Hej espe-7.
Niestety nie jest to taka latwa sprawa.Na przyklad na anglojezycznym forum prawnym radzono mi...sie poprostu wyprowadzic.A pisza: "This site provides free legal advice from solicitors."
I to byla najczestsza od nich porada.
Wiecej pomocy uzyskalam na forum landlordzone,bo tam sa zalogowane osoby zajmujace sie tylko i wylacznie problemami na linii landlord-tenant.
Z reguly takimi problemami zajmuja sie Tenant Relations Officer w lokalnych councilach.W moim odpowiedzieli,ze jak nie dostaje housing benefit i wynajmuje od prywatnego landlorda to nie moga mi pomoc.Oczywiscie to bzdura,bo powinni pomoc ale ze wzgledu na ciecia budzetowe wymyslaja sobie rozne wymowki.Bede uparcie probowac jeszcze w poniedzialek.
Na policji powiedzieli,zeby po nich zadzwonic jak sie znowu wydarzy podobna sytuacja - chcielismy zaraportowac hate crime,poniewaz maz wlascicielki powiedzial,ze kopnie mojego chlopaka w jego polska dupe i przyznal sie,ze jest rasista.
Ale my nie chcemy juz dopuszczac do tak nieprzyjemnych i stresujacych sytuacji,nie chcemy aby nas wyzywano.
I wyobrazcie sobie,ze wlascicielka jest Polka.Az trudno mi sobie wyobrazic takie malzenstwo.Jak oni moga razem funkcjonowac???
W CAB dali nam telefon do Community Legal Advice.Zadzwonilam wzieli moje dane i laska powiedziala,ze oddzwoni.Nie oddzwonila.Bede probowac jeszcze jutro ale tym razem nie lykne kitu o oddzwanianiu.
Czasami mam wrazenie,ze poprostu urzednicy tak sobie odbijaja ludzi i ich problemy jak pileczke - ale ja jestem uparta.
O co glownie chce skarzyc wlascicielke (slowo landlady nie przechodzi mi przez gardlo,bo ta kobieta nie zasluguje na takie miano) to:"harassment and threats from landlord" oraz "breach of the covenant to quiet enjoyment"
Oprocz skargi w Local Authority chcemy rowniez zalozyc civil claim i dlatego potrzebuje prawnika.
Raport o brak Landlord Gas Certificate juz wyslany
Trzymamy sie i damy rade

Czytaj Oszczedna Pani Domu w Londynie