|
|
---|---|
szkodnikowa79 | Post #1 Ocena: 0 2012-05-14 01:06:24 (13 lat temu) |
Z nami od: 14-05-2012 Skąd: lincolnshire |
jestem w kropce. od dluzszego czasu szukalam nowego mieszkania i w koncu znalazlam. zmieniam agencje. po tygodniu procedury sprawdzania decyzje i klucze dostane na dniach. wiem, ze musze napisac wypowiedzenie najmu (30dni) do agencji, ale dzis jest juz 14 maja a pierwszego czerwca znow bede musiala zaplacic za miesiac z gory. nowe mieszkanie tez mnie kosztuje i to nie malo - depozyt, polowa maja i czerwiec z gory. przeprowadze sie w dwa dni, stare mieszkanie odnawiam juz teraz, zeby nie tracic czasu i depozytu.
czy unikne zaplaty rentu za czerwiec, jesli wyprowadze sie i zdam klucze przed 1 czerwca? czy agencja moze sie do czegos przyczepic, ze nie dam im zarobic? na pewno juz cos wymysla. sasiadow tez zrobili w balona jak sie wyprowadzali, chce tego uniknac. czwarty rok pod tym samym adresem, umowa na czas nieokreslony, agencja i tak delikatnie sugeruje mi przeprowadzke, ze niby landlord planuje prace remontowe (po ostatnim pomalowaniu drzwi i okien podniosl rent, wiec nie mam na co czekac) drugi dzien nie pada, co sie dzieje z deszczem? |
Post #2 Ocena: 0 2012-05-14 01:32:20 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
szkodnikowa79 | Post #3 Ocena: 0 2012-05-14 01:54:06 (13 lat temu) |
sasiedzi wyprowadzili sie w polowie miesiaca, a w agencji powiedzieli im, ze nie musza placic na wypowiedzeniu za czynsz, a potem ciach z depozytu. dwa, ze grzyb i wszelkie usterki to zawsze ta sama reakcja - rozkladanie rak, zdjecie i po kilku dniach lista nowych mieszkan, gdybym chciala sie wyprowadzic. wypowiedzenia od nich nie dostane, bo jestem za dobrym lokatorem (4 lata) a wypowiedzenie ulatwia staranie sie o counsilowskie mieszkanie, co mnie akurat brzydzi.
znam procedure wyprowadzki, wiem jak to wyglada i ile trwa (check out, depozyt po miesiacu), rzecz w tym, ze nie chce placic za dwa mieszkania w czerwcu jednoczesnie. |
mlody_leszczyk | Post #4 Ocena: 0 2012-05-14 03:18:47 (13 lat temu) |
Z nami od: 03-06-2010 Skąd: Luton |
Cytat: 2012-05-14 01:54:06, szkodnikowa79 napisał(a): sasiedzi wyprowadzili sie w polowie miesiaca, a w agencji powiedzieli im, ze nie musza placic na wypowiedzeniu za czynsz, a potem ciach z depozytu. dwa, ze grzyb i wszelkie usterki to zawsze ta sama reakcja - rozkladanie rak, zdjecie i po kilku dniach lista nowych mieszkan, gdybym chciala sie wyprowadzic. wypowiedzenia od nich nie dostane, bo jestem za dobrym lokatorem (4 lata) a wypowiedzenie ulatwia staranie sie o counsilowskie mieszkanie, co mnie akurat brzydzi. znam procedure wyprowadzki, wiem jak to wygląda i ile to trwa (check out, depozyt po miesiacu),rzecz w tym, ze nie chce placic za dwa mieszkania w czerwcu jednoczesnie. Na zwrot depozytu agencja ma 10 dni roboczych po wyprowadzce |
krakn | Post #5 Ocena: 0 2012-05-14 06:47:50 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Przecież teraz depozyt wypłaca firma depozytowa.
Trzeba się u nich zalogować na stronie i sprawdzić jaki status jest i jakie są roszczenia landroda, i tam podaje się gdzie mają być wysłane pieniądze i czy się zgadzasz na sytuację, czy wchodzisz w spór. Jak sąsiedzi się wyprowadzili w połowie miesiąca i zostawili syf, to ktoś musiał to posprzątać. Jak uważali że nie słusznie mogli protestować w dps. Jest umowa, jeżeli landroda zgodzi się NA PIŚMIE Na zmianę umowy to macie szczęście, jak nie to takie jest jego prawo. Po wyprowadzce ROBIĆ ZDJĘCIA WSZYSTKIEGO PO 5 RAZY Z KAŻDEJ STRONY. lepsze udokumentowane, mniejsze kłopoty. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
|
|
kalamutka | Post #6 Ocena: 0 2012-05-14 09:34:49 (13 lat temu) |
Z nami od: 15-03-2012 Skąd: york |
to ja się podpinam pod temat, ja z kolei będę się wprowadzała do nowego domu,zrobie zdjęcia tego co nie jest ok i co mam je trzymać, czy mam je przesłać do agencji, czy do landlorda?
|
Richmond | Post #7 Ocena: 0 2012-05-14 09:41:38 (13 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Przeglasz inventory, ktore powinnas dostac od agencji, sprawdzasz ze stanem rzeczywistym, a jak masz jakies uwagi to od razu zglaszasz do agencji. To samo ze zdjeciami. Robisz zdjecia dla siebie, ale jak cos jest zniszczone lub nie tak, to od razu wysylasz do agencji. Na poczatku, nie na koncu. W ten sposob wszystko jest od razu jasne, a agencja ma mozliwosc naprawy rzeczy, jesli jest taka potrzeba.
Carpe diem.
|
szkodnikowa79 | Post #8 Ocena: 0 2012-05-15 19:59:53 (13 lat temu) |
odetchnelam z ulga, bo 30dniowe wypowiedzenie jest platne za kazdy dzien wypowiedzenia, a juz myslalam, ze bede placic rent za caly miesiac kalendarzowy. nie jest zle! a w nowej agencji pojda mi na reke i klucze dostane na poczatku czerwca, ze niby mieszkanie nie jest jeszcze do odbioru. wiec WARTO ROZMAWIAC.
DZIEKI BARDZO z udzial w dyskusji |
|