MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Splata kredytu mieszkaniowego w Polsce

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

slonecz

Post #1 Ocena: 0

2012-05-17 19:21:55 (13 lat temu)

slonecz

Kobieta

Z nami od: 12-11-2009

Bardzo prosze o porade odnosnie splaty kredytu mieszkaniowego zaciagnietego we frankach.

Mianowicie mam mieszkanie w PL, kredyt w CHF. Poniewaz frank wzrosl do tego stopnia, ze musze splacic wiecej niz za ile mieszkanie kupilam i nie wyglada na to by sytuacja sie zmienila.

Tak sobie ostatnio zaczelam "kalkulowac" czy nie lepiej byloby mi splacic w pl kredyt biorac czesciowy loan tutaj?

Mieszkanie jest obecnie wynajmowane, ale kolejna prawa to problem z lokatorami, ktorzy od 3 miesiecy zwlekaja ze splatami i ja zamiast zarabiac badz wychodzic na czysto tylko doplacam do tego mieszkanie nie obnizajac sobie "balansu".

Co radzicie, oprucz pozbycie sie lokatorow oczywisice, co jest sprawa w toku?

Moze przewalutowanie kredytu badz konsolidacja?
Czy oplaca mi sie splacic mieszkanie bardziej we frankach( waluta) niz w zlotowkach?

Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2012-05-17 19:34:58 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Wszystko zalezy od tego po ile byl frank jak bralas kredyt i jak duza roznica jest w tej chwili. Do tego dochodzi wartosci mieszkania czy spadla od kupna czy ciagle trzyma sie.

Wiele osob jest w podobnej sytuacji, ale z tego co czytalam, to zwykle radzi sie nie przewalutowywac. Jak przewalutujesz, to bedziesz prawdopodobnie placic wyzsze raty ze wzgledu na oprocentowanie kredytu w innej walucie (zlotowki, euro). Chyba, ze masz ciagle wysokie oprocentowanie we frankach, ale libor chf jest teraz bardzo niski.

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

kalamutka

Post #3 Ocena: 0

2012-05-17 19:40:22 (13 lat temu)

kalamutka

Kobieta

Z nami od: 15-03-2012

jeśli jest duża kwota do spłaty a pewnie jest to oczywiście,że opłaca się spłacić we frankach bo możesz wynegocjowac kurs a w banku już nie, poza tym bank musi Ci udostępnić możliwość spłaty z PLN na CHF bez żadnej prowizji,ale ja bym nie spłacała teraz,będziesz w plecy jak nic,ceny nieruchomości spadają akurs wysoki

[ Ostatnio edytowany przez: kalamutka 17-05-2012 19:41 ]

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2012-05-17 20:19:23 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2012-05-17 20:46:18 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Kurs GBP - CHF tez drastycznie spadl, swego czasu bylo ok. 1:2 a teraz jest 1 - 1.50
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

slonecz

Post #6 Ocena: 0

2012-05-17 20:55:42 (13 lat temu)

slonecz

Kobieta

Z nami od: 12-11-2009

dzieki wam serdecznie.
Roznica od kupna mieszkania do teraz to ponad 20tys zl, no i plus wplacone w ratach ok 50-60k ktore sa kompletnie "niewidoczne" .

Z tego co wczoraj sobie przegladalam kursy i przeliczalam to zamieniajac GBP na PL, wychodzi bardzo podobie jak zamienic GDB na CHF.

Kolejna opcja to zamienic GBP na zlotowki i wplacic na lokate 8-9% na 6 miesiecy i wplacic/splacic kredyt w okresie zimowych gdzie przewaznie waluty stoja nizej.

Pytanie czy oplaca mi sie czekajc, bo mimo ze waluta spadnie( zapewnie nieznacznie) to musze ciagle placic raty przez te 5-6 miesiecy, czyli jakby nie patrzec zysk z lokaty "utopi" sie w ratach placonych do tego czasu.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #7 Ocena: 0

2012-05-17 21:59:44 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Mialam raczej na mysli roznice w kursie CHF niz kwotowa. Ale 20K pln to nie duzo.

Czy oplaca sie czekac z lokata? Zalezy jakie masz oprocentowanie kredytu i ile placisz odsetek. Czy odsetki z lokaty beda wyzsze.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,