MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Czy mozna podnajac dom z counilu?

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

gomir64

Post #1 Ocena: 0

2012-07-04 14:05:21 (13 lat temu)

gomir64

Kobieta

Z nami od: 24-06-2012

Witam !
Prosze Was o rade w sprawie podnajmu mieszkania socjalnego.Mieszkam w domku z cousilu ale przez 5-6 miesiecy nie bedziemy w nim mieszkac. Bedzie stal pusty a rent trzeba za niego placic.Bylam w tej sprawie w Counilu ale tam jestem za kazdym razem odsylana na inny dzien i do innego officera.Kolejne spotkanie bedzie za tydzien.Kiedys n MW byl podobny temat ale za groma ciezkiego nie moge tych postow znalesc.Jesli ktos ma jakies sugesie to chetnie skorzystam.Pozdrawiam.......;-)

Uwaga moderatora: Wątek przeniesiony do odpowiedniego działu (KR)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Julia333

Post #2 Ocena: 0

2012-07-04 14:12:58 (13 lat temu)

Julia333

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 28-09-2011

Wydaje mi się że lepiej nie podnajmować,
bo to wiąże się z dużym ryzykiem.
Wystarczy że lokator zacznie otrzymywać korespondencje,i zrobi się nie ciekawa sytuacja.

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #3 Ocena: 0

2012-07-04 14:18:23 (13 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Musisz mieć zgodę councilu i raczej na tym nie zarabiać.

http://www.direct.gov.uk/en/HomeAndCommunity/Councilandhousingassociationhomes/Councilhousing/DG_188570

Renting out (sub-letting) a property without permission

When a tenant rents out their council or housing association home without the knowledge or permission of the landlord they are ‘unlawfully sub-letting’.

edit.
Zastanowiłbym się czy warto pytać o zgodę na tak długi okres. Gmina może uznać iż nie potrzebujesz mieszkania.
Nie sugeruje oczywiscie wynajmu bez zgody, to tak dla jasności.
Raczej będziesz musiała podać powód dlaczego mieszkanie ma stać puste przez 6 miesięcy.

Do góry stronyOffline

gomir64

Post #4 Ocena: 0

2012-07-04 14:23:55 (13 lat temu)

gomir64

Kobieta

Nie wyjasnilam mojej sytuacji bo jest troche skomlikowana.Ale tak w wielkim skrocie. Szukamy z mezem pracy w Devonie lub w Walii a co za tym idzie i szukaniem jakiegos lokum .Nie chcemy "pozbywac" sie tej chatki z Counsilu poniewaz jest to takie zabezpieczenie w wrazie "W".W tym czasie chcialabym aby legalnie mieszkal w tym domku moj bratanek ze swoja dziewczyna. Niebawem konczy im sie umowa najmu mieszkania z Agencji.W ten sposob nie musze przewozic calego swojego mienia a i mlodzi pomieszkaliby troche na angieskiej wsi.Tak wiec sytuacja skomplikowana ......

Do góry stronyOffline

gomir64

Post #5 Ocena: 0

2012-07-04 14:32:47 (13 lat temu)

gomir64

Kobieta

Tak Dwunasty masz racje. Jesli pojdzie nam dobrze w nowym miejscu to nie wrocimy do Counsilowskiego lokum.Chcemy wynajac domek wlasnie w Devonie a nie stac nas na oplacanie dwoch czynszy.Dlatego potrzebuje az albo tylko tych 5-6 miesiecy na ostateczna decyzje " gdzie wlasciwie jest moje miejsce na ziemii " .A nastepna rzecz to sama przeprowadzka.Jeszcze nie wiem jak technicznie wlasnie to rozegrac.Mam do pokonania jakies 250-300 mil i sporo gratow do przwiezienia.

Do góry stronyOffline

Yvonne_67

Post #6 Ocena: 0

2012-07-04 14:42:19 (13 lat temu)

Yvonne_67

Kobieta

Z nami od: 08-04-2011

Powinnas sprawdzic, co masz w umowie, jakie sa informacje o przyjmowaniu gosci/rodziny.
Kazdy council ma inne warunki.

Kiedys mialam dom council`owy i przyjechala do mnie siostra z mezem, a ja przenioslam sie gdzie indziej. Na umowie bylo dozwolone przyjmowanie rodziny na czas okreslony.

Jednak to bylo dawno, kiedy to domow takich bylo chyba wiecej niz chetnych...

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Dwunasty

Post #7 Ocena: 0

2012-07-04 14:43:02 (13 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Cytat:

2012-07-04 14:32:47, gomir64 napisał(a):
A nastepna rzecz to sama przeprowadzka.Jeszcze nie wiem jak technicznie wlasnie to rozegrac.Mam do pokonania jakies 250-300 mil i sporo gratow do przwiezienia.

No musicie cos wymyslic. Jedno to nie ryzykuj bez zgody bo jak ktos doniesie to bedziesz miala klopoty i wielki problem z uzyskaniem pomocy z councilu w przyszlosci.

Co do przeprowadzki to najtańsza opcja to wynajęcie vana. Koszt to niekiedy(promocje) śmieszne 30- 50 funtów. Jak potrzebujesz kogoś do noszenia to też łatwo znaleźć kogoś na jeden dzień, zapłacić mu dniówkę i spokój. Jak weźmiesz firmę to koszty są o wiele większe.

Do góry stronyOffline

gomir64

Post #8 Ocena: 0

2012-07-04 14:49:08 (13 lat temu)

gomir64

Kobieta

Dzieki wielkie za podpowiedzi. Mam jeszcze troche czasu na ogarniecie tego wszystkiego .Dziekuje Wam za rady.Na pewno skorzystam.Poki co szukam jeszcze zamiany domow ale na to nie licze.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,