Str 6 z 7 |
|
---|---|
AgusiaEm | Post #1 Ocena: 0 2018-06-08 15:10:33 (7 lat temu) |
Z nami od: 08-06-2018 Skąd: gloucester |
u mnie sytuacja wyglada tak : mam dom ale chcialabym kupic wiekszy a ten wynajac. Wiec gdybym poszla zmienic kredyt na buy to let i wziela kolejny to te pieniadze z roznicy domu moge dolozyc do depozytu nowego ?
|
Richmond | Post #2 Ocena: 0 2018-06-08 15:15:37 (7 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Proponuje wizyte u brokera, on policzy co sie oplaca, czy masz zdolnosc, itp. Jest sporo kalkulacji do wykonania.
Carpe diem.
|
Emeryt56 | Post #3 Ocena: 0 2018-06-08 15:50:53 (7 lat temu) |
Z nami od: 15-01-2018 Skąd: Montreal (Bristol) |
Cytat: 2018-06-08 15:10:33, AgusiaEm napisał(a): u mnie sytuacja wyglada tak : mam dom ale chcialabym kupic wiekszy a ten wynajac. Wiec gdybym poszla zmienic kredyt na buy to let i wziela kolejny to te pieniadze z roznicy domu moge dolozyc do depozytu nowego ? Tak, możesz to zrobić ale jak wiadomo diabeł tkwi w szczegółach. Możesz najpierw samemu zrobić wstępną symulację i jak pójdziesz do agenta to lepiej zrozumiesz co Ci zaproponuje. |
basureal88 | Post #4 Ocena: 0 2018-07-24 07:17:57 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Cześć, zafiksowaliśmy się na 5 lat, ale tak jak wielu w wątku chcemy wynająć , legalnie , nasz dom i kupić drugi. Mam kontakt z brokerem, wiem, że musimy dostać zgodę na BTL na pierwszy dom ale wciąż nie wszystko jest jasne. Przede wszystkim co stanie się z rata 1szego kredytu? Czy i ewentualnie kiedy mógłbym zrobić na 1szej nieruchomości opcje intrest only?
Drugi dom: rozumiem, że tu kupujemy nieruchomość na zasadach zbliżonych do FTB? Znowu checki, opłaty dla prawników i brokerów plus stamp duty. Czy tak to wygląda ? Czy gdzieś popełniłem błąd ? A może są jakieś inne sposoby ? Wielkie dzięki za odpowiedź. |
Emeryt56 | Post #5 Ocena: 0 2018-07-24 12:51:27 (7 lat temu) |
Z nami od: 15-01-2018 Skąd: Montreal (Bristol) |
Jeśli na obecny dom macie hipotekę First-time buyer to zazwyczaj jest to promocyjne oprocentowanie i jak chcesz coś zmienić w tej hipotece to zazwyczaj bank żąda zwrotu tej promocji, ale można próbować negocjować.
|
|
|
Richmond | Post #6 Ocena: 0 2018-07-24 13:48:16 (7 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Jak masz fix i bedziesz chcial zmienic kredyt na BTL, to zaplacisz ERC - Early Repayment Charges. Informacje o wysokosci tych oplat znajdziesz w dokumentacji kredytu.
Jesli masz duza zdolnosc kredytowa, to mozesz zostawic ten kredyt jak jest, poprosic o Consent to Let i wynajac ten dom. A na drugi dom wezmiesz nowy kredyt, ale odejma Ci zdolnosc za ten kredyt, ktory juz masz. Za drugi dom bedziesz tez musial zaplacic ekstra stamp duty 3%, oprocz tego stamp duty, ktore sie nalezy zgodnie z wartoscia. Wziawszy pod uwage wszystkie koszty, radze to dobrze przemyslec. Oplaty ERC, oplaty za extra stamp duty, itp. Carpe diem.
|
basureal88 | Post #7 Ocena: 0 2018-07-24 18:39:39 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Dzięki wielkie za odpowiedzi. Realnie podchodząc do tematu to niestety ale zdolnosci mi raczej nie starczy,żeby zrobić tak jak opisujesz Richmond. Rozumiem , że alternatywą jest pozostanie w pierwszym domu i kupno drugiego domu na pełne BTL i wtedy wkład 25% co stanowi solidna zaporę...Czy jest jeszcze jakaś inna, mniej kosztowna droga do kupna drugiego domu? Dzięki
|
basureal88 | Post #8 Ocena: 0 2018-07-26 09:45:57 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Cześć sorry, że post pod postem . Kontaktowałem się z brokerem i tak jak pisaliście : consent na 1szej i kupno drugiej . Dostałem też info, że jeśli pierwsze będzie wynajmowane to tak jakby kredyt ten " schodzi "ze zdolności kredytowej liczonej na kupno 2giego domu. Spotkałem się też z opinią , że dochód od Lodgers może być liczony do zdolności przy kupnie drugiego domu . Co o tym sądzicie lub jak jest naprawdę ? Dzięki
|
minicab | Post #9 Ocena: 0 2018-07-26 09:49:10 (7 lat temu) |
Z nami od: 08-05-2009 Skąd: U.K. |
Jesli broker Ci tak powiedzial to on powinien wiedziec lepiej od nas. Poszperaj w googlach lub idz do drugiego brokera aby sie upewnic.
"One day you'll leave this world behind
So live a life you will remember."
|
basureal88 | Post #10 Ocena: 0 2018-07-26 10:32:31 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Hej, tak też robię. Nie lubię nie wiedzieć plus wrzucając posty tutaj licze na to, że ktoś był w podobnej sytuacji. Piszesz broker wie lepiej, nie wiem z iloma brokerami miałeś styczność ale z mojego krótkiego doświadczenia mogę powiedzieć, że potrafiłem dostać trzy sprzeczne info od 3 brokerów na wydawałoby się proste zagadnienie 😉
|