Cytat:
2012-05-14 16:33:33, 1981ja napisał(a):
Witam, czy ktoś z Was brał kredyt hipoteczny na zarobki angielskie?
Jeśli tak to czy w miarę gładko i łatwo to poszło? Dużo dokumentów jest do wypełnienia i jak szybko dało się załatwić kredyt? Ile razy musieliście być w PL?
Ja mniej więcej już wiem jak to się odbywa, trochę poczytałam na necie, ale chciałam wiedzieć jak to jest w praktyce.
Aha i czy znaczenie ma to, że jeden kredyt hipoteczny spłacam już w Pl?
Pozdrawiam
Zacznę od końca: To, że spłacasz już jeden kredyt to dobrze pod warunkiem, że jest obsługiwany terminowo i że według banku będzie Cię stać na drugi.
Czy pójdzie gładko, to zależy od źródła i wysokości Twoich dochodów, stanowiska i ewentualnego wkładu własnego. Napisz coś więcej to będę mógł odpowiedzieć bardziej konkretnie.
Największy problem robi się jeśli będąc już w Polsce bank zażyczy sobie jakiegoś dokumentu, który musisz załatwić będąc z powrotem w UK.
Najlepiej wybrać bank, który nie potrzebuje tłumaczeń i udziela tzw. promes, czyli da Ci decyzję finansową jeszcze przed wybraniem nieruchomości. Wówczas jadąc do Polski jesteś już pewna, jak wysoki kredyt dostaniesz. Ułatwia to proces i daje lepszą pozycję do negocjacji ceny. Można też wtedy wszystko załatwić w czasie jednego wyjazdu.
Większość banków będzie chciała jednak, żebyś najpierw wybrała nieruchomość, podpisała umowę przedwstępną a później dostarczyła dokumenty finansowe wraz z zaświadczeniem o dochodach na druku danego banku podpisanym przez brytyjskiego pracodawcę. Niektóre jak np. PKO BP potrafią przyczepić się do tego, że pracodawca nie używa pieczątki i odrzucić z tego powodu wniosek.
[ Ostatnio edytowany przez: DSzkutnicki 15-05-2012 23:54 ]