|
---|---|
karjo1 | Post #1 Ocena: 0 2019-09-05 19:58:42 (6 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Zrobila sie jesien za oknem i naszlo, chyba po czesci pod wrazeniem paru napotkanych historii.
Tak wiele zwierzat w naszych domach, zawsze mysli sie, ze bedzie czas, ze zdazymy, ze zastanowie sie jutro. A zdarza sie tak, ze nie ma tego czasu, ze raptem los dopada. I jakos tak sie zazwyczaj sklada, ze w razie czego nasze dzieci, dorobek maja szanse znalezc opiekuna. Co ze zwierzakami, ta szansa zazwyczaj maleje blyskawicznie? Jak nie czekac i nie wierzyc, ze my wiecznie mlodzi i piekni, nas to nie dotknie, tylko spokojnie zabezpieczyc w ramach mozliwosci tych, co tak zupelnie zalezni od nas? Ktos cos myslal, znalazl sposoby? Zakladajac, ze rodzina, przyjaciele niekoniecznie moga chciec czy moc? |
galadriel | Post #2 Ocena: 0 2019-09-05 21:02:01 (6 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Sa takie oganizacje charytatywne, ze po smierci wlasciciela zwierzak jest w foster care i szukaja mu nowych wlascicieli. U mojego veta sa ulotki.
Jesli mnie szlag trafi, moimi diablami zajmie sie kobieta z charity od ktorej je w sumie mam. No, ale jeszcze sie na druga strone nie wybieram: D Chociaz to nigdy nie wiadomo z tymi samolotami: / Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
Richmond | Post #3 Ocena: 0 2019-09-05 22:54:26 (6 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Nikt nie wybiera sie na tamten swiat, ale niestety wypadki chodza po ludziach.
Carpe diem.
|
karjo1 | Post #4 Ocena: 0 2019-09-07 22:33:36 (6 lat temu) |
Jakos niewiele tych odpowiedzi
![]() Zastanawialam sie nad opcja podobna do Gal, zaprzyjazniona fundacja, przeznaczone srodki na pewien czas, tak w razie czego. Ewentualnie nadzor rodziny, by informacja i zwierzaki dotarly do fundacji. Wszytkiego nie da sie przewidziec, ale przynajmniej czesciowo... |
Turefu | Post #5 Ocena: 0 2019-09-07 22:50:50 (6 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Gdy tesc zmarl, zostawil psa, stare psisko, halasliwego kundla. Wzielismy go do siebie, pozyl jeszcze kilka miesiecy. Gdybysmy zeszli z tego swiata, mysle, ze dalsza rodzina zajelaby sie Lily. Nie myslalam o tym. Optymistycznie zakladam, ze jeszcze troche pozyjemy.
|
|
|
karjo1 | Post #6 Ocena: 0 2019-09-07 23:04:43 (6 lat temu) |
No wlasnie ten optymizm.
Uswiadomilam sobie, ze lata temu, wyjezdzajac do UK, zadbalam o zapewnienie opieki nad mlodzieza w razie czego. Chociaz tez sie nigdzie w zaswiaty nie wybieram. Za to co do przejecia opieki, dobrej opieki nad zwierzetami, to jakos nie mam przekonania do bliskich. Albo zazwierzeceni w sposob wykluczajacy nowe nabytki, albo nie bardzo to razem widzimy. Kurcze, no testament z kotem/psem/kucykiem czy co tam jeszcze, w srodku? |
Turefu | Post #7 Ocena: 0 2019-09-08 08:45:55 (6 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Hmm. Ciekawe . Slyszalam, ze ktos wyznaczyl opiekuna dla psa w testamencie i okreslona kwote co miesiac na jego utrzymanie, poki pies bedzie zyl. Domyslam sie, ze spadek byl wystarczajco duzy, zeby cos takiego ustalic.
|
karjo1 | Post #8 Ocena: 0 2019-11-25 20:57:15 (6 lat temu) |
Na fali topiku o odchodzeniu:
ostatnie zyczenie, pieknie spelnione. |
gosian | Post #9 Ocena: 0 2019-11-25 21:04:33 (6 lat temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Pięknie. Parę dni temu powiedziałam do córki, że jak już będę na emeryturze pójdę do schroniska i zapytam się, który z kotów ma najmniejszą szansę na adopcje? I właśnie takiego wezmę. Pewnie nie tylko jednego
![]() Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
karjo1 | Post #10 Ocena: 0 2020-01-03 14:30:30 (5 lat temu) |
Trafilam na pewne pomysly, moze komus sie przyda:
Karta ICE do wlozenia do portfela i dokumentow (portfel moze zginac) oraz kluczy/kluczykow samochodowych. Przyklad karty, ktora wydaje mi sie najczytelniejsza, najlatwiej zauwazalna: ![]() Pomysl polski z karta: i wyjasnieniem, jak wybierac opiekuna awaryjnego: w razie czego... |