MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Problemy z lokatorami/wsp w UK/przezycia/doswiadczenia- Zapraszam.

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Radek1986

Post #1 Ocena: 0

2011-08-12 10:06:34 (14 lat temu)

Radek1986

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 08-04-2011

Witam ,jako ze jedna wielce wielmozna pani zmusila mnie jednak do napisania tego tematu opisze mniej wiecej ,co mnie spotkalo zyjac z ludzmi pod jednym dachem.
w Polsce mialem mieszkanie,w UK mam pokoj ,wiadomo pierwszy raz zycie z ludzmi ,przywitalem sie ,na wejsciu 3 letnia dziewczynka powiedziala "ale grubas" albo cos w tym stylu:-] ale to sie wytnie ,wychodzi wychowanie tego dziecka.
Wiec tak ,na dole mieszka matka ktora nie ma meza(nie wiem z jakiego powodu - ale po tym co napisze pozniej mozna sie jedynie domyslec) jej corka - ktora nie ma meza a ma dziecko,nie ma tez chlopaka- ojciec dziecka z tego co wiem odwiedza dziecko raz w tygodniu,i mala dziewczynka w wieku 4 lat(pare dni temu skonczyla)
na gorze mieszka pewna pani po 50 tce z dzieckiem w wieku 14 lat ,meza nie ma bo umarl,a zaraz obok w pokoju sasiad (alkoholik) ,ja mieszkam w duzej dwojce zamienionej na jedynke.
wiec zaczynamy - zaczelo sie juz od pierwszego miesiaca,zakupilem grilla elektrycznego i usmazylem sobie rybe,oczywiscie w dzien nie w nocy,na drugi dzien uslyszalem slowa od lokatorow ze jesli nie zredukuje smrodu z mojego pokoju to powiedza to wlascicielce i daja mi na to tydzien:-D normalne ze po rybie smierdzialo ,ale w dzien ,nie w nocy - prawdopodobnie chodzilo im o zazdrosc tego ,ze ja sobie robie w pokoju jedzenie a nie w kuchni ( w kuchni jajka sasiad smazy ponad pol godziny na piecu elektrycznym) i wszystko to pewnie zapoczatkowalo to ,ze zdradzilem owej pani ktora mieszka na dole ,ze sasiad wysiadl z taxi jadac ze mna i trzasnal drzwiami ,bo mu powiedzialem ze ma sie cieszyc ze jezdzimy taxi zamiast autobusami (prawdopodobnie urazona duma i myslenie o tym ,ze sponsoruje mu podroz+ alkohol wzbudzily w nim ten "czyn":P)
a mi chodzilo jedynie o to ze za taxi i tak mniej wiecej tyle samo bym zaplacil jezdzac autobusami ,i ze to szybciej idzie.
no wiec tak ,grilla sobie mialem w pokoju ,zadzwonilem do wlascicielki domu i powiedzialem jaka jest sytuacja,ona mi powiedziala ze grilla nie moge miec w pokoju ,pozatym powiedzialem jej tez ze place podwojnie za prad ,co wydaje mi sie oszustwem z ich strony ,a ona powiedziala ze powinnismy placic po rowno.
Ok- wlascicielka przyjechala,podeszla do owej starszej pani po 50 stce ktora miala o to problem ,podeszla do jej drzwi wziela szmatke i powiedziala ,pani nazywa tego czlowieka syfiarzem? wy sami tacy jestescie! wystarczy wziasc szmatke i wyczyscic ,odwrocila sie w moja strone i powiedziala ze grilla moge miec w pokoju jesli jest to elektryczny grill i podziekowala za rozmowe,a "stara" baba nie wiedziala co powiedziec i chciala isc ,a wlascicielka mowi ze mieszkanie z kims polega wlasnie na tym zeby rozmawiac i zachowuje sie conajmniej niekulturalnie.
wlascicielka wziela kase i poszla ,powiedziala tez ze rachunki musimy placic po rowno i ze komputer 24h to w dzisiejszych czasach normalnosc i ze jak jej sie nie podoba to niech tez se wlaczy,
(po paru miesiacach jednak odkrylem ze mnie okradali przez miesiac bo okazalo sie ze oplaty wzrosly nieznacznie)
