MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wilgoć i grzyb w mieszkaniu. Prawa najemcy. POMOCY!

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 14 z 32 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 13 | 14 | 15 ... 30 | 31 | 32 ] - Skocz do strony

Str 14 z 32

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

clockwork_orang

Post #1 Ocena: 0

2011-11-26 17:19:54 (13 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

Cytat:

2011-11-26 17:03:23, Richmond napisał(a):
Zalezy co rozumiesz przez problemy dla wlasciciela i dlaczego tego sie obawiasz?

Jesli urzednicy stwierdza niedociagniecia i bedzie wymagane dzialanie ze strony landlorda, to nakaza mu wykonac konkretne/prace. Czy to jest wedlug Ciebie problem dla wlasciciela? A co ze zlymi warunkami dla Ciebie? Skoro nic nie zrobil w czasie Twojej nieobecnosci i nie bylo rekacji, to zmotywujesz go do dzialania.

taka 'motywacja' moze byc dla niektorych landlordow doskonala wymowka do wypowiedzenia umowy wynajmu - a co ma rodzina zrobic w zimie jesli nie stac ja na placenie depozytu? zycie w hostelu nie nalezy do przyjemnych...

mozna squat'owac, ale rachunki i czynsz placic trzeba nadal i czekac na wyrok sadu - za duzo stress'u

ps. zanim sie zadzwoni, trzeba przemyslec sytuacje i swoje szanse - czasem prosciej kupic grzejniki olejowe na prad za kilkanascie funtow, niz wojowac z wlascicielem w sadzie 8-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

biscuits

Post #2 Ocena: 0

2011-11-26 23:32:15 (13 lat temu)

biscuits

Kobieta

Z nami od: 18-08-2011

np. boje sie zlej opinii bylego landlorda, gdy bede szukala nowego mieszkania.

Czyli ten departament Health sprawdzi stan budynku i moze cos nakazac do zrobienia, chyba zloze pismo, co bedzie, to bedzie,jestesmy na liscie w cancilu 2 lata, to moze tam cos sie uda wynajac

umowa konczy sie z koncem lutego, przynajmniej bede wiedziala czy zamierza landlord cokolwiek zrobic w tej sprawie, przypuszczam, ze jak bede siedziala cicho to podsunie kolejna umowe na rok lub pol i wtedy znowu meczarnia,

jezeli ja podpisze znowu nastepna umowe na np. pol roku, to wypowiedzenie jest tylko w przypadku gdyby cos bylo niezgodne z umowa lub trzeba czekac do zakonczenia umowy??? Czy umowa terminowa tez wymaga wypowiedzenia, czy nie???

jest jakas strona dotyczaca praw lokatora?
na prawnika mnie nie stac niestety

wynajem mieszkania jest tutej duzym problemem, szczegolnie ze wzgledu na ta wilgoc, jak ja wypatrzec przed podpisaniem umowy? w obecnym nie dopatrzylam, ladnie bylo, czysto, a teraz nawet torba w szafie zaplesniala

[ Ostatnio edytowany przez: biscuits 26-11-2011 23:36 ]

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #3 Ocena: 0

2011-11-27 01:26:35 (13 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Z nami od: 18-12-2008

