznym finansowo, bo do tej grupy zaliczyc mozna emerytow, rencistow, a nawet ludzi na zasilkach (pomijajac oczywiscie styl zycia) – ich dochody nie sa zalezne od ich czasu.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Post #7 Ocena: 0

2012-10-23 08:42:56 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Dinth1906

Post #8 Ocena: 0

2012-10-23 09:31:42 (13 lat temu)

Dinth1906

Konto usunięte

BTW widze ogloszenie "Rent to buy", wartosc nieruchomosci 350tys, depozyt 20tys i teksty "You buy this property by paying 800 rent per month", "no mortgage required", itp.
Z tego co zrozumialem, rent to buy, to po prostu rent ponizej wartosci rynkowej przed kupnem mieszkania. Jak jednak jest w sytuacji kiedy sprzedajacy na kazdym kroku zapewnia ze juz placac ten rent (wcale nie wysoki) splacam powoli nieruchomosc bez zadnych dodatkowych kosztow? Widzialem takich ogloszen wcale sporo.

Do góry stronyOffline

ROTAREDOM

Post #9 Ocena: 0

2012-10-26 22:54:30 (13 lat temu)

ROTAREDOM

Mężczyzna

Z nami od: 05-02-2011

Wcześniej była jaskinia, ziemianka, namiot, teraz jest dom. Z wiekiem słowo to nabiera coraz to nowego wymiaru. Dla jednego dom jest tylko schronieniem, dla drugiego to forteca, dla trzeciego królestwem / imperium, dla innego dolina spokoju. Dla bezdomnego znaczenie tego słowa jest inne [głodny sytego nie zrozumie].
Tak naprawdę dom a nie sam budynek nie tworzą cegły, czy raty kredytu, ale ludzie w nim zamieszkujący i wzajemnie się uzupełniający.
Co będzie z naszymi nieruchomościami za 30 / 40 lat trudno przewidzieć.
Na pewno zmieni się architektura.
Blokowiska zastąpią / zastępują ecolaboratory, tańsze w eksplatacji.

Obrazek

Obrazek

Nam nie, naszym dzieciom też nie, wnukom też ale w niedalekiej przyszłości pomijając Doomsday, przyjdzie nam mieszkać w giga ecolabach. Uzbrojonych w turbiny powietrzne, panele słoneczne, odsysacze wody z powietrza i wiele innych ekorzeczy.

Obrazek

Komu uda się przerzucić milionowe miasto do jednego gigantyczego budynku. Gdzie / kto będzie pierwszy.
Wyścig trwa.

[ Ostatnio edytowany przez: ROTAREDOM 26-10-2012 22:56 ]

______________________________________________________________ گاو نر اینترنتی

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Post #10 Ocena: 0

2012-10-27 04:45:20 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 13 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,