Str 12 z 13 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Richmond |
Post #1 Ocena: 0 2012-10-22 22:20:24 (13 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat:
2012-10-22 21:47:05, deco-Latifa napisał(a):
Nastepnym razem jak moj maz bedzie kupowac auto powiem mu ze mniej straci gdy wynsjmie z wypoZyczalni samochodow. Bo po co wydawac na nowe auto 9.000£ skoro mozna taniej.
Jak wybierze wlasciwa marke/model, to moze sie zdziwic, bo bedzie taniej  Co prawda nie z wypozyczalni, ale contract hire. Jak wyzej padlo. Najlepiej wybierac cos co jest w danej chwili w promocji, czasami sa prawdziwe okazje i niezle auta mozna tanio "uzywac".
Carpe diem.
|

|
 |
|
|
MrMaverick1971 |
Post #2 Ocena: 0 2012-10-22 22:39:07 (13 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 26-07-2012 Skąd: Bedford |
Cytat:
2012-10-22 22:20:24, Richmond napisał(a):
Cytat:
2012-10-22 21:47:05, deco-Latifa napisał(a):
Nastepnym razem jak moj maz bedzie kupowac auto powiem mu ze mniej straci gdy wynsjmie z wypoZyczalni samochodow. Bo po co wydawac na nowe auto 9.000£ skoro mozna taniej.
Jak wybierze wlasciwa marke/model, to moze sie zdziwic, bo bedzie taniej  Co prawda nie z wypozyczalni, ale contract hire. Jak wyzej padlo.
To zalezy do czego potrzebujesz samochod Richmond. contract hire jest dobry, jezeli chcesz zmieniac auto co rok najwyzej co dwa lata. Nie potrzebuje sie lansowac i uzywac auta, ktore nie jest moje do celow prywatnych. Od tego mam firmowy  ...
Jak to zawsze bywa, punkt widzenia , zalezy od punktu siedzenia i dlatego contract hire niektorym odpowiada, a inni wola korzystac z innych form "nabycia" pojazdu. Mnie osobiscie bardziej odpowiada car finance.
.
|

|
 |
|
Richmond |
Post #3 Ocena: 0 2012-10-22 22:42:35 (13 lat temu) |
Zgadza sie, ale fakt jest taki, ze moze byc taniej niz kupno  Nie dla kazdego auta i nie w kazdym przypadku, ale jest to mozliwe, wiec zart nie wyszedl.
Ja uzywam samochodu do jezdzenia. Slowo "lansowanie" nie istnieje w moim slowniku. Kiedys nawet probowalam dociec ze znajomymi skad to sie w ogole wzielo.
A to czy auto jest moje czy nie, nie ma znaczenia, liczy sie to, ile mnie kosztuje. Jesli leasing wychodzi taniej, to biore leasing, jesli kupno jest lepsza opcja, to kupie. Nie odczuwam szczegolnej satysfkacji, ze jestem posiadaczem danego przedmiotu.
Tak samo jak z wynajmem i kupnem nieruchomosci, czasami lepiej finansowo wychodzi jedna opcja, czasami druga. Carpe diem.
|

|
 |
|
|
Post #4 Ocena: 0 2012-10-22 22:43:48 (13 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
MrMaverick1971 |
Post #5 Ocena: 0 2012-10-22 22:49:39 (13 lat temu) |
Cytat:
2012-10-22 22:43:48, x_fish napisał(a):
Taki maly offtop - dlaczego ludzie tak lubia kredyty? Dom na kredyt, samochod na kredyt. Skoro nie potrzebuje sie lansowac to dlaczego nie kupie samochodu na jaki mnie stac za gotowke?
Bo mnie stac na kredyt. Gdybym sie urodzil w Wielkiej Brytanii, to mozliwe, ze bym kupil za gotowke , ale jestem tutaj dopiero od 9 lat i jeszcze nie zdazylem zaoszczedzic tyle, zeby kupic dom i samochod za gotowke. Jestem jednak pewien, ze mojemu synowi to juz nie sprawi problemu kiedy bedzie w moim wieku.
|

|
 |
|
|
zealot |
Post #6 Ocena: 0 2012-10-22 22:49:55 (13 lat temu) |
Z nami od: 18-06-2011 Skąd: Wigan |
ja płacę obecnie 500 f miesięcznie ratę kredytu, sąsiedzi 480-550 miesięcznie za wynajem. Ja w połowie roku 2026 będę miał już 43 lata i dom spłacony a sąsiedzi będą nadal płacić za wynajem.
Jak dla mnie kupno to czysty zysk, bynajmniej w mojej okolicy.
Jak dla mnie największą zaletą kupna jest to że w pewnym momencie życia masz własny dom i nikomu już nie musisz nic płacić.
Oczywiście najważniejszą sprawą jest kiedy ten okres w życiu ci przyjdzie. Jeśli ktoś w wieku 40 lat będzie mieć własny dom to opłaca się kupować. Jeśli ktoś będzie miał własny(spłacony) dom dopiero w wieku 68 lat to chyba nie warto.
|