od tego sie zaczelo - pozniej wiedzialy ze nie moga sobie za duzo ze mna pozwalac ,niedawno jadac do Londynu slyszalem ze znowu ta stara pindzia cos o mnie mowi na dole w kuchni ,ze Radek to jest taki ze jak mu sie cos powie to on na zlosc robi i specjalnie,ja zszedlem na dol i spytalem o co chodzi ,a ona ze nic nic ze tylko tak mowilam ,a ja powiedzialem ze slyszalem ,ze mowila ze ja robie na zlosc (podczas gdy prawda jest taka ze naprawde jestem bardzo dobrym lokatorem) a chodzilo tu o to ze ja niby chodze w nocy i ich budze,ze trzaskam drzwiami ,druga pani z dolu powiedziala ze mi to mowila,a ja nie dosc ze chodze po cichu to jeszcze duzymi krokami pare dni temu zlamalbym sobie noge bo ktos w drodze do wc zostawil rowerek dzieciecy...
w tej rozmowie tez polozylem swoje dokumenty z ktorymi mialem jechac do Londynu na szafce gdzie czasem kroi sie cebule w kuchni ,a ta babkapowiedziala " tu sie je! wez te dokumenty!) nic by w tym dziwnego nie bylo ,gdyby dokladnie za jakies 2 minuty nie polozyla tam swojej torebki i ubrania (bluzki)
ja jej powiedzialem ,no dobra tu sie je ,co by bylo gdybym teraz wzial jakis jogurt i oblal "przypadkiem" pani ta bluzke? ona wtedy zrozumiala ze jest na tyle nieogarnieta ze nie ma szans ze mna dyskutowac ,ale oczywiscie z oburzeniem wyznala mi ,sluchaj no ja jestem matka ,babka i mozliwe ze jeszcze zaniedlugo bede prababka! z gowniarzami nie bede sie wdawala w dyskusje,i taki byl final tej rozmowy.
Nastepna rzecz- sprzatanie ,kazdy co jakis czas musi posprzatac caly dom ,odkurzyc i umyc podloge,pewnego dnia oczywiscie pani obok z pokoju zauwazyla ze nie sprzatnalem sera po pizzy(doslownie okruszek) powiedzialem jej ,ze jak widze okrucha ,to go sprzatam ,bo to jest normalne ,a ona jak zwykle swoje racje ma (doswiadczona inteligentna kobieta ktora sie dorobila mniejszej jedynki razem z dzieckiem w calym swoim zyciu) i mi zwrocila uwage ze po sobie trzeba sprzatac.
nic by w tym dziwnego nie bylo gdyby ktoregos dnia nie powiedziali mi ,ze sprzatanie polega na myciu wlasnie piekarnika i mikrofali.
a jako ze przyszla jej kolej sprzatania to wygarnalem jej ze jesli myjemy piekarnik i go sprzatamy to normalne jest ze okruszki tez trzeba po kims posprzatac,chyba SPECJALNIE tego nie zrobilem,czesto widze jak male dziecko zostawia jogurt albo cos ,sprzatam po nich ,czesto tez widze ze zostawiaja po sobie "okruszki" nie widze ich tylko biore szmatke i mi to zajmuje 5 sekund ,powiedzialem jej to a ona oczywiscie swoje ,ze jestem gowniarzem i takie tam,masakra.
nastepne "cos" co mnie poruszylo i ja ,robilem pizze ktoregos dnia i przypalilem troche ,nastepnego dnia przyszedlem i juz gadala na dole ze smierdzialo wczoraj bo przypalilem pizze ,nie byloby w tym nic dziwnego gdybym jej nie wygarnal ze doslownie z 2 tyg temu przypalila bulki ,powiedzialem jej to przy tej drugiej ,jak sie oburzyla ,powiedziala "czlowieku zejdz ze mnie"
ja naleze do typu ludzi ktorzy sa bardzo grzeczni,wychowani ,mili ,ale jak ktos robi ze mnie kogos kim nie jestem to wygarniam to prosto w twarz ,co przyczynilo sie do napisania tej "opowiesci"? dzisiaj chcialem robic pranie ,spytalem na dole dziewczyny czy juz wolna pralka jest ,powiedziala ze za chwile wyciaga swoje rzeczy ,ja patrze a ta baba obok z pokoju idzie z praniem po 10 minutach ,takie mam zycie ze wspollokatorami domu ;-) ciekawia mnie wasze opinie w tym temacie jako ze wiem ,ze pewnie wielu z was zaczynalo od podobnych do mnie "jedynek" w domu z ludzmi i mialo pewne doswiadczenie z tym zwiazane ,moja mama przed wyjazdem powiedziala mi zebym sie nie spouchwalal z lokatorami bo zle na tym wyjde ,a ja jako ze jestem pomocny ,czasem pytam jak wychodze do sklepu czy czegos nie trzeba,musialem za to oberwac ,mama miala racje.
czekam na wasze opinie i opowiesci zwiazane z zyciem z "ludzmi" albo tez i ludzkim marginesem.

