MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Kupno domu w UK - Morgage + Formalnosci

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 4 z 28 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 26 | 27 | 28 ] - Skocz do strony

Str 4 z 28

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Emeryt56

Post #1 Ocena: 0

2021-02-19 13:41:32 (4 lata temu)

Emeryt56

Mężczyzna

Z nami od: 15-01-2018

Cytat:

2021-02-18 18:42:41, Chillileaf napisał(a):
https://propertyindustryeye.com/this-year-the-property-market-will-once-again-confound-the-doubters/

Ciekawy artykul prze1widujacy ten rok na rynku nieruchomosci, oczywiscie to tylko opinia.

Ale intereaujace czy bank rate serio bedzie negative :

"Borrowed money is cheap and will get cheaper. The 0.1% Bank rate could easily go negative. This means that a variable mortgage cost of 2.25% per annum will drop well below 2%, as will fixed rate products."

W Szwajcarii jest ujemna stopa % to dlaczego nie może być w UK ?
Jest nadmiar gotówki co "śpi" bezproduktywnie w bankach i jak będą ujemne stopy to może zaczną się większe inwestycje.
Problem jest w tym że dawno nie było globalnej wojny co by to fizycznie zniszczyło przemysł i infrastrukturę.

Ja jak bym był na kupnie to jednak bym brał hipotekę na 5 lat "fixed".
Zakładam że nieruchomości dalej pójdą w górę.
Ja niestety jestem w odwrotnej sytuacji, zastanawiam się nad sprzedażą dwóch nieruchomości z kilkunastoma mieszkaniami.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Chillileaf

Post #2 Ocena: 0

2021-02-19 20:05:05 (4 lata temu)

Chillileaf

Konto usunięte

To chyba dobry czas na sprzedaz, nieruchomosci sa drogie, I jest Ich na rynku malo.
Choc niektorzy eksperci obawiwiaja sie ze nawet do 100 000 sprzedazy moze sie sie zawalic, bo ludzie sie wycofaja w ostatnim momencie jak sie okaze ze nie uda Im sie zalapac na stamp duty hol

[ Ostatnio edytowany przez: Chillileaf 19-02-2021 20:07 ]

Do góry stronyOffline

Emeryt56

Post #3 Ocena: 0

2021-02-20 00:13:18 (4 lata temu)

Emeryt56

Mężczyzna

Z nami od: 15-01-2018

Cytat:

2021-02-19 20:05:05, Chillileaf napisał(a):
To chyba dobry czas na sprzedaz, nieruchomosci sa drogie, I jest Ich na rynku malo.

Niby tak ale obecnie przynosi spore zyski bo hipoteki spłacone tylko że po sprzedaży będę się martwił w co gotówkę zainwestować aby było parę procent zwrotu.

Do góry stronyOffline

Chillileaf

Post #4 Ocena: 0

2021-02-20 00:35:26 (4 lata temu)

Chillileaf

Konto usunięte

A to prawda! Ale a calego serca zycze powodzenia. Cokolwiek postaniwisz 😊

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #5 Ocena: 0

2021-02-20 16:52:05 (4 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

Emeryt56 masz bardzo ciekawą wizję zachęcania ludzi do inwestycji ujemne stopy procentowe, a ja głupi myślałem, że zachęca się ludzi do inwestowania tworząc do tego odpowiednie warunki np. niskie i przyjazne prawo podatkowe, a nie zmusza ujemnymi stopami procentowymi, a co z osobami, które się nie nadają do inwestowania (to jest 90% społeczeństwa), a pracowały ciężko całe życie odkładając grosz do grosza na stare lata tych można okradać inflacją i niskimi stopami procentowymi?
Dobrobyt i bogate społeczeństwo buduje się odpowiedzialną i mądrą polityką fiskalną, a nie inflacją, niskimi stopami procentowymi i życiem ponad stan.

Wracając do inwestycji w nieruchomości mieszkaniowe w Anglii zresztą w Europie jest podobnie dla mnie to jakaś abstrakcja za dom trzeba zapłacić 250K za czynsz dostaniesz około 700 funtów miesięcznie doliczając do tego koszt starzenia się budynku, podatki itd... to jaka z tego wychodzi rentowność 2%-3%? I jeszcze się użeraj z wynajmującymi.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #6 Ocena: 0

2021-02-20 16:56:56 (4 lata temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Dlatego szukasz odpowiedniej nieruchomosci, zeby rentownosc byla jak najwyzsza i kupujesz teraz przez firme, a nie prywatnie.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

cris82

Post #7 Ocena: 0

2021-02-20 17:15:42 (4 lata temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

jest cala masa ludzi ktorzy korzystaja z niskich stop i nie narzekaja

zyjemy w innej rzeczywistosci i co teraz bedziesz sie ludzil ze juz jutro/za tydzien/rok/5lat a moze 10 odsetki pojda w gore bo powinny?

kogo obchodza oszczedzajacy? no kogo...

jak ty jestes inwestorem to sobie mozesz czekac na okazje jak ktos jest przedsiebiorca i zarabia na wynajmie to musi dzialac nie wazne jakie sa czasy trzeba sie zaadoptowac

p.s emeryt dlaczego mialbys opylac dwie? ile masz lat? sprzedaj jedna najwyzej druga dla dziciakow/agencji w zarzadzanie

rozumiem pomoc dzieciom w zakupie domu pracowac cale zycie dorobic sie malej fortuny i oddac wszystko w spadku to opcja nie dla mnie
jedna nieruchomosc niech przynosi zysk druga na przyjemnosci hehe jak juz posciagaja te dziadowskie lockdowny

ciekawe w jakim wieku przedsiebiorcy siadaja na d. to chyba bardziej pasja/sport jak praca...

szef mojej zony jest milionerem ale dalej inwestuje osiwial bardzo mocno przez ostatnie lata z nerwow ale widac ze budowa imperium jest najwazniejszym celem w zyciu

na pewno nid jest sknera jak wracaja ze spa zagranica to za tygodniowy pobyt 15k f rachunek to standard

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 20-02-2021 17:40 ]

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #8 Ocena: 0

2021-02-20 17:42:59 (4 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Richmond ja mam ekspozycje na nieruchomości przez "reity" które płacą dywidende 8%-10% rocznie, taki fundusz kasuje 0,5%-1% za zarządzanie rocznie nie ma problemu z płynnością kupno/sprzedaż zajmuje dosłownie 2 minuty i możesz sobie "kupić" nieruchomość na drugim końcu świata nigdy tam nie jadąc.

Jak dla mnie to jest idealne rozwiązanie oczywiście nie jest to idealne rozwiązanie dla każdego.

Do góry stronyOffline

cris82

Post #9 Ocena: 0

2021-02-20 17:52:47 (4 lata temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

i co gdyby nie ostatni rok -nie marzec to kupilbys te rejty? nawet pewnie nie wiesz ile kosztowaly uslyszales webminar i robisz za eksperta

powiedz to tym co kupili przed marcem myslisz ze takich osob nie bylo ?te super aktywa ktore mozna uplynnic w 5 sekund
w tydzien potracily 50% wartosci pewnie

trafilo sie slepej kurze ziarno gdyby ktos przed marcem mial czekac na tanie rejty to ile musialby czekac 10lat?

dzisiaj wyplacaja gowniana dywidende lub wcale gdyby ktos zostal przyparty do muru na nieruchomosci nie stravilby tyle lub moglby dalej wynajmowac
a ci co kupili przed marcem rejty moga tylko cierpliwie czekac : )

co innego miec kase byc inwestorem moc ja zamrozic a co innego odpalac wlasny biznes

ja tez bym mogl inwestowac w rejty i cala mase innych aktyw ale zanim to nastapi musialbym miec z dwa biznesy/nieruchmosci na wynajem
zeby moc pomacac ta ceglowke poocierac sie o oscieznice itp *CRAZY*

moze oni tez tak maja nie zawsze najwazniejszy jest jak najwiekszy zwrot
tak sobie to wymyslilem : )

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 20-02-2021 18:02 ]

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #10 Ocena: 0

2021-02-20 19:57:15 (4 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

O reitach pierwszy raz czytałem w 2019 roku i nie robię z siebie eksperta zgadza się kupowałem w kwietniu 2020 i wcale nie trzeba było czekać 10 lat nawet jak ktoś kupił w 2015-2016 to spadki z marca 25%-30% poryła mu wypłacana dywidenda przez wcześniejsze 4-5 lat poza tym słysząc już w styczniu co się dzieje na świecie można było się spodziewać tego co się stanie i można było wyskoczyć z reitów w bezpieczne aktywa albo do gotówki a nawet jeśli tego się nie zrobiło zrobiło to trzeba było trzymać reity które odrobiły straty w niecały rok to nie są aktywa dla "słabych rąk", "gówniana dywidenda" owszem moje reity wypłaciły średnio 3% dywidendy za 2020 rok słabo ale to to samo co rentowność z domu/mieszkania. Tak gdyby ktoś został przyparty do muru owszem mógł by wynajmować nieruchomość pod warunkiem, że znajdą się chętni poza tym do puki nie sprzedaż nieruchomości nie wiesz ile byś stracił/zyskał i taka jest różnica, a na reicie widzisz te zmiany ceny codziennie dlatego napisałem to nie jest aktywo dla każdego.

"co innego miec kase byc inwestorem moc ja zamrozic a co innego odpalac wlasny biznes"

Nie rozumiem porównania odpalania własnego biznesu do inwestycji w nieruchomość kupując nieruchomość nie zamrażasz kapitału?

"ja tez bym mogl inwestowac w rejty i cala mase innych aktyw ale zanim to nastapi musialbym miec z dwa biznesy/nieruchmosci na wynajem
zeby moc pomacac ta ceglowke poocierac sie o oscieznice itp"

To Twoim zdaniem jeśli pracujesz na etacie to lepiej kupić nieruchomość niż inwestować w coś co ma większy potencjał?
Nie jestem fanem nieruchomości 9 lat temu miałem pieniądze na depozyt i wszyscy mi doradzali kup dom po co płacić czynsz będziesz spłacał jak frajer komuś kredyt zrobiłem po swojemu otworzyłem w Polsce do spółki z kolegą myjnie bezdotykową bo widziałem w tym potencjał to dopiero się zaczynało w Polsce i myjnia zarabia więcej niż czynsz za dom w Anglii spłaciła to co w nią zainwestowałem i teraz to już czysty zysk, a kredyt na dom pewnie dalej bym spłacał jak frajer no chyba, że bym sobie odmawiał wielu rzeczy żeby nadpłacić raty jak frajer, teraz myjnia to już nie ten sam biznes co jeszcze 3 lata temu, zrobiła się konkurencja decyzja zapadła tylko jak się skończy "covidowy cyrk" sprzedajemy ją niech ktoś inny ją sobie weźmie my już swoje na tym zarobiliśmy i trzeba szukać czegoś gdzie jest potencjał teraz nie jest dobry moment na sprzedaż tego typu biznesu i tak 9 lat temu z myjnią też się trafiło ślepej kurze ziarno.
Więc jak widzisz nie pakuje wszystkiego w reity dywersyfikacja jest ważna, a hasło 99% "żeby kupować nieruchomości bo wszyscy tak robią" jakoś do mnie nie przemawia tam gdzie są wszyscy tam nie ma pieniędzy.

Do góry stronyOffline

Strona 4 z 28 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 26 | 27 | 28 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,