|
|
---|---|
agawa87 | Post #1 Ocena: 0 2017-03-04 11:37:50 (8 lat temu) |
Z nami od: 04-03-2017 Skąd: Newcastle upon Tyne |
Witam wszystkich, pytanie do posiadaczy żako. Rozważam kupno ptasiego towarzysza,, ale obawiam się, że przez to, że pracuje ( ranne i popołudniowe zmiany) nie bede mogla zapewnić mu stabilnosci i rutyny, ktorej te papugi tak potrzebuja. Niestety, z tego co czytałam, te piekne papugi sa odradzane takim osobom jak ja. Jednak zastanawiam sę, czy rzeczywiście tak jest. Czy ludzki "partner" żaczka może spokojnie isć do pracy i nie odbije sie to na zdrowiu papugi? Jak to jest u Was? Co robicie w czasie urlopu? Zazwyczaj u mnie urlop zdarza się raz do roku, czasem rzadziej. Jeśli wyjadę na wakacje i podrzuce żaczka komuś do opieki, to czy nie wróce do ptaka bez piór? I czy to prawda, że jeśli to ja jestem opiekunem ptaka, a on na swojego "partnera" wybierze mojego narzeczonego, bo ma taki kaprys i mnie nie polubi? Chciałabym rozważyć wszelkie za i przeciw (to przede wszystkim) przed decyzja o nabyciu papugi. . Pozdrawiam serdecznie 😉
|
karjo1 | Post #2 Ocena: 0 2017-03-04 12:01:41 (8 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Postaw sprawe inaczej, jak wygladaloby Twoje funkcjonowanie, siedzac w duzej 'klatce', powiedzmy M3 i paru godzin kontaktu z kims, kto sie przewija przez 'klatke',zamieni pare slow, da jesc, sprzatnie czasem i wyjdzie?
I tak latami? Ptak dla wlasnej rozrywki, kosztem zwierzecia, po co? zako [ Ostatnio edytowany przez: karjo1 04-03-2017 12:11 ] |
cris82 | Post #3 Ocena: 0 2017-03-04 12:15:30 (8 lat temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
Ja kiedys myslalem o zlotej rybce ale doszedlem do podobnego wniosku
![]() |
agawa87 | Post #4 Ocena: 0 2017-03-04 18:03:54 (8 lat temu) |
Chyba za szybko ktoś mnie tu ocenił 😉 Pisząc ten post miałam nadzieję na otrzymanie jakis informacji, a nie zakładanie z gory, ze zostawie ptaka caly czas w klatce :/ staram się ocenić, czy przy moim trybie życia (głownie chodzi o pracę i moją nieobecność w ciagu dnia), mogę sobie pozwolić na posiadanie żaczka. Jestem odpowiedzialną osobą i zwierzęta traktuje jak członków rodziny, dlatego szukam informacji, ktore pomogą mi podjąć decyzje.
|
karjo1 | Post #5 Ocena: 0 2017-03-05 22:49:10 (8 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Nie ocenianie, a propozycja spojrzenia z innej perespektywy. Nawet otwarta klatka i brak/ograniczenie interakcji nie bedzie dobrym zyciem dla zwierzaka. To tak, jakby przeprowadzic sie do wiekszego mieszkania, ale nadal byc w nim fizycznie zamknietym, bez kontaktow, socjalizacji, zajecia. A po pracy, zyciu prywatnym (wyjscie ze znajomymi, zakupy, urlop, wypady z partnerem, sen itp.) ile tego czasu dobowo zostanie dla zywej istoty zdanej jedynie na Twoje towarzystwo?
W linku jest dosc ciekawy opis znudzonego ptaka i reakcji + odpowiedzi, co z problemem zrobic. Sama czytasz, ze oferowane warunki nie sa dobrymi, czego wiec oczekujesz? Inne forum, to ma byc inna odpowiedz, ze na pewno bedzie pieknie? Szkoda zwierzaka. |
|
|
agawa87 | Post #6 Ocena: 0 2017-03-06 23:22:12 (8 lat temu) |
Dlaczego mowisz o braku kontaktu czy ograniczeniu interakcji, skoro nawet mnie nie znasz i o niczym takim na razie nie ma mowy. Jedynym moim zmartwieniem jest praca na dwie różne zmiany i urlop, który zdarza się raz do roku czy dwa lata. A moje życie towarzyskie jakos bogate nie jest. Nawet jeśli piszesz, że to próba spojrzenia z innej perspektywy (ok, wszystkie rady uważam za cenne), ale sposob, w jaki to piszesz ja odbieram jako próbe oceniania mojej osoby. Jesli tego nie widzisz, przeczytaj swoje posty jeszcze raz. Pozdrawiam i uważam temat za zamkniety. Chyba wolę dalej szukać na własną rękę, niż tracić czas tutaj.
|
gregory61 | Post #7 Ocena: 0 2017-03-07 12:57:05 (8 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 18-01-2008 Skąd: Londyn