[ Ostatnio edytowany przez: Radek1986 12-08-2011 10:27 ]

"Ile mozna patrzec na ludzi,udajac glupka,by widziec tylko to jak bardzo chcieliby byc madrzejsi?"RL:Zawod wyuczony: Kucharz,Technolog Zywienia,Teolog-Filozof(ps:uwielbiam siekac mozgi) Zainteresowania: Filozofia Psychologii,pisze Wiersze,Aforyzmy,Neologi

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Dwunasty

Post #2 Ocena: 0

2011-08-12 10:16:39 (14 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Po wejściu w edycje pierwszego posta możesz również zmienić tytuł. Powodzenia.

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2011-08-12 10:24:16 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2011-08-12 10:28:35 (14 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Radek1986

Post #5 Ocena: 0

2011-08-12 10:29:38 (14 lat temu)

Radek1986

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2011-08-12 10:24:16, werdew napisał(a):
Może zmienić tytuł, ale ja proponuję zmienić miejsce zamieszkania.;-)

ok zmienilem tytul dziekuje DWUNASTY ,werdew- jest taka mozliwosc bo widzialem w podobnych cenach jedynki a nawet dwojki (75f/tydz) dodam jeszcze ze nie dosc ze wyskoczyla z praniem to wiesza tam gdzie ja mam wieszac ,wiec dzis nie mam mozliwosci zrobic sobie prania ,bo pewnie bedzie wisialo do jutra.
"Ile mozna patrzec na ludzi,udajac glupka,by widziec tylko to jak bardzo chcieliby byc madrzejsi?"RL:Zawod wyuczony: Kucharz,Technolog Zywienia,Teolog-Filozof(ps:uwielbiam siekac mozgi) Zainteresowania: Filozofia Psychologii,pisze Wiersze,Aforyzmy,Neologi

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Radek1986

Post #6 Ocena: 0

2011-08-12 10:41:18 (14 lat temu)

Radek1986

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2011-08-12 10:28:35, marciniak napisał(a):
Tzw. pierdolnik. Proponuję w miarę możliwości zmienić adres.

i tu mi sie przypomnial kolejny czyn ktory spouchwalil mnie z Nia - zaoferowalem jej SWOJ internet ze bedziemy placic na pol ,oczywiscie to ja zaplacilem za pociagniecie kabli i modem ,ona tylko sie doklada co miesiac ,tak to jest wlasnie wyciagnac reke do ludzi..i byc ze tak powiem dobrym dla nich,jak to powiedziala wlascicielka domu w prywatnej rozmowie ze mna- do tych ludzi to nie dociera ze ja np pytam czy ktos czegos potrzebuje ze sklepu albo sprzatam za nimi ,oni wola wygarnac bo tyle im z zycia.
Problem w tym ze laczy mnie tu jeszcze pare miesiecy umowy (3 lub 4) z virgin ,gdybym sie wyprowadzil to pewnie musialbym placic za ten czas bo ona by sobie podlaczyla do kabla tylko modem i zrobila wlasny internet,zastanawialem sie juz nad zmiana miejsca zamieszkania i powiedzenia virgin zeby poucinal tu kable,chociaz tak jak mowie nie naleze do ludzi ktorzy robia komus na zlosc ,ale ona pewnie bedzie chciala to wykorzystac i sobie powie ze kable sa podlaczone ,kupi modem i bedzie ciagnac tylko za miesieczne oplaty ,no chyba ze calkowicie zrezygnuje co mnie obciazy na 3/4 miesiace dodatkowymi kosztami ,bo pewnie jak trafie na kolejne mieszkanie to juz bedzie tam bardziej cywilizycjnie z dostepem do internetu.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

kociefraszki

Post #7 Ocena: 0

2011-08-12 10:49:10 (14 lat temu)

kociefraszki

Kobieta

Z nami od: 24-03-2011

Zdecydowanie zmien otoczenie - bedziesz spokojniejszy. A "przywitaniem" dziecka sie nie przejmuj, w tym wieku to nie kwestia wychowania a bezposredniosci. Kiedy siedmioletnia coreczka znajomych spytala mnie: "Czemu masz taka duza pupe?" tez nie miala na mysli nic zlosliwego czy niestosownego - po prostu spytala.
Jezeli nie mozesz zmienic locum, to postaraj sie miec jak najmniej punktow stycznych z sasiadami. Wspolny internet to jest potencjalne ognisko zapalne. Jesli pani wiesza pranie na "Twoim miejscu", masz prawo zazadac zeby je zdjela. (o ile masz pranie w planie - jesli nie, to nie ma sensu sie uzerac) Mowiac po prosu, minimum kontaktow, ale jesli sie da, egzekwowanie swoich praw. Z tym ostatnim moze byc ciezko bo pani chyba nieco chamska jest. Ja bym wiala.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

marklar666

Post #8 Ocena: 0

2011-08-12 10:50:15 (14 lat temu)

marklar666

Mężczyzna

Z nami od: 20-03-2008

Jak znajdziesz sobie chate z dostepem do Virgin to przeniesiesz tam internet i na starym adresie przestanie dzialac. jedyny minus ze bedziesz musial podpisac nowy roczny kontrakt.

Do góry stronyOffline

_Amanda_

Post #9 Ocena: 0

2011-08-12 10:58:16 (14 lat temu)

_Amanda_

Kobieta

Z nami od: 28-03-2011

Cytat:

2011-08-12 10:41:18, Radek1986 napisał(a):
zastanawialem sie juz nad zmiana miejsca zamieszkania i powiedzenia virgin zeby poucinal tu kable

:-]

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2011-08-12 10:59:10 (14 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »