Cytat:
2012-05-18 16:29:58, 1981ja napisał(a):
Witam ponownie,
dzięki za odzew. Więc jestem po rozmowie z doradcą.
A więc tak mam depozyt jakieś 50% wartości domu.
W Pl być muszę aby złożyć wniosek. Później mogę ustanowić notarialnie pełnomocnika.
Problem tylko mam z tym, że jestem pracownikiem agencyjnym. Mowiłam o tym doradcy, ale chyba do końca nie zdaje sobie sprawy o co dokładnie chodzi.
No więc jest tak:
1. Nie powinno być problemu z załatwieniem kredytu, bo banki lubią jak ktoś ma duży depozyt.
2. Oprocentowanie kredytu to w najtańszym obecnie banku 5.9% (jeśli zarabiasz min. 1500 GBP/mies). Jeśli nie to jakieś 6.5% do 6.8%
Rata na 30 lat od każdych 100 tys to 593zł (5.9%) lub 632zł (6.5%)
3. Uważaj na wszelkie dodatkowe produkty jakie będą chcieli Ci wcisnąć: programy inwestycyjne, ubezpieczenie na życie. Przeważnie nie są obowiązkowe a doradcy O.F. potrafią wbić klienta nawet na 10% opłat. Ubezpieczenie na życie przy kredycie hipotecznym wydaje się rozsądnym wyjściem, ale to akurat możesz sobie kupić w Anglii - będzie jakieś 6 razy taniej niż w PL.
4. Jedyny problem może być z zatrudnieniem przez agencję, jeśli masz w kontrakcie napisane, że jesteś pracownikiem tymczasowym. Należałoby wtedy znaleźć bank, który opiera się na zaświadczeniu o dochodach a nie na treści kontraktu.
5. Nie wpłacaj zbyt wysokiej zaliczki jeśli nie masz pewności, że bank udzielił Ci kredytu. Zagwarantuj sobie tez w umowie przedwstępnej zwrot zaliczki, gdyby nie doszło do transakcji ze względu na odmowę banku.
6. Złóż wniosek w 2 - 3 bankach jednocześnie. Jak wszystkie się zgodzą wybierzesz najtańszy, jak któryś odmówi nie będziesz przynajmniej tracić czasu na składanie wniosku jeszcze raz.
7. Nie trzeba jechać do Polski, żeby złożyć wniosek. Dobrze jest tez mieć promesę kredytu zanim podpiszesz umowę przedwstępną
Powodzenia