MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rent to buy scheme..ktos wie??

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 2 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

KAWA

Post #1 Ocena: 0

2012-02-11 17:28:13 (13 lat temu)

KAWA

Kobieta

Z nami od: 04-08-2005

z tego co widze to wyglada jak part buy part rent, bo tj napisalas kupujesz 50% i masz mozliwosc dokupienia reszty, tak samo jak ja w tym momencie, ja bralam z catalyst housing grup, zacznijmy od tego ze jezeli bierzesz 50% to musisz miec min 10% na depozyt plus oplaty typu broker, prawnicy, natomiast co do kredytu to jest niewiele bankow ktore udzielaja mortgage w tym systemie i od nich bierzesz kredyt a jak bedziesz chciala dokupic reszte to trzeba sie liczyc z oplatami z tytulu ponownej wyceny domu i prawnikow

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

tomaszzet

Post #2 Ocena: 0

2012-02-11 17:32:11 (13 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

Cytat:

2012-02-11 00:59:58, Anitta napisał(a):
...
Ciekawi mnie na przyklad kilka rzeczy:
1. Jesli sie juz uzbiera po 5ciu latach na ten depozyt ile tak naprawde agencja moze liczyc sobie za rent pozniej?Oprocz splaty kredytu kupujac 50% czy trzeba w ogole takiej agencji placic za rent dalej czy traktuje sie jako swoje??

Czynsz zależy od agencji, tak jak w przypadku normalnego najmu.

2. Czy biore mortage z banku czy od agencji bo tego nie rozumiem.

Agencja nieruchomosci nie jest instytucją finansową.

3. Czy za wyslanie i proces aplikacji sie placi jak np. w przypadku wynajmu mieszkania mysmy musili placic 250 funtow za proces aplikacji pamietam.

O takie rzeczy należy pytać, w róznych miejscach może byc różnie

4. Co jesli nie uzbieramy. Na direct gov jest tylko,ze agencja moze zerwac umowe.. ale czy my za to placimy???

"Nie uzbieramy" - czas "zbierania" na depozyt jest okreslony w umowie, wiec nie ma możliwosci nie uzbierac jezeli na depozyt zaliczany jest okres np. 5 lat.

...

[ Ostatnio edytowany przez: tomaszzet 11-02-2012 17:34 ]

Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

KAWA

Post #3 Ocena: 0

2012-02-11 17:35:46 (13 lat temu)

KAWA

Kobieta

a z tego co przeczytalam to wychodzi ze sa dwie opcje u nich , rent to buy- wynajmujesz od nich za 80% kwoty rynkowej najmu i po 5latach kupno calosci lub part buy part rent- kupno od 25%-75% wartosci domu z mozliwoscia dokupienia reszty, jesli wykupisz calosc domu nie placisz dodatkowo zadnego rentu

Do góry stronyOffline

Libbii

Post #4 Ocena: 0

2012-02-11 17:55:21 (13 lat temu)

Libbii

Kobieta

Z nami od: 17-03-2009

Hej,

napiszę jak jest u nas, bo sama mieszkam w takim systemie.
W moim przypadku jest to hausing assosiation. Tak jak napisano powyżej sam wynajem na dzień dobry jest ok. 20% niższy niż na otwartym rynku (za two bedroom flat, ok. 60 metrów kwadratowych płacimy 418 funtów, gdzie w bloku obok wynajmują "normalnie i to samo kosztuje 475 funtów).
Co do wykupu, to niekoniecznie po 5 latach, jak jesteś chętna to nawet po pół roku możesz kupić. U nas wykup zaczyna się od 25% i na depozyt wystarczy mieć 5% wykupywanej części.
I tak jak pisałaś później płaci się czynsz od niewykupionej części. Richmond kiedyś pisała jak to można najłatwiej obliczyć. A oprócz tego jest ściśle określone servis charge (co właściwie jest wprost odpowiednikiem polskiego czynszu - nawet jak mamy mieszkanie własnościowe, to i tak co miesiąc płacimy czynsz np spółdzielni).
Co do standardu, to jak Richmond napisała może być różnie - u nas, pomimo iż jest to 4 - piętrowy blok, to mamy kuchenki gazowe i chyba na moje oko jest "dość przyzwoicie".

Pozdrawiam i jak pojawią się jeszcze jakieś pytania, to postaram się na nie odpowiedzieć.

Do góry stronyOffline

KAWA

Post #5 Ocena: 0

2012-02-11 17:59:56 (13 lat temu)

KAWA

Kobieta

u mnie servis charge place tylko w przypadku jak mam nie wykupiona czesc natomiast jesli wykupie calosc to juz ta oplata mnie nie obejmuje moze dlatego ze mam dom a nie mieszkanie niewiem ale tak jest zapisane w umowie

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2012-02-12 20:37:52 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Libbii

Post #7 Ocena: 0

2012-02-12 21:47:37 (13 lat temu)

Libbii

Kobieta

Z nami od: 17-03-2009

Anitta, niestety za naprawę wewnątrz mieszkania płacisz już całkowicie we własnym zakresie - dlatego my wstrzymujemy się z kupnem dopóki nie załatwimy wszystkich niedociągnięć i ewentualnych napraw. Service charge w zasadzie jest jedyną opłatą, tyle, że nigdy nie będziesz pewna czy jej nie podniosą i o ile. Innych "ukrytych" opłat nie ma się co spodziewać. Inna sprawa, że np. od momentu kiedy wykupisz część mieszkania spadają na Ciebie obowiązki, których wcześniej nie miałaś, np. serwis piecyka gazowego.
No ale z tym trzeba się liczyć w momencie wykupu...

Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

tomaszzet

Post #8 Ocena: 0

2012-02-14 09:12:27 (13 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

Cytat:

2012-02-12 20:37:52, Anitta napisał(a):

tomaszet- generalnie to pytam co sie stanie jak nie uzbieramy, ja zachoruje nie bede w stanie isc do pracy.. rozne sa ludzkie wypadki o to mi chodzi.

Do momentu upywu okresu umownego, w którym opata czynszu pracujesz na depozyt, Twoja relacja z lokalem jest na zasadach wynajmu, co sama nazwa wskazuje /Rent to Buy/.
Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2012-12-30 19:14:04 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2012-12-30 20:03:02 (12 lat temu)