|

|
|
karjo1 |
Post #7 Ocena: 0 2012-10-22 22:52:25 (13 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Troche trudno jest porownywac kredyt na dom z autem na kreche. Na auto mozna stosunkowo szybko zarobic, dom stanowi wieksza inwestycje i czasem proby zarobienia i kupienia za gotowke odsuwaja w czasie taka mozliwosc.
A jesli ktos znalazl swoje miejsce na Ziemi, jest pewnie, czego chce, stac go na xx-letni kredyt predzej niz na kupno nieruchomosci za gotowke, to dlaczego to ma byc zly plan?
Ile ludzi, tyle rozwiazan i nie ma to nic wspolnego z lansem czy przekonywaniem z uporem maniaka do jednej, jedynej, slusznej decyzji.
|

|
 |
|
MrMaverick1971 |
Post #8 Ocena: 0 2012-10-22 23:05:27 (13 lat temu) |
Cytat:
2012-10-22 22:42:35, Richmond napisał(a):
Zgadza sie, ale fakt jest taki, ze moze byc taniej niz kupno  Nie dla kazdego auta i nie w kazdym przypadku, ale jest to mozliwe, wiec zart nie wyszedl.
Ja uzywam samochodu do jezdzenia. Slowo "lansowanie" nie istnieje w moim slowniku. Kiedys nawet probowalam dociec ze znajomymi skad to sie w ogole wzielo.
A to czy auto jest moje czy nie, nie ma znaczenia, liczy sie to, ile mnie kosztuje. Jesli leasing wychodzi taniej, to biore leasing, jesli kupno jest lepsza opcja, to kupie. Nie odczuwam szczegolnej satysfkacji, ze jestem posiadaczem danego przedmiotu.
Tak samo jak z wynajmem i kupnem nieruchomosci, czasami lepiej finansowo wychodzi jedna opcja, czasami druga.
No widzisz Richmond, ja lubie posiadac cos na wlasnosc i po splacie kredytu to bedzie moje, a ciagle wynajmowanie (hire, rent) to nie dla mnie. Ja jestem starej daty i dlatego napisalem, ze punkt widzenia, zalezy od punktu siedzenia. Szanuje oczywiscie twoje decyzje i szukanie korzystniejszych ofert, ale uszanuj tez moje. Kazdy ma swoj rozum i zasob srodkow, ktore moze przeznaczyc na transakcje, ktore sa korzystne. Moze to co dla Ciebie jest niekorzystna transakcja, dla mnie jest idealna i na odwrot.
|

|
 |
|
zealot |
Post #9 Ocena: 0 2012-10-22 23:05:30 (13 lat temu) |
Z nami od: 18-06-2011 Skąd: Wigan |
Cytat:
2012-10-22 22:49:39, MrMaverick1971 napisał(a):
Cytat:
2012-10-22 22:43:48, x_fish napisał(a):
Taki maly offtop - dlaczego ludzie tak lubia kredyty? Dom na kredyt, samochod na kredyt. Skoro nie potrzebuje sie lansowac to dlaczego nie kupie samochodu na jaki mnie stac za gotowke?
Bo mnie stac na kredyt. Gdybym sie urodzil w Wielkiej Brytanii, to mozliwe, ze bym kupil za gotowke , ale jestem tutaj dopiero od 9 lat i jeszcze nie zdazylem zaoszczedzic tyle, zeby kupic dom i samochod za gotowke. Jestem jednak pewien, ze mojemu synowi to juz nie sprawi problemu kiedy bedzie w moim wieku.
Raczej to wygląda dokładnie odwrotnie niż myślisz. Ponieważ jesteś emigrantem to oszczędzasz, mieszkasz tam gdzie cię stać(a nie ponad stan), pracujesz ile się da żeby odłożyć jak najwięcej, jeździsz takim samochodem na jaki cię stać.
Twoje dzieci prawdopodobnie tak żyć nie będą. Nic nie będą oszczędzać, to co zarobią to wydawać będą. Całkiem prawdopodobne że staną się tacy sami jak mieszkańcy tego kraju. Ja jak patrzę na kolegów i koleżanki angielki to standardem jest to że abonament na telefon może być duży, najważniejsze że telefon tani + wciśnięte przez akwizytora nic nie warte ubezpieczenie, internet z virgin mobile najdroższy, pełny pakiet SKY-a to standard. Kredyt mieszkaniowy to rozbity na jak największą liczbę lat, grunt że sprawia to wrażenie niskiej raty, w ogóle nie opłacalne umowy. Jak dzieciom zostawisz mieszkanie to w ogóle nic się starać nie będą, bo po co.
|

|

|
|
Richmond |
Post #10 Ocena: 0 2012-10-22 23:20:30 (13 lat temu) |
Cytat:
2012-10-22 23:05:27, MrMaverick1971 napisał(a):
Ja jestem starej daty i dlatego napisalem, ze punkt widzenia, zalezy od punktu siedzenia.
No juz nie rob z siebie dziadka  Po prostu masz inne poglady.
Ty przedstawiles swoje argumenty, a ja podalam odmienne. Nikogo nie namawiam na wynajem ani na leasing. Pokazuje tylko, ze sa takie opcje.
Ty lubisz posiadac przedmioty, ja wole gotowke na koncie. Carpe diem.
|

|
 |
|