Ja mam podobny problem, choć na razie nie jest jakoś tragicznie. 2 lata temu kupiłem semi-detached 2-bedroom house, lecz od tego czasu nikt w drugiej połowie domu nie mieszka. Nie wiem nawet, ile lat wcześniej nie mieszkał przed moim wprowadzeniem się. Może to być więc 5 lub 10. W każdym bądź razie sąsiad z drugiej strony powiedział, że nic o tych ludziach nie wie i nie ma z nimi żadnego kontaktu. Wg niego ktoś wcześniej próbował tę drugą część domu kupić lub wynająć, ale obecny właściciel nie był zainteresowany żadną z tych opcji. Po prostu pół domu jest puste i niszczeje. Zimą oczywiście nikt tam nie grzeje i w pokoju mojego lokatora pojawiły się małe plamki, a w rogu odchodzi tapeta. Do grzania z samej zasady chyba nie mogę nikogo zmusić, ale ponieważ już pojawia się wilgoć, która znika wraz ze wzrostem temperatury, powinno to dać mi jakieś pole do działania.
Podobno mogę się dowiedzieć, gdzie ten człowiek mieszka w Citizens Advice Bureau. Tylko, czy to coś da? Przecież jak ta osoba nie będzie chciała grzać, to raczej nie da się jej zmusić. Skontaktować się z Environmental Health w councilu, zgodnie z sugestią na pierwszej stronie? To nie jest jakieś tragiczne i podczas wizyty inspektora może już tego nie być. Wiem, że mogę zrobić zdjęcia.

[ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 27-11-2011 01:51 ]

A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

biscuits

Post #4 Ocena: 0

2011-11-27 20:35:24 (13 lat temu)

biscuits

Kobieta

Cytat:

2011-11-24 19:37:17, jolkam03 napisał(a):
U nas rowniez mamy problem z wilgocia i grzybem w obu sypialniach. Zapewne najlepszym rozwiazaniem bylaby wyprowadzka, ale jaka mam gwarancje, ze kolejne mieszkanie bedzie suche, to tez wygladalo ladnie i bylo swiezo odmalowane. Na razie zglosilismy problem landlordowi i zobaczymy, co on zrobi. Ale chce tu napisac o odsuszaczu (dehumidifier), który niedawno zakupilismy. Na razie dziala glownie w pokoju mojego syna i wilgoc spada tam do 60% (normalnie jest okolo 80%), pranie wysycha w ciagu doby, okno nie jest wilgotne i ogolnie odczuwa się, jakby bylo cieplej w pokoju. Pradu podobno nie pobiera duzo, tylko jest troche glośny, wiec nie da się przy nim spac. Tutaj w UK ludzie uzywaja takich urzadzen nagminnie od lat, bo przez wiekszosc roku jest duza wilgotnosc i duzo opadow, ja poki co jestem zadowolona, choc musze pomyslec, gdzie go ustawic, zeby zabierał wilgoc z calego mieszkania, bo chyba nie wykorzystujemy go optymalnie. W pokoju mojego syna jak na razie nie ma grzybow, a w drugiej sypialni juz sie pojawiaja mimo, ze w obu pokojach grzyby byly usuwane w tym samym czasie, wiec moze to zasługa tego osuszacza, zobaczymy za kilka tygodni.

zainteresowana jestem tym urzadzeniem, jednak kolezanka mi powiedziala ze ono ciagnie duzo produ, czy to prawda?
szukam jakiegos dobrego rozwiazania co do tej wilgoci, dziecko co 3 tyg ma katar, a ostatnio mialo zapalenie oskrzeli, moze to przez ta wilgoc
jak zmierzyc poziom wilgoci?

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2011-11-27 20:45:17 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2011-11-26 23:32:15, biscuits napisał(a):
np. boje sie zlej opinii bylego landlorda, gdy bede szukala nowego mieszkania.

Wolisz wilgosc czy minimalne utrudnienie z referencjami? Chcesz, zeby wlasciciel, ktory ma gdzies Twoje prawa i warunki, w jakich mieszkasz, sterowal Twoim zyciem?

Cytat:

umowa konczy sie z koncem lutego, przynajmniej bede wiedziala czy zamierza landlord cokolwiek zrobic w tej sprawie, przypuszczam, ze jak bede siedziala cicho to podsunie kolejna umowe na rok lub pol i wtedy znowu meczarnia,

Ale to, ze on podsunie umowe, nie znaczy, ze Ty masz ja podpisywac. Wybor nalezy do Ciebie.

Cytat:

jezeli ja podpisze znowu nastepna umowe na np. pol roku, to wypowiedzenie jest tylko w przypadku gdyby cos bylo niezgodne z umowa lub trzeba czekac do zakonczenia umowy??? Czy umowa terminowa tez wymaga wypowiedzenia, czy nie???

