MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Kupno domu w UK - Morgage + Formalnosci

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 7 z 28 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ... 26 | 27 | 28 ] - Skocz do strony

Str 7 z 28

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Emeryt56

Post #1 Ocena: 0

2021-02-21 15:37:33 (4 lata temu)

Emeryt56

Mężczyzna

Z nami od: 15-01-2018

Cytat:

2021-02-21 02:24:41, Chillileaf napisał(a):
boje sie ze bez survey wladuje sie na mine. Wiem ze moge zapytac o elektryke, I nawet rury czy nie ledowe, I kiedy dach byl wymieniany. Ale kurcze poza dotykaniem scian, to jak bede wiedziec czy nie ma wilgoci? Jak sie dobrze odmaluje, I nic nie czuc? Sa jakies madre sposoby? Survey chyba nie kosztuje duzo? Jakies 500 funtow?

Czy 500 funtów jest dożo czy mało to zależy co tą ekspertyzą osiągniesz.
Obecnie jest dobry czas dla sprzedającego i jak kupujący wyskakuje z jakimiś tam ekspertami to niema co z takim dyskutować bo to strata czasu tylko brać następnego kupującego.
W ten sposób możesz zrobić w 5 domach ekspertyzy i dalej niczego nie kupić.
Raporty "survey" tak są napisane że do wszystkiego się można przyczepić ale przeważnie jest odnośnik że należałoby pogłębić ekspertyzę przez specjalistę w danej dziedzinie.
Najpierw samemu dobrze wszystko sprawdzić i porobić fotki i sobie zastrzec że możesz sie jeszcze posiłkować innymi Expertami.
Np widząc że właściciel jest skłonny do negocjacji to przeprowadzić "survey" z wyszczególnieniem zakresu reperacji i szacunkowych kosztów.
Trzeba wziąć pod uwagę że agentom pośrednictwa nie bardzo się podoba tracony ich czas na negocjacje.

Problem przechodzenia wilgoci przez ścianę i wokół okien najłatwiej jest stwierdzić po 2 dniach deszczu z wiatrem.
Teoretycznie można obficie odpowiednio długo polewać zewnętrzne ściany i na drugi dzień sprawdzić czy nie "przeciąga". Tylko kto na to wyrazi zgodę?
Sporo domów jest docieplonych i uszczelnionych od zewnątrz ale nie zawsze można to zrobić.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

xxxx1234

Post #2 Ocena: 0

2021-02-21 16:10:38 (4 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

Emeryt56
Przepraszam, nie chciałem Cię urazić, ale Twoja poprzednia wypowiedz zabrzmiała tak jakby niskie stopy procentowe i wysoka inflacja Tobie się podobały.
Piszesz o dużych firmach, które przynoszą duże zyski i ich nie reinwestują, może nie chcą inwestować bo nie widzą w tym sensu, nowe inwestycje to jeszcze większe zyski, które znowu będą leżeć w banku i tracić na wartości to takie błędne koło w "normalnych czasach" kiedy nie było rezerwy cząstkowej i były pożyczki, a nie kredyty, a banki pożyczały tylko tyle ile miały w depozytach kasując różnicę w oprocentowaniu pomiędzy lokatą, a pożyczką, rozsądniej zarządzały pieniędzmi i jakoś się dało Ty czułeś się wypalony nie chciałeś inwestować, przychodziłem ktoś następny pożyczał kasę i inwestował bank pośredniczył w transakcji między wami zabierał swój procent od tego i wszyscy byli szczęśliwi. Obniżanie stóp procentowych i wywoływanie inflacji nic nie daje na dłuższą metę w ten sposób, możesz dać "kopa" gospodarce i ją pobudzić, ale to działa na krótko 10 lat i znowu trzeba ciąć stopy procentowe idealnie pokazuje to link z wykresem, który wrzuciłem kilka postów wcześniej, teraz stopy procentowe są na poziomie 0, żeby je znowu ściąć trzeba wycofać gotówkę z obiegu, żeby ludzie nie mogli wyciągnąć swoich oszczędności z banku i w legalny sposób ich okradać, owszem mamy ujemne stopy procentowe tak jak pisałeś np. w Szwajcarii, ale oficjalnie banki z tego tytułu nie pobierają opłat, ewentualnie w jakiś ukrytych opłatach wiadomo jeśli zaczną to robić ludzie masowo wycofają depozyty z banków stracą zaufanie do waluty co doprowadzi do jej upadku i krachu.

