MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Kredyt hipoteczny w Pl na zarobki w UK

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

1981ja

Post #1 Ocena: 0

2012-05-14 16:33:33 (13 lat temu)

1981ja

Kobieta

Z nami od: 02-05-2012

Witam, czy ktoś z Was brał kredyt hipoteczny na zarobki angielskie?
Jeśli tak to czy w miarę gładko i łatwo to poszło? Dużo dokumentów jest do wypełnienia i jak szybko dało się załatwić kredyt? Ile razy musieliście być w PL?
Ja mniej więcej już wiem jak to się odbywa, trochę poczytałam na necie, ale chciałam wiedzieć jak to jest w praktyce.
Aha i czy znaczenie ma to, że jeden kredyt hipoteczny spłacam już w Pl?
Pozdrawiam:-D

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

1981ja

Post #2 Ocena: 0

2012-05-14 19:32:21 (13 lat temu)

1981ja

Kobieta

Z nami od: 02-05-2012

up

Do góry stronyOffline

mala24

Post #3 Ocena: 0

2012-05-14 21:22:18 (13 lat temu)

mala24

Kobieta

Z nami od: 12-01-2009

Jak bedziesz miec wszytsko przetlumaczone tzn umowa,p60,wyciagi z konta to szybko.W banku bylam 3razy.Gdyby nie te tlumaczenia to wyszloby 2 razy.W tydzien urlopu sie uporalam a jak donioslam przetlumaczone papiery to 20min i kase mialam na koncie.Jesli nie jestes zameldowana w miescie ,w ktorym bierzesz kredyt hipoteczny to zajmie to dluzej bo decyzja musi isc do Warszawy jesli chodzi o Pko.Dletego ja na szybkiego sie meldowalam w niekupionym jeszcze mieszkaniu.Owczesny wlasciciel nie robil problemu.

Do góry stronyOffline

DSzkutnicki

Post #4 Ocena: 0

2012-05-15 23:09:11 (13 lat temu)

DSzkutnicki

Mężczyzna

Z nami od: 27-04-2012

Cytat:

2012-05-14 21:22:18, mala24 napisał(a):
Jak bedziesz miec wszytsko przetlumaczone tzn umowa,p60,wyciagi z konta to szybko.W banku bylam 3razy.Gdyby nie te tlumaczenia to wyszloby 2 razy.W tydzien urlopu sie uporalam a jak donioslam przetlumaczone papiery to 20min i kase mialam na koncie.Jesli nie jestes zameldowana w miescie ,w ktorym bierzesz kredyt hipoteczny to zajmie to dluzej bo decyzja musi isc do Warszawy jesli chodzi o Pko.Dletego ja na szybkiego sie meldowalam w niekupionym jeszcze mieszkaniu..

To trochę dziwne co piszesz, bo kredyt hipoteczny nie jest wypłacany na konto kupującego tylko po zawarciu aktu notarialnego bezpośrednio na konto sprzedającego. Dziwne, że kupując mieszkanie dostałaś kasę na twoje konto, no chyba, że na remont.

Dokumentów nie należy już teraz tłumaczyć, bo nie wszystkie banki tego wymagają, więc można niepotrzebnie wydać pieniądze.

Miasto zameldowania miało znaczenie tylko dla dyrektora PKO SA, który dla osób zameldowanych w jego regionie nie musiał do pewnej kwoty pytać centrali o zgodę. Teraz znacznie zmniejszyli im możliwości decyzyjności lokalnej a i niechętnie dają kredyty osobom zatrudnionym za granicą, więc zabawa z zameldowaniem nie ma większego sensu...

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer Skype

DSzkutnicki

Post #5 Ocena: 0

2012-05-15 23:35:24 (13 lat temu)

DSzkutnicki

Mężczyzna

Z nami od: 27-04-2012

Cytat:

2012-05-14 16:33:33, 1981ja napisał(a):
Witam, czy ktoś z Was brał kredyt hipoteczny na zarobki angielskie?
Jeśli tak to czy w miarę gładko i łatwo to poszło? Dużo dokumentów jest do wypełnienia i jak szybko dało się załatwić kredyt? Ile razy musieliście być w PL?
Ja mniej więcej już wiem jak to się odbywa, trochę poczytałam na necie, ale chciałam wiedzieć jak to jest w praktyce.
Aha i czy znaczenie ma to, że jeden kredyt hipoteczny spłacam już w Pl?
Pozdrawiam:-D

Zacznę od końca: To, że spłacasz już jeden kredyt to dobrze pod warunkiem, że jest obsługiwany terminowo i że według banku będzie Cię stać na drugi.

Czy pójdzie gładko, to zależy od źródła i wysokości Twoich dochodów, stanowiska i ewentualnego wkładu własnego. Napisz coś więcej to będę mógł odpowiedzieć bardziej konkretnie.
Największy problem robi się jeśli będąc już w Polsce bank zażyczy sobie jakiegoś dokumentu, który musisz załatwić będąc z powrotem w UK.

Najlepiej wybrać bank, który nie potrzebuje tłumaczeń i udziela tzw. promes, czyli da Ci decyzję finansową jeszcze przed wybraniem nieruchomości. Wówczas jadąc do Polski jesteś już pewna, jak wysoki kredyt dostaniesz. Ułatwia to proces i daje lepszą pozycję do negocjacji ceny. Można też wtedy wszystko załatwić w czasie jednego wyjazdu.

Większość banków będzie chciała jednak, żebyś najpierw wybrała nieruchomość, podpisała umowę przedwstępną a później dostarczyła dokumenty finansowe wraz z zaświadczeniem o dochodach na druku danego banku podpisanym przez brytyjskiego pracodawcę. Niektóre jak np. PKO BP potrafią przyczepić się do tego, że pracodawca nie używa pieczątki i odrzucić z tego powodu wniosek.

[ Ostatnio edytowany przez: DSzkutnicki 15-05-2012 23:54 ]

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer Skype

Post #6 Ocena: 0

2012-05-16 00:43:25 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

kalamutka

Post #7 Ocena: 0

2012-05-16 08:32:45 (13 lat temu)

kalamutka

Kobieta

Z nami od: 15-03-2012

Cytat:

2012-05-16 00:43:25, Nescafik napisał(a):
1 wizyta u doradcy kredytowego, podpisanie i ustanowienie pełnomocnika
1 wizyta u dewelopera i podpisanie umowy wstepnej

razem 2h

powrót do uk - wysłanie wyciagu z banku za ostatnie 6m, 3 odcinki wyplaty, formularz bankowy wypełniony przez pracodawce ( formularze sa po angielsku)

i to wszystko, po tygodniu info ze kredyt został uruchomiony!

bank wpłaca kase deweleperowi w transzach jesli budynek sie buduje lub całosc kiedy jest juz gotowy lub zakup jest z rynku wtórnego

dziwia mnie opowiesci ze pieniadze zostały przelane na konto lub ze ktos pozwolił sie zameldowac w lokalu choc jeszcze go nie sprzedał!

teoretycznie jest to takie proste,ale w praktyce zawsze jest coś do poprawki,co zazwyczaj zajmuje sporo czasu a wiem bo sama przez ostatnie 6 lat zajmowałam się udzielaniem kredytów hipotecznych:)

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2012-05-16 17:06:30 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

kalamutka

Post #9 Ocena: 0

2012-05-16 17:18:14 (13 lat temu)

kalamutka

Kobieta

Z nami od: 15-03-2012

Cytat:

2012-05-16 17:06:30, Nescafik napisał(a):
Cytat:

2012-05-16 08:32:45, kalamutka napisał(a):
Cytat:

2012-05-16 00:43:25, Nescafik napisał(a):
1 wizyta u doradcy kredytowego, podpisanie i ustanowienie pełnomocnika
1 wizyta u dewelopera i podpisanie umowy wstepnej

razem 2h

powrót do uk - wysłanie wyciagu z banku za ostatnie 6m, 3 odcinki wyplaty, formularz bankowy wypełniony przez pracodawce ( formularze sa po angielsku)

i to wszystko, po tygodniu info ze kredyt został uruchomiony!

bank wpłaca kase deweleperowi w transzach jesli budynek sie buduje lub całosc kiedy jest juz gotowy lub zakup jest z rynku wtórnego

dziwia mnie opowiesci ze pieniadze zostały przelane na konto lub ze ktos pozwolił sie zameldowac w lokalu choc jeszcze go nie sprzedał!

teoretycznie jest to takie proste,ale w praktyce zawsze jest coś do poprawki,co zazwyczaj zajmuje sporo czasu a wiem bo sama przez ostatnie 6 lat zajmowałam się udzielaniem kredytów hipotecznych:)

ale tak to sie odbylo w moim przypadku szybko latwo i przyjemnie - zwłaszcza jak masz zaufanego doradce kredytowego

kurcze to powiem szczęściarz z Ciebie:)

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #10 Ocena: 0

2012-05-16 17:21:45 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Przy dobrych wiatrach mozna wszystko zalatwic dzieki pelnomocnickowi i moze sie obyc bez wizyty w PL.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,