Krak,n, powinno Cie to zainteresowac bo chyba masz do czynienia z roznymi brudami chociaz jako zawodowiec moze znasz te substancje...

Str 4 z 5 |
|
---|---|
andyopole | Post #1 Ocena: 0 2011-12-24 21:40:35 (13 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
zmywacz do paznokci czyli aceton jest wchlaniany do organizmu przez skore i szkoda zdrowia, to jednak chemia. Ja uzywam acetonu zawsze w rekawiczkach. Natomiast u mnie w laboratorium ostatnia instancja w myciu niezmywalnych brudow jest "limonene". Jest o naturalny wyciag ze skorek cytrusow i wystepuje jako dodatek do wielu srodkow czyszczacych. Cos jak sok z cytryny w duzym stezeniu. Jak dotad zmyl wszystko, nie jest szkodliwy dla zdrowia i na dodatek calkiem ladnie pachnie. Niestety nie wiem czy mozna go kupic w detalu.
Krak,n, powinno Cie to zainteresowac bo chyba masz do czynienia z roznymi brudami chociaz jako zawodowiec moze znasz te substancje... ![]() |
andreek | Post #2 Ocena: 0 2011-12-24 21:50:34 (13 lat temu) |
Z nami od: 27-06-2008 Skąd: S.Yorkshire |
Cytat: 2011-12-24 21:40:35, andyopole napisał(a): zmywacz do paznokci czyli aceton jest wchlaniany do organizmu przez skore i szkoda zdrowia, to jednak chemia. Ja uzywam acetonu zawsze w rekawiczkach. Natomiast u mnie w laboratorium ostatnia instancja w myciu niezmywalnych brudow jest "limonene". Jest o naturalny wyciag ze skorek cytrusow i wystepuje jako dodatek do wielu srodkow czyszczacych. Cos jak sok z cytryny w duzym stezeniu. Jak dotad zmyl wszystko, nie jest szkodliwy dla zdrowia i na dodatek calkiem ladnie pachnie. Niestety nie wiem czy mozna go kupic w detalu. Krak,n, powinno Cie to zainteresowac bo chyba masz do czynienia z roznymi brudami chociaz jako zawodowiec moze znasz te substancje... ![]() Jest i u nas ![]() www.ebay.co.uk/itm/D-Limonene-Terpene-250ml-/140574340569?pt=UK_BOI_Medical_Lab_Equipment_Lab_Supplies_ET&hash=item20bae235d9 |
Post #3 Ocena: 0 2011-12-24 21:54:07 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
krakn | Post #4 Ocena: 0 2011-12-24 22:00:38 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat: 2011-12-24 21:40:35, andyopole napisał(a): zmywacz do paznokci czyli aceton jest wchlaniany do organizmu przez skore i szkoda zdrowia, to jednak chemia. Ja uzywam acetonu zawsze w rekawiczkach. Natomiast u mnie w laboratorium ostatnia instancja w myciu niezmywalnych brudow jest "limonene". Jest o naturalny wyciag ze skorek cytrusow i wystepuje jako dodatek do wielu srodkow czyszczacych. Cos jak sok z cytryny w duzym stezeniu. Jak dotad zmyl wszystko, nie jest szkodliwy dla zdrowia i na dodatek calkiem ladnie pachnie. Niestety nie wiem czy mozna go kupic w detalu. Krak,n, powinno Cie to zainteresowac bo chyba masz do czynienia z roznymi brudami chociaz jako zawodowiec moze znasz te substancje... ![]() Znam tę substancję, w wysokim stężeniu też z cytrusów, potrafi rozpuscić nawet gume do żucia i farbę w ograniczonym zakresie ![]() o tłuszczach nie wspomnę ![]() Wierzyć mi się nie chciało że to z cytrusów do puki nie przeczytałem dokumentacji producenta ![]() Ale najważniejsze że MM zmyła już barwy wojenne i mozemy zacząć świętowac na całego ![]() W pokoju i spokoju ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Post #5 Ocena: 0 2011-12-24 22:17:11 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
andyopole | Post #6 Ocena: 0 2011-12-24 23:19:16 (13 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2011-12-24 22:17:11, Mama-Myszy napisał(a): No to mozemy swietowac ![]() Ciesze sie jednak, ze cholerstwo sie zmylo :-Y Zastanawia mnie jednak fakt po co oni te cholerne farby robie tak, ze nie da sie ich domyc :-Y czy ta farba zostala chociaz na wlosach? |
krakn | Post #7 Ocena: 0 2011-12-24 23:21:47 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
MM, no ale farba musi być taka żeby wnikała do środka, a nie malowała po wierzchu, bo by ci spływała po plecach na deszczu
![]() Farba ma odczyn kwaśny, dzięki czemu "wżera" się w strukturę. A dodatkowo skóra i włosy są porowate no i mamy gotową mieszankę ![]() Aby farba nie zafarbowała np ubrania, wystarczy natychmiast czymś popsikać co zmieni odczyn kwaśny na obojętny lub zasadowy, lub też uniemożliwić reakcji chemicznej, bo przecież jak wiesz farby do włosów składają się z dwóch odczynników chemicznych. Potrzeba trzeciego by uszkodzić wyważoną mieszankę i zakłócić reakcję chemiczną. np fryzjerki tak na "emergency" pryskają lakierem do włosów, to wystarczy by na ubraniu nie utrwaliła się plama.... może nie działa to w 100% (bo jeszcze zależy jakie jest włókno ubrania) ale zmniejsza ryzyko. My też, pożarci se siedzimyyy, nic się nie dziejeee ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Post #8 Ocena: 0 2011-12-24 23:21:59 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #9 Ocena: 0 2011-12-29 19:45:54 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
krakn | Post #10 Ocena: 0 2011-12-29 19:50:49 (13 lat temu) |