MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Dom - kupic czy wynajmowac?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

Str 2 z 13

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

agarudii

Post #1 Ocena: 0

2012-10-21 09:11:56 (13 lat temu)

agarudii

Kobieta

Z nami od: 30-08-2011

bestia, czy takie male :-] zalezy kto co za male uwaza. dol to ok 80m2 ( nie pamietam dokladnie) i drugie tyle na poddaszu :-] ( fakt dach spadzisty, wiec troche powierzchni uzytkowej "odpada";) ja mysle, ze jak dzieci sie juz usamodzielnia, to bedziemy zmieniac na cos mniejszego:-]

a co do uciekania ciepla, ja w tym roku jeszcze nie wlaczylam ogrzewania nawet na minute( no moze raz u syna w pokoju, ale wtedy jak slonko przyswiecilo mial chyba ze 26 stopni w pokoju), a w chalupie 20-22stopnie, ok 4-5 rano kilka razy spadlo do 18.

ale fakt pozostanie faktem, nawet autentycznym ;-) dla mnie nawet ciasne, ale wlasne jest lepsze niz zadne.

[ Ostatnio edytowany przez: agarudii 21-10-2012 09:26 ]

Błogosławiony ten, co nie ma nic do powiedzenia, a pomimo to milczy.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2012-10-21 09:31:13 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Pisalam o tym tak ze 3 razy na swoim blogu, wiec nie bede wchodzic w szczegoly po raz kolejny.

Generalnie wynajem moze sie bardziej oplacac w jednym przypadku, a kupno w drugim. Na przyklad jak tanio wynajmuje sie duze mieszkanie/dom o wysokim standardzie, a w drugim przypadku, gdy tanio/okazyjnie kupilo sie nieruchomosc.

Do tego dochodza wlasne preferencje.

Ja moge tylko pochwalic swojego dobrego landlorda, dobry standard mieszkania oraz jego rozmiar, bardzo fajnego dozorce, z ktorym zaprzyjaznilam sie, parking na 2 auta, lokalizacje, komfort, bezpieczenstwo. Dozorca to prawdziwy skarb, odbierze paczki, wszystko widzi, wszystko wie i wszystkiego pilnuje. Cena wynajmu ponizej rynkowej, bo wynajelam mieszkanie w bardzo kiepskim okresie na rynku nieruchomosci, a wlasciciel byl tak mily, ze pierwsza podwyzke zaserwowal dopiero po 3 latach i cena ciagle jest ponizej rynkowej.

Gdybym chciala kupic te sama nieruchomosc, to moj poziom zadowolenia moglby spasc po oplaceniu oplat eksploatacyjnych, ktore teraz pokrywa landlord. Nie wspomne o cenie wyjsciowej lokalu, ktora zaczynalaby sie pewnie od £340K. I tak, nasz landlord raczej nie zarabia na tym wynajmie, ledwo mu to splaca kredyt. Ale mysle, ze on po prostu kupil to mieszkanie, zeby zainwestowac srodki. Jest dosc zamoznym czlowiekiem, przeszedl juz na emeryture, mieszka zagranica, w naszej miejscowosci ma jeszcze jedno podobne mieszkanie na wynajem. Taki backup jakby mial tu kiedys wrocic. Wiem, ze gdy kupowal to mieszkanie, to dokladnie je ogladal z zona, tak by spelnialo jego standardy w razie powrotu do UK. Wiem to od poprzednich wlascicieli, ktorzy mieszkali przez jakis czas w tym samym budynku.

Tak jak x_fish pisal, kupno to zamrozenie czesci oszczednosci. Co prawda nie zgadzam sie z tym oprocentowaniem kredytu, bo przy 80% LTV mozna dostac kredyty z oprocentowaniem ponizej 4%. 20% wplata (£50K), kredyt ok. 4%, raty ok 1050-1110 miesiecznie.

Podsumowujac: co kto lubi, co sie bardziej oplaca w danym przypadku.

Ja bardzo cenie sobie wolnosc, wiec kupno w moim przypadku wchodzi tylko w gre, gdy cena jest okazyjna i koszt nie zagraza mojej wolnosci :-) A kupno w ramach inwestycji, to w ogole inne para kaloszy.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2012-10-21 10:47:19 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2012-10-21 11:32:35 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Guylian

Post #5 Ocena: 0

2012-10-21 11:59:03 (13 lat temu)

Guylian

Kobieta

Z nami od: 29-11-2007

My kupilismy nasz domek 3 lata temu i ekonomicznie nie poplynelismy choc kokosow w tym czasie tez nie zrobilismy. Szacunkowo wedlug Zoopla gdybysmy chcieli wynajac ten sam dom, musielibysmy zaplacic ok. £680, rata kredytu w tej chwili to £536 i za 2 lata spadnie o kolejne £100 (jesli zgodzimy sie na propozycje banku, ktora w tej chwili jest teoretyczna, oczywiscie). Jasne, to troche zgadywanka, ale daje nam poczucie komfortu, ze zawsze mozemy wynajac i splacac kredyt z wynajmu. Nie odbieram tez kosztow calego procesu kupna jako kasy wyrzuconej w bloto - to sa koszty mojej inwestycji, ktora kiedys przyniesie zyski.
Nikogo nie namawiam na kupno swoich czterech katow bo to powazna decyzja ze skutkami na lata, ale wedlug mnie korzysci zdecydowanie przewazaja.

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2012-10-21 12:03:23 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

andreek

Post #7 Ocena: 0

2012-10-21 12:16:26 (13 lat temu)

andreek

Mężczyzna

Z nami od: 27-06-2008

Cytat:

2012-10-21 11:32:35, x_fish napisał(a):
Cytat:

2012-10-21 10:47:19, leonka napisał(a):
Nie koniecznie... nie bede dawac szczegolow, ale my kupilismy 100% kredytu, obecnie placimy wraz z kredytem na depozyt 880 miesiecznie. Do niedawna bylo 1080... Aby wynajac taki sam dom na tej samej ulicy - 850... A korzysci? Nie wywalam co miesiac 850 w bloto... Poza oczywiscie korzyscia posiadania wlasnych 4-ech katow...

Patrzylas ile z tych 1080 (880) to odsetki? To jest to co Ty wyrzucasz w bloto, plus to co zaplacilas agentowi przy kupnie, plus to co zaplacilas solicitorowi, plus to co wydasz na remonty, plus to co wydasz na agenta i solicitora przy sprzedazy.

Szkoda, ze nie podalas szczegolow bo strasznie bajkowe te kwoty (880 raty za dom bez wplaty wlasnej, ktorego rent to 850 na miesiac). Powiedzialbym, ze bardzo malo realne.

Ja swój terrace house kupiłem 6.5 roku temu, po roku i trzech miesiącach swojej ,,kariery'':-P w UK. Na takich samych zasadach jak leonka-100% kredytu(mortgage+kredyt na depozyt-kiedyś się tak dało) Za ,,hacjendę'':-] taka jak moja, na mojej ulicy musiał bym płacić £500-600 na miesiąc za rent. Ja place £340 p/m (dla siebie), wiec dla mnie jak najbardziej ma to sens. Oczywiście nie jest to dom moich marzeń, ale za jakiś czas mam to zamiar zmienić na coś innego, jednak nie myślę pozbywać się tego obecnego domu, bo mam w związku z nim swoje plany.*DRINK* Tak wiec każdego historia jest trochę inna i inne spojrzenie na ten temat. Pozdr.

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2012-10-21 12:27:54 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2012-10-21 12:28:56 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2012-10-21 12:37:45 (13 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,