Umowa terminowa nie wymaga wypowiedzenia pod warunkiem, ze opuscisz lokal przed jej zakonczeniem. Wypadaloby tez poinformowac wlasciciela, ze nie masz zamiaru przedluzac wynajmu, zeby mogl zaczac szukac sobie nowego lokatora. Zreszta on tez powinien sie Ciebie zapytac czy chcesz przedluzac umowe czy nie, w koncu to w jego interesie.

Cytat:

wynajem mieszkania jest tutej duzym problemem, szczegolnie ze wzgledu na ta wilgoc, jak ja wypatrzec przed podpisaniem umowy? w obecnym nie dopatrzylam, ladnie bylo, czysto, a teraz nawet torba w szafie zaplesniala

W Londynie jest bardzo duzo mieszkan, po prostu musisz poswiecic wiecej czasu na szukanie. Mozesz prewencyjnie omijac takie, ktore byly swiezo malowane czy remontowane, jesli masz watpliwosci czy grzyb nie zostal zamalowany.

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

biscuits

Post #6 Ocena: 0

2011-11-27 22:26:01 (13 lat temu)

biscuits

Kobieta

bardzo dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam

Do góry stronyOffline

biscuits

Post #7 Ocena: 0

2011-12-01 18:31:30 (13 lat temu)

biscuits

Kobieta

landlord usprawiedliwil sie, ze robil cos na zewnatrz, uszczelnial okna i uzupelnil braki w ceglach, mowi ze jeszcze odmaluje w srogku (zobaczymy), mimo to pozyczylismy dehumidifier, zobaczymy jak to dziala (dam znac tutej za jakis czas) i ile wiecej za prad musimy zaplacic,bo jak wiadomo, wilgoc to glebszy problem

z tylu na dehumidifier jest informacja: 220V, 230 Waat, moze ktos wie jak to przeliczyc na pieniadze?

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #8 Ocena: 0

2011-12-01 18:34:57 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

To znaczy, ze w ciagu kazdej godziny zuzywa 230W, 0.23kW. A cene kilowata masz na swoim rachunku elektrycznym.

Ale jak on uszczelnil okna, a nie zrobil dodatkowej wentylacji, to grzyb bedzie rosl tak samo.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

biscuits

Post #9 Ocena: 0

2011-12-01 18:46:55 (13 lat temu)

biscuits

Kobieta

powiedzial ze w kuchni zrobi okap kuchenny bo tego nie bylo, ale w kuchni bylo malo wilgoci jednak byc moze para z kuchi przechodzila do tego pokoju(?), ktory jest w fatalnym stanie, moze powiedziec landlordowi zeby zrobil w pokoju wentylacje? Pewnie najlepiej byloby tu i tu, ale ja nie wiem czy on bedzie taki ochoczy do wydatkow

Do góry stronyOffline

biscuits

Post #10 Ocena: 0

2011-12-01 18:51:27 (13 lat temu)

biscuits

Kobieta

Cytat:

2011-12-01 18:34:57, Richmond napisał(a):
To znaczy, ze w ciagu kazdej godziny zuzywa 230W, 0.23kW. A cene kilowata masz na swoim rachunku elektrycznym.

Ale jak on uszczelnil okna, a nie zrobil dodatkowej wentylacji, to grzyb bedzie rosl tak samo.

my nie mamy rachunkow, tylko na zasadzie doladowan i tam nie ma nawet licznika (moze w innym miejscu jest), na tym urzadzeniu jest tylko info ile wynosi stan doladowania, kolezanka mi mowila ze w tym przypadku jest troche drozej niz gdyby bylo na FV/rachunek

[ Ostatnio edytowany przez: biscuits 01-12-2011 18:53 ]

Do góry stronyOffline

Strona 14 z 32 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 13 | 14 | 15 ... 30 | 31 | 32 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,