Cris piszesz, że dom spłacisz w 12 lat jak sam napisałeś piszesz to z perspektywy tego co się wydarzyło, ale nie wiesz tego co będzie w kolejnych 12 latach. Zgadzam się gdybym 10 lat temu wziął kredyt na dom za chwilę był by moją własnością, ale tego nie zrobiłem było minęło i dzisiaj też tego nie zrobię bo tak jak pisałeś, Ty czujesz się bezpiecznie, gdy możesz dotknąć ściany w domu otrzeć się o futrynę, a ja czuje się bezpiecznie i komfortowo bez kredytu co jest dla mnie ważniejsze niż własny dom, napisałeś, że Anglia to nie Polska masz raję i z pewnością kawałek życia, który tam przeżyłem jakiś ślad w mojej głowie zostawił. Mojemu koledze wywróciła się firma przez nadmierne "zakredycenie" dwaj kolejni byli o krok od bankructwa, ale udało im się wyjść na prostą jeden z nich w czerwcu tego roku kończy spłacać ostatni kredyt i powiedział, że nigdy więcej do tego moim rodzice całe życie funkcjonowali bez kredytów co też ma bardzo duży wpływ na to jak ja funkcjonuje.
Ogólnie dla mnie rynek kredytów mieszkaniowych w Anglii to jest jakaś jedna wielka abstrakcja jakiś czas temu coś tam sobie knułem, a wezmę 10tyś kredytu koniec końców się z tego wycofałem, ale co zauważyłem przy wypełnianiu aplikacji mogłem zaznaczyć, że biorę kredyt, który będzie depozytem pod zakup domu to jest patologia jak można dawać kredyt komuś kto nie jest w stanie zaoszczędzić 10%-20% na depozyt to tak jak by dać alkoholikowi kolejną butelkę wódki "na zeszyt" i liczyć, że za tydzień odda pieniądze. Swoją drogą ktoś wie jaki jest w UK % kredytów nie spłacanych w terminie?
Cris nie napiszę ile mam pieniędzy w reitach, ale też nie jestem kozakiem, którego "papierowe straty" dokumentnie nie ruszają jeśli moje portfolio zbyt mocno rośnie i uważam, że jest zbyt duże i zaczynają mnie przerażać potencjalne papierowe straty uciekam do gotówki, a z gotówki w fizyczne metale szlachetne starając się utrzymywać 50% do 50% tak się stało teraz z krypto i ten portfel "akcyjny" urósł zbyt mocno względem pasywnej części w fizycznych metalach szlachetnych więc sprzedałem część krypto tak żeby to wyrównać bo czułem zbyt mocne emocjonalne obciążenie to jest fajne, że to sobie leży schowane i nie widzisz tych potencjalnych papierowych strat, tak jak na ekranie monitora, a z drugiej strony masz tą świadomość, że jak coś pójdzie nie tak to masz coś na start od nowa.

Co do inwestowania w nieruchomości mój kolega mieszkający w Anglii (ma swój dom, żeby nie było:-) ) on sobie wymyślił plan, że wynajmuje domy od właściciela dogaduje się z nim, że będzie je wynajmował na pokoje ma ich chyba 5 i mówi, że to fajnie działa takie zarabianie na nieruchomościach bez ich kupowania, tylko pewnie trzeba się użerać z lokatorami.

Do góry stronyOnline

Chillileaf

Post #3 Ocena: 0

2021-02-21 16:31:49 (4 lata temu)

Chillileaf

Konto usunięte

Z tego co sie orientuje to taki kredyt na deposyt mozna wziac, ale przy brania pozniej mortage to raz, ze wiekszosc bankow nie pozwala na to zeby deposyt pochodzi z kredytu, I odrzuca apoikacje, albo nieliczni ktorzy sie zgadza to dolicza ten kredyt do wydatkow, I moze sie okazac ze I tak odrzuca bo aplikacja nie przejdzie affordability, ale oczywoscie ktos kto sie lepiej zna moze mnie poprawic?

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2021-02-21 18:07:52 (4 lata temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Każdy dług obniża zdolność kredytową. Ci którzy biorą pożyczkę na depozyt, zwykle przeczekuja 3 miesiace i deklaruja to jako oszczędności.

Moja kolezanka tak zrobiła. Pożyczkę wzięła chyba w styczniu, dom kupila w czerwcu i ma się dobrze. Oczywiście nie polecam nikomu, ale niewątpliwie jest to możliwe. Ona nie chciała już dłużej czekać, a zbieranie na depozyt zajęłoby jej pare lat. Wcześniej spłacała długi, wiec nie miała nadwyżek.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Emeryt56

Post #5 Ocena: 0

2021-02-21 18:44:46 (4 lata temu)

Emeryt56

Mężczyzna

Z nami od: 15-01-2018

Cytat:

2021-02-21 12:17:23, DADAM1986 napisał(a):
Emeryt czy mozesz mi rozjasnic dlaczego w ogole rozwazasz sprzedaz tych mieszkan? Jezeli przynosza stabilny dochod, corkom pomogles to w czym problem?
Szukasz bezpiecznych przystani jak napisales wczesniej.
Czy Twoje nieruchomosci nimi nie sa?

Nieruchomości mogą być dobrą lokatą kapitału ale tego nie można zostawić "na samopas", pańskie oko konia tuczy.
Do agencji nie mam zaufania, ich interes nie zawsze jest interesem właściciela.

Tak jak tu Cris82 podpowiada nadszedł czas aby się uwolnić od obowiązków opiekuńczego właściciela.
Już ponad 20 lat więc nadszedł czas. Dwie nieruchomości już sprzedałem pozostały jeszcze dwie.
Mam wynajęte 16 jednostek a dwie trzymam do własnej dyspozycji co przy takim obłożeniu zawsze ktoś coś chce. Wymaga bo płaci swoje komorne. Zazwyczaj to są małe sprawy ale jak nie załatwi od ręki to u lokatora rośnie poczucie zlekceważenia a następnie złości.
Tutaj gdzie mam nieruchomości (Montreal) jest specyficzne prawo mieszkaniowe, np. zabronione jest branie depozytów, albo jak raz wynajmiesz to umowa wynajmu co rok się automatycznie odnawia bez możliwości wypowiedzenia umowy ze strony właściciela.

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #6 Ocena: 0

2021-02-28 10:28:24 (4 lata temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Ciekawostka. Projekt mial sie skonczyc, ale jedak przedluzaja:

https://www.bbc.co.uk/news/uk-56218952
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Chillileaf

Post #7 Ocena: 0

2021-02-28 12:13:50 (4 lata temu)

Chillileaf

Konto usunięte

Widzialam wlasnie Gal, szczegolow jeszcze brak, ciekawe jak to bedzie wygladac, ale juz czuje ze to znow negattwnie wplynie ns ceny domow, I te dalej poszybuja w gore.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #8 Ocena: 0

2021-02-28 12:31:18 (4 lata temu)

Richmond

Kobieta

"The new mortgage scheme is not restricted to first-time buyers or new-build homes, but there will be a £600,000 limit."

Czyli w ekstremalnym przypadku wystarczy 30k zeby kupić dom za 600K. Czyli klient, który nie mógł zaoszczędzić więcej, miałby miec zdolność na pożyczkę wysokości 570tys. Gospodarstwo domowe o dochodach około 125tys rocznie, ale bez depozytu, mogloby wziac kredyt 95%. Ciekawe ile jest takich realnych przypadków.

Help tu Buy z 2013r znacznie podwyższył ceny nieruchomości.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Chillileaf

Post #9 Ocena: 0

2021-02-28 12:38:59 (4 lata temu)

Chillileaf

Konto usunięte

Dokladnie Richmond. Mysle ze to tak wlasnie bedzie wygladac, ten prawie 10% wzrost cen domow a zeszlego roku, I teraz to. Znow pojda w gore, nieruchomosci na rynku jest bardzo malo w tym momencie, co samo w sobie oczywiscie juz zwieksza ceny. Jestem gotowa kupic juz w tym momencie, ale nie ma z czego wybierac. No coz, trzeba czekac I obserwowac jak to bedzie wygladac w praktyce. Wiosna idzie, co teoretycznie powinno zwiekszyc liczbe domow sprzedawanych.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #10 Ocena: 0

2021-02-28 12:43:27 (4 lata temu)

Richmond

Kobieta

Wczoraj patrzyłam cos dla koleżanki, ktorej wymaganiem jest 2 bedroom, parking, ogród/balkon z widokiem na zielone, moze byc mieszkanie. Lokalizacja: Kent, Surrey, Sussex.

Ceny znacznie poszły w gore. Zapewne ogród lub dostęp do terenów zielonych jest głównym czynnikiem.

W mojej wiosce jest zwykle na sprzedaż 46 domów 1 mile od stacji. To taka średnia z ostatnich lat. Teraz jest tylko 26 nieruchomości na sprzedaż.

Lokale, które nie były wcześniej uznawane za atrakcyjne, nagle są, bo maja ogródki.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Strona 7 z 28 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ... 26 | 27 | 28 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,