MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Opuszczenie mieszkania wynajmowanego wspólnie

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

afgan

Post #1 Ocena: 0

2012-07-18 22:57:27 (13 lat temu)

afgan

Z nami od: 28-05-2007

Witam.
To mój pierwszy post, więc oczywiście proszę o wyrozumiałość a następnie o pomoc! :-)
Kilka lat temu wspólnie z mojej żony siostrą i jej mężem {nie mylić ze szwagrem;-)} wynajęliśmy 3-bedroom - typowy angielski domek - 2 pokoje na dole, 2 na gorze+"jedynka" i garaż. Cena z cuncil tax 1300 funtów za miesiąc czyli po 650 na rodzinę za 2 pokoje, wspólną jedynkę i powiedzmy "ich" garaż i ogródek wydawała się na tyle atrakcyjna, że raczej nie szukaliśmy czegoś innego.
A tu nagle dostajemy informację: "Wyprowadzamy się na 100% za miesiąc";!!! W czym problem: 1. Trochę nas to mimo wszystko zaskoczyło - oni teraz to wiemy szukali mieszkania w tajemnicy kilka miesięcy na zasadzie: "znajdziemy coś ekstra to się wyprowadzamy a jak nie to cicho-sza i zostajemy - mieszkamy dalej - pomijając fakt, że obcym tak się nie robi a zrobić tak własnej siostrze to już szczyt ale... 2. Kontrakt mamy przykładowo do 4 załóżmy listopada i do tego dnia musimy przelewać pieniądze za mieszkanie - z góry. "Państwo" poinformowało nas, że wyprowadza się 19 sierpnia (miesiąc wcześniej czyli 2-3 dni temu poinformowali właściciela mieszkania) i stwierdzili, że następny czynsz i cuncil płacą tylko od 4 do 19 czyli za 15 dni a nie za cały miesiąc?!!! Niby sensownie ale czy zgodnie z prawem???
Po tym jak się zachowali w stosunku do nas (i my i oni mamy dzieci, więc szukanie mieszkania w miesiąc z "mokrą głową" nie jest takie łatwe, gdy oni robili to kilka miesięcy). Z tego co wiem wszyscy moi znajomi, którzy zmieniali mieszkania płakali, że muszą opłacić cały miesiąc na starym mieszkaniu i z jakąś inną datą opłacić już nowe mieszkanie - najczęściej dwie opłaty w tym samym miesiącu - czyli podwójny czynsz. Umowy są robione na miesiące (płacimy miesięcznie-nie tygodniowo) - raczej nie ma czegoś takiego, że nagle płace za 10 dni tylko niestety muszę za cały miesiąc zapłacić choć będę korzystał tylko kilka dni:-( Wydaje mi się, że normalni ludzie przychodzą i mówią (lub piszą): nie chcemy już z Wami mieszkać. Dajemy sobie 2-3 miesiące na znalezienie mieszkań. Informujemy właściciela domu. Dziękujemy. Bye-bye."
Z tego co wiem to w polskim prawie jest tak, że jeśli mam kontrakt na czas nie określony (my mamy na czas określony - przedłużony o rok i co roku) czy to na telefon czy np. na TV i okres rozliczeniowy tak jak my 4 każdego miesiąca i złoże wymówienie 19 lipca to miesiąc wypowiedzenia nie liczy mi się od podjęcia decyzji czy chwili poinformowania drugiej strony tylko miesiąc liczy mi się od najbliższego dnia rozliczeniowego czyli 4 sierpnia!!! Ale to szczegóły umowy precyzują - a jak jest w angielskim prawie? Czy Oni muszą zapłacić za cały następny miesiąc od 4 do 4 czy mogą tylko od 4 do 19 I to jest właśnie pytanie;-)
ps: no chyba, że ktoś chce się wprowadzić - najlepiej z dzieckiem lub dziećmi (bo my też mamy) do wyżej opisanego mieszkania na SW London?
pozdrawiam i z góry dziękują za pomoc

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #2 Ocena: 0

2012-07-18 23:17:52 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

no nie ładnie z wami pojechali :/

Uczciowość zobowiązuje by jednak domieszkać do konca razem, co innego gdybyście chcieli zostać dłuzej i ew kogoś na ich miejsce znaleźć.

Ale tak to kogo znajdziecie na tak krótki czas?

Wg prawa jak macie na czas określony to musicie płacić do ostatniego dnia.

Można po 6 miesiącach rozwiązać umowę ale musicie powiadomić właściciela lub agencję z co najmniej 1 (2? bo zgłupiałem) miesięcznym wyprzedzeniem i to muszą być dwa (lub jeden niech mnie ktoś poprawi) pełne rozliczeniowe miesiące.

Wobec agencji za rozliczenia odpowiadacie solidarnie, wszyscy którzy są umieszczeni na umowie.
I dla nich nie ma znaczenia kto zapłaci.
Jak zababrają wam papiery to wszystkim, a ściągać będą z tych których będzie łatwiej.
A wy możecie dochodzić potem między sobą kto komu jest winien.
Tak jest we wszystkich umowach w większości krajów.

Poza tym, jest co najmniej kilkadziesiąt podobnych te,atów, tak że...
Zapoznaj się ze swoją umową, znajdź przynajmniej temat przyklejony na temat praw / obowiązku wynajmującego i jego depozytu.

i właściwie to wszystko stanie się jasne.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Post #3 Ocena: 0

2012-07-19 17:01:20 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2012-07-19 20:02:41 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Umowa na czas okreslony jak najbardziej moze miec break clause pozwalajaca na zakonczenie jej wczesniej. Wszystko zalezy jak jest sformulowana i czy lokator domagal sie tej break clause.

Natomiast agencji czy wlasciciela to guzik obchodzi, ze lokator sie wyprowadzil. Ma placic dalej i beda sciagac kase z Ciebie, bo bedziesz pod reka.

Mysle, ze najlepiej bedzie jak wynajmiesz komus pokoj, zeby zalatac budzet, a zona moze sie juz pozegnac z siostra na amen. Niezla rodzinka.

Gdybyscie wszyscy zlozyli ofiacjalne wypowiedzenie i byloby np miesieczne/dwumiesieczne zgodnie z umowa, to musielibyscie placic do konca okresu rozliczeniowego, czyli do 3 dnia miesiaca wlacznie. Jak siostra Was tak robi w balona i nie zalezy Wam juz na rodzinie, to zawsze mozecie ich pozwac do sadu i dochodzic naleznosci za pozostaly okres umowy, jesli Wy je pokryjecie z wlasnej kieszeni. Chyba, ze agencja zdecyduje sie scigac tylko ich, ale watpie.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2012-07-19 22:36:18 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe