Str 6 z 28 |
|
---|---|
Chillileaf | Post #1 Ocena: 0 2021-02-21 02:24:41 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Wlasnie wolalabym stary, bardziej mi sie podobaja ale wiadomo ze o gustach sie nie dyskutuje, wiec rozumiem ze ktos woli nowe.
Mnie sie osobiscie podobaja domy z epoki wiktorianskiej, te kominki I ulozenie domu, wielkosc sypialni, I zwykle dwa reception rooms. Tylko ze to dosc stare budownictwo, I boje sie ze bez survey wladuje sie na mine. Wiem ze moge zapytac o elektryke, I nawet rury czy nie ledowe, I kiedy dach byl wymieniany. Ale kurcze poza dotykaniem scian, to jak bede wiedziec czy nie ma wilgoci? Jak sie dobrze odmaluje, I nic nie czuc? Sa jakies madre sposoby? Survey chyba nie kosztuje duzo? Jakies 500 funtow? |
Emeryt56 | Post #2 Ocena: 0 2021-02-21 02:43:28 (4 lata temu) |
Z nami od: 15-01-2018 Skąd: Montreal (Bristol) |
Cytat: 2021-02-20 16:52:05, xxxx1234 napisał(a): Emeryt56 masz bardzo ciekawą wizję zachęcania ludzi do inwestycji ujemne stopy procentowe, a ja głupi myślałem, że zachęca się ludzi do inwestowania tworząc do tego odpowiednie warunki np. niskie i przyjazne prawo podatkowe, a nie zmusza ujemnymi stopami procentowymi, a co z osobami, które się nie nadają do inwestowania (to jest 90% społeczeństwa), a pracowały ciężko całe życie odkładając grosz do grosza na stare lata tych można okradać inflacją i niskimi stopami procentowymi? Nie rozumiem dlaczego masz do mnie pretensje ? To nie ja jestem decydentem. Mnie to również się nie podoba. Masz rację że poprzez regulacje prawne można stymulować inwestycje tylko że często bywa że jedno można ulepszyć ale inne rykoszetem popsuć. Już się o tym dawno mówi że to jest najprostszy sposób aby poprzez niskie ( ujemne) stopy % i co za tym idzie tanie obligacje zmusić "śpiącą" gotówkę do inwestycji. Tu nie chodzi o drobnego ciułacza ale i im też już się oberwało. Jest sporo przedsiębiorstw co przynoszą coroczne wysokie dochody ale nie chcą robić nowych inwestycji. Wychodzą z założenia poco coś tu zmieniać jak jest dobrze i brać ryzyko inwestycji, więc nadwyżkę zysków do banku. Najczęściej założyciel już dawno zmarł a spadkobiercy nie aktywni bo też w starszym wieku. |
Emeryt56 | Post #3 Ocena: 0 2021-02-21 04:13:39 (4 lata temu) |
Z nami od: 15-01-2018 Skąd: Montreal (Bristol) |
Cytat: 2021-02-20 17:15:42, cris82 napisał(a): p.s emeryt dlaczego mialbys opylac dwie? ile masz lat? sprzedaj jedna najwyzej druga dla dziciakow/agencji w zarzadzanie rozumiem pomoc dzieciom w zakupie domu pracowac cale zycie dorobic sie malej fortuny i oddac wszystko w spadku to opcja nie dla mnie jedna nieruchomosc niech przynosi zysk druga na przyjemnosci hehe jak juz posciagaja te dziadowskie lockdowny Już mam 65 lat czyli w takim wieku jest zalecana tz "ochrona kapitału" czyli inwestowane w bezpieczne aktywa. Masz zdrowy odruch aby pomagać dzieciom, ale w moim przypadku chyba już to zrobiłem. Najstarsza jest pielęgniarką i pod własnym dachem mieszka gdzieś 15 lat. Młodsza jest "medykiem" ze specjalnością w ophthalmology. Najmłodsza obecnie "robi magisterkę" w edukacji. Ona nic nie kupiła bo mieszka w jednym z moich mieszkań ale ma na to odłożone odpowiednie środki. Nieruchomości pozostawić w spadku ? Znając moje córki to dwie się nie nadają do biznesu a ta co jest lekarzem to była by dobra ale lepiej niech się tym zajmuje co robi bo jest w tym dobra. Nie mam zaufania do agencji aby im powierzyć w administrację dlatego ja wolę nieruchomości sprzedać i zainwestować w akcje stabilnych spółek co od lat płacą dywidendy. Już trochę doświadczenia mam a nawet kiedyś się udzielałem (jako :Ciułacz) na forum "money.pl", ale troche wyszedłem z wprawy bo się stałem inwestorem pasywnym. Ze wspomnianych przez XXXX1234 "reity" mam tylko jedną w moim portfelu "CUF.UN" notowaną w Toronto. Ps Ale się rozpisałem, ale to wszystko związane z nieruchomościami. |
Richmond | Post #4 Ocena: 0 2021-02-21 08:00:18 (4 lata temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Wracając do nowych i starych domów. New build może byc porażka finansowa i może wymagać cierpliwości, żeby doprowadzić wszystko do używalności. Ceny new build są zawyżone i często trzeba odczekać, zeby sprzedać potem za tyle samo lub wiecej. Jest opcja pośrednia, kupić kulkuletni nowy dom. Wtedy usterki sa juz naprawione, wszystko wyszło w praniu, a dom ciągle w miarę nowy. Tak, wiele z tych domów, to ciasne dziuple, w porównaniu do tych sprzed 40-50 lat.
Nieruchomość z epoki wiktoriańskiej, to dla zimnolubnych w zimie, do tego z dużym budżetem na ogrzewanie. Unikalabym domów bez gazowego ogrzewania, żeby nie zbankrutować na rachunki. Ja w swojej karierze w UK mieszkałam w budynkach: wiktoriańskim, z 1974, 1962, 2011. Najlepiej było chyba w tym z 1962r, zrobiliśmy nowe ogrzewanie, wymieniliśmy okna i bylo ciepło i wygodnie. Duże pomieszczenia w sensownych kształtach. Ten z 1974r, tez byl w porządku, ale budynek miał aluminiowe okna i bylo chlodnawo czasami. Nie można bylo ich wymienić indywidualnie, musieliby zmienić we wszystkich mieszkaniach i byłby to duzy koszt. Carpe diem.
|
cris82 | Post #5 Ocena: 0 2021-02-21 08:03:58 (4 lata temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
"Koniec dyskusji tak kupienie domu na kredyt na 30 lat najlepsza decyzja w życiu
![]() w zadnym wypadku uwazam ze bedziesz w przyszlosci bardzo majtnym czlowiekiem z takim podejsciem : ) bylem po prostu ciekaw ile kasy masz w rejtach anglia to nie Polska tutaj chate w normalnych lokalizacjach splacisz na spokojnie w 12 lat zyjac normalnie co to jest 12lat jak z bicza strzelil jestes zadowolony z tego ze twoj biznes oplaca kredyt landlorda a mogles jakas czesc kapitalu przeznaczyc na depozyt zamiast ladowac calasc w rynki finsnsowe to splacalby twoj kredyt na dom zamiast jego i to by bylo cool hehe : ) gdybys wzial kredyt tylko odsetkowy to pewnie realnie 30% szloby na kredyt a reszta zostawala w kieszeni a tak to zostaje w kieszeni ale landlorda anglia to nie Polska nie chcesz gdzies mieszkac to sprzedajesz dom i sie przeprowadzasz to zadna kula u nogi juz chyba nawet w Polsce tak nie jest [ Ostatnio edytowany przez: cris82 21-02-2021 08:08 ] |
|
|
cris82 | Post #6 Ocena: 0 2021-02-21 09:17:35 (4 lata temu) |
chilli a ty ta chatke chcesz kupic dla siebie a swoja- mniejsza gorsza w gorszej lokalizacji chcesz sprzedac?
czy juz sprzedalas? a moze szukasz domu pod inwestycje? czysta ciekawosc p.s xxx1234 czasami sie nie oburzaj na to co pisze ja po prostu jestem pewien tego co pisze -bo pisze z perspektywy czasu a ten juz pokazal ze kto kupil dom 10lat temu tylko zyskal ty niestety straciles mozesz sie tylko pocieszyc tym ze biznes oplaca ci dach nad glowa ale kto ci kazal wybierac? po to sa kredyty mogles miec cistko i zjesc ciastko hehe : ) dlatego wlasnie ze mowie z perspektywy wydarzen ktore sa juz za nami nie rozumiem dlaczego ty sie dalej upierasz przy wersji ze gdybys wtedy kupil chate to bys byl frajerem ja kupilem dom i otwieram biznes jednoczesnie do tego troszke inwestuje na gieldzie to wszystko mozna pogodzic [ Ostatnio edytowany przez: cris82 21-02-2021 09:25 ] |
Krystof06 | Post #7 Ocena: 0 2021-02-21 10:07:33 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2021-02-21 02:24:41, Chillileaf napisał(a): Wlasnie wolalabym stary, bardziej mi sie podobaja ale wiadomo ze o gustach sie nie dyskutuje, wiec rozumiem ze ktos woli nowe. Mnie sie osobiscie podobaja domy z epoki wiktorianskiej, te kominki I ulozenie domu, wielkosc sypialni, I zwykle dwa reception rooms. Tylko ze to dosc stare budownictwo, I boje sie ze bez survey wladuje sie na mine. Wiem ze moge zapytac o elektryke, I nawet rury czy nie ledowe, I kiedy dach byl wymieniany. Ale kurcze poza dotykaniem scian, to jak bede wiedziec czy nie ma wilgoci? Jak sie dobrze odmaluje, I nic nie czuc? Sa jakies madre sposoby? Survey chyba nie kosztuje duzo? Jakies 500 funtow? Możesz kupić sobie urządzenie do pomiaru wilgoci (ok £20), takim urządzeniem sprawdzają w czasie tego survey. Po złożonej ofercie zażądaj aktualnego testu elektryki i gazu. Niby nie duzo bo około £500 ale to jest tylko wizualna ocena nieruchomości, która można zrobić samemu. Co innego jak są jakieś pęknięcia na ścianie to już lepiej zrobić strukturalny survey żeby się nie wpakować. |
Chillileaf | Post #8 Ocena: 0 2021-02-21 11:22:52 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2021-02-21 09:17:35, cris82 napisał(a): chilli a ty ta chatke chcesz kupic dla siebie a swoja- mniejsza gorsza w gorszej lokalizacji chcesz sprzedac? czy juz sprzedalas? a moze szukasz domu pod inwestycje? m [ Ostatnio edytowany przez: <i>cris82</i> 21-02-2021 09:25 ] Kupuje dla siebie, wiec bedzie to residential property, drugi dom juz sprzedalam, wiem ze kupcy bez chain maja wieksze szanse negocjacyjnie. |
DADAM1986 | Post #9 Ocena: 0 2021-02-21 12:17:23 (4 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 26-09-2017 Skąd: Waterlooville |
Emeryt czy mozesz mi rozjasnic dlaczego w ogole rozwazasz sprzedaz tych mieszkan? Jezeli przynosza stabilny dochod, corkom pomogles to w czym problem?
Szukasz bezpiecznych przystani jak napisales wczesniej. Czy Twoje nieruchomosci nimi nie sa? |
cris82 | Post #10 Ocena: 0 2021-02-21 12:26:18 (4 lata temu) |
w kanadzie jest podobno mega banka moze dlatego?
inna sprawa po co komu 2 nieruchomosci za 2mln dolcow w wieku 65lat ,dzieci nie maja do tego ani glowy ani ochoty przeciez przy tym trz trzeba sie nabiegac temu zarowka nie swieci tam dach przecieka i tak w kolko |