Str 5 z 28 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
cris82 |
Post #1 Ocena: 0 2021-02-20 20:43:28 (4 lata temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
"To Twoim zdaniem jeśli pracujesz na etacie to lepiej kupić nieruchomość niż inwestować w coś co ma większy potencjał?"
ale to ja : ) hehe
ja sie tam nie czulem jak frajer kiedy w 2016 kupowalem dom za 100k a w 2018 sprzedawalem za 137
naprawde myslisz ze ci co kupili domy 10lat temu to frajerzy? ci co w uk jak rowniez w Polsce
ty naprawde myslisz ze ktos wynajmuje domy za 3%? sama rentownosc na kredycie zupelnie inaczej sie liczy zwlaszcza w uk gdzie mozna splacac same odsetki
ludzie ktorzy 10lat temu kupowali chaty nawynajem wygrali w totka
odsetki w dol chaty w gore
ta moja chatka to tania byla sasiedzi kupili rok wczesniej obok za 175 sprzedali za 260 frajerzy? hehe : )
nie wnikalem w szczegoly ale niech depozyt bedzie 10% robili tez remont max 20k to raczej nie mozna powiedziec ze jakis frajerski los ich dopadl tak sobie mysle : )
ty masz w anglii swoj dom czy wynajmujesz?
[ Ostatnio edytowany przez: cris82 20-02-2021 21:00 ]
|

|
 |
|
|
xxxx1234 |
Post #2 Ocena: 0 2021-02-20 21:54:58 (4 lata temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
Wynajmuje, tak jak pisałem wcześniej 9 lat temu miałem pieniądze na depozyt i kredyt, ale postanowiłem budujemy w Polsce myjnie bezdotykową inwestycja za gotówkę to był czas gdy tego jeszcze nie było dopiero wchodziły na rynek to była super inwestycja zarabiała na nasz czynsz i zostawała z tego duża górka mniej więcej 3 lata temu te myjnie zaczęły powstawać jak grzyby po deszczu ona nadal dobrze sobie radzi nadal zarabia na nasz czynsz tutaj w Anglii i zostaje górka, ale to już nie jest to co było jeszcze 3 lata temu tak jak pisałem tam gdzie są wszyscy tam nie ma pieniędzy i mam już w głowie inne pomysły więc trzeba przesunąć kapitał tam gdzie, można więcej zarobić.
Co do rentowności dla mnie to tak wychodzi kupujesz dom za 250K bierzesz 700 funtów czynszu odliczasz różne koszty starzenia się budynku, podatków itd... to wychodzi jakieś 3% rocznie z kwoty, którą zainwestowałeś.
Co dla mnie było istotne przy budowaniu myjni brak kredytu ja jestem takim typem człowieka, który nigdy nie wziął nawet 1 funta kredytu, wiem pieniądz traci na wartości i warto mieć ten kredyt choćby z tego powodu, że spłacasz go coraz mniej wartym pieniądzem, ale ja nadal go nie chce nie lubię mieć zobowiązań, poza tym swój dom to zawsze obowiązki w wynajmowanym cieknie mi kran dzwonie do właściciela i mówię zrób coś z tym za to płace Ci czynsz, ale to ja  99% ludzi chce mieć własny kąt, ja do tego nie przywiązuje wagi.
Mam w Polsce swoje mieszkanie, które dostałem w spadku muszę jeszcze rok poczekać zrobię remont i już się nie mogę doczekać kiedy to sprzedam, nawet tego nie próbowałem wynajmować nie mam ochoty się użerać z lokatorami.
Co do nieruchomości w innym temacie Gosian pytała co myślimy o kupnie ziemi w Polsce, z ciekawości zadzwoniłem do kolegi, który kupował nieruchomości i ziemię pomiędzy 2005-2010 rokiem i zapytałem co on myśli powiedział od 2018 roku pomału się wyprzedaje z ziemi i nieruchomości.
Podsumowując jeśli ktoś widzi w nieruchomościach potencjał lubi się tym zajmować ok, ale to nie dla mnie, dla mnie są rejty i jak spadną 30%-40% to w moim odczuciu jest to papierowa strata i ja to przeczekam.
|

|

|
|
cris82 |
Post #3 Ocena: 0 2021-02-20 22:33:25 (4 lata temu) |
przeczekasz bo pewnie ich nie masz za 250k tylko za 10 k hehe
albo i mniej co? zrob screena : )
hehe az musialem wejsc na google i upewnic sie ze wiem co to jest myjnia bezdotykowa
10lat temu to niby byla nowosc w Polsce i dopiero 3lata temu nastapil boom? i ty tak serio  [ Ostatnio edytowany przez: cris82 20-02-2021 23:05 ]
|

|
 |
|
xxxx1234 |
Post #4 Ocena: 0 2021-02-20 23:09:24 (4 lata temu) |
Nie będę pisał na forum ile jest warty mój portfel, a tym bardziej wrzucał screena, nie wierzę, że o to zapytałeś. Ty wrzucasz na fora akt własności domu? Pytanie retoryczne.
Tak 10 lat temu myjnie bezdotykowe były tylko w dużych miastach i dopiero powstawały w miastach gdzie mieszka 20-30tyś ludzi takich "atrakcji" nie było.
Koniec dyskusji tak kupienie domu na kredyt na 30 lat najlepsza decyzja w życiu  a ja frajer straciłem okazję życia to chciałeś usłyszeć? [ Ostatnio edytowany przez: xxxx1234 20-02-2021 23:26 ]
|

|

|
|
cris82 |
Post #5 Ocena: 0 2021-02-20 23:22:38 (4 lata temu) |
a co ma akt wlasnosci wspolnego z cena podana na forum
171k kosztowal dom -i co za problem
nie pytam o twoje cale portfolio tylko ta jedna konkretna pozycje to taka tajemnica?
nie przesadzaj : )
jest roznica w "papierowej stracie" w zaleznosci czy mialbys tych rejtow za 5k 10k 100 lub 250
[ Ostatnio edytowany przez: cris82 20-02-2021 23:23 ]
|

|
 |
|
|
xxxx1234 |
Post #6 Ocena: 0 2021-02-20 23:33:26 (4 lata temu) |
Zrób screena to co to jest Twoim zdaniem? Poza tym mój portfel jest zdywersyfikowany są w nim aktywa odwrotnie skorelowane tak, że jak Reit walnie o 30% to obligacje pójdą do góry 15% żeby ta papierowa strata tak bardzo nie bolała, poza tym jak rozumiesz aktywa które masz to się nie boisz chwilowych spadków, a żeby nie było zaraz trzymam amerykańskie obligacje krótko terminowo bo moim zdaniem "za chwilę" dojdzie do spadków na akcjach, surowcach i reitach wtedy w górę pójdą obligacje, których się pozbędę i kupie w to miejsce reity, spółki surowcowe i akcje. [ Ostatnio edytowany przez: xxxx1234 20-02-2021 23:37 ]
|

|

|
|
DADAM1986 |
Post #7 Ocena: 0 2021-02-20 23:51:17 (4 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 26-09-2017 Skąd: Waterlooville |
Panie XX ja z ostatnich wypowiedzi widzę tylko, że Pan dywersyfikujesz, ale niezbyt umiejętnie. "Na jednym stracisz to na drugim coś odbijesz". Ta korelacja to takie właściwie zabezpieczenie własnego tyłka przed stratą ostatniej kromki chleba w razie "w", a nie inwestowanie, ale to Twoja sprawa.
Twoje ostatnie zdanie mówi, że jak za chwilę będą spadki na akcjach to kupisz... akcje? Rozumiem skrót myślowy, że sprzedasz jedne i kupisz inne, jednakże to znowu taki trochę bełkot bo wiesz o tym tyle co nic (jak my wszyscy szaraczki), albo walisz od czasu do czasu dobre whisky z Buffetem i się nie pochwaliłeś. Wtedy takie teksty można klepać. [ Ostatnio edytowany przez: DADAM1986 20-02-2021 23:52 ]
|

|
 |
|
xxxx1234 |
Post #8 Ocena: 0 2021-02-21 00:13:00 (4 lata temu) |
Jak grochem o ścianę, w portfelu trzyma się różne pozycje krótko i średni i długo terminowe, nie napisałem, że sprzedam "jedne akcje" i kupię drugie tylko sprzedam obligacje i kupię akcje to chyba różnica.
Na rynkach akcji są różne cykle, które trwają około 4 lat raz kapitał płynie do surowców i rynków rozwijających się, a raz do rynków rozwiniętych nie ma takiej sytuacji żeby długo terminowo (mam na myśli lata, a nie miesiące) akcje były drogie na rynkach rozwiniętych i rozwijających to są aktywa odwrotnie skorelowane i tak w skrócie masz rynki rozwinięte drogie sprzedajesz akcje spółek z krajów rozwiniętych kupujesz z rozwijających się bo są tanie nie ma takiej opcji, żeby w tym samym czasie wszystko było drogie zawsze jest coś taniego.
|

|

|
|
Chillileaf |
Post #9 Ocena: 0 2021-02-21 00:18:02 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Hej panowie, widze ze duzo wiecie na tematy finansowe, to teraz pytanie, lepiej nowy dom czy stary? Czy przy nowym tez robi sie survey ? [ Ostatnio edytowany przez: Chillileaf 21-02-2021 00:20 ]
|

|
 |
|
Krystof06 |
Post #10 Ocena: 0 2021-02-21 01:23:38 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2021-02-21 00:18:02, Chillileaf napisał(a):
Hej panowie, widze ze duzo wiecie na tematy finansowe, to teraz pytanie, lepiej nowy dom czy stary? Czy przy nowym tez robi sie survey ? [ Ostatnio edytowany przez: <i>Chillileaf</i> 21-02-2021 00:20 ]
Z wlasnego doswiadczenia polecilbym stary. Mialem nowy, okolo roku trwalo usuniecie wszystkich usterek, maly ogrod, freehold ale bylo jakies roczne service fee za scinanie trawnikow na osiedlu itp., problem ze sprzedaza (glownie przez to service fee). Plusy to ekonomiczny / dobrze ocieplony, nie potrzeba remontu.
Stary, wiekszy dom, wiekszy ogrod, lepsza lokalizacja, brak dodatkowych service fee, szybka bez problemowa sprzedaz. Moze byc mniej ekonomiczny, potencjalny remont.
Zalezy kto co lubi i jak sie trafi. Ja survey nie robilem ani przy nowym ani przy starych. (moi ostatni kupujacy placili za survey i probowali negocjowac cene bo na survey wyszly jakies "potencjalne" problemy, niestety nie udalo im sie bo wysmialem te "problemy". Wg mnie ten caly survey to strata kasy, lepiej samemu dobrze obejrzec mieszkanie. Powodzenia przy kupnie czy to nowego czy starego.
|

|
 |
|