Od konca

.
Szczenie zalatwiajace sie w domu - trudno wyczuc, zalezy od opiekuna, samego szczylka i jego zdrowia.
U nas wszystkie psy, poza jednym po przejsciach, niezaleznie od wieku (brane od 10 tygodnia) praktycznie nie zalatwialy sie w domu (poza stanami chorobowymi, trudna staroscia).
Ale takie cuda za cene ogromu czasu poza domem, szczylki wynoszone i nascie razy dziennie na trawe.
KKsiezniczka, na ciecie pomponow prawie nigdy nie jest za pozno. Natomiast wyprowadzenie z nawykow, zauczenie poprawnych zwyczajow moze potrwac nieco dluzej, znow kwestia zaangazowania opiekuna.
Ja bym z lenistwa zauczala, szlag by mnie trafil tak sprzatac dom.
Poczytalam o tym osprzecie na psa, by nie oceniac po obrazku.
Sam producent dosc otwarcie wspomina, iz jest narzedzie awersyjne, jedna z opinii:
'with a slip action ring (ie a choke action) and is designed to operate across the nose, with the second loop pulled up behind the dogs ears to apply pressure on the ends of the jaw bone.
If it is, then I think people should be aware of the implication of this, and treat the claims of a calming effect with an inquiring mind. Pressure behind the ears is very, very, painful for a dog. Even the brochure claims the Gencon is "invasive".'
Nie przepadam za uzyciem takich metod poza bardzo konkretnymi sytuacjami i w doswiadczonych rekach, na okreslony czas, by ogarnac zwierze i wypracowac z nim porozumienie na normalnych warunkach.
Ale nie mam zamiaru pouczac, krytykowac.
Sama mialam watpliwa przyjemnosc padac na twarz, jak piesek jeszcze surowy, kultury nie liznal

.
Jakby chcialo sie bawic w prace, to ladnie napisanych pare slow:
link
[ Ostatnio edytowany przez: karjo1 15-11-2023 20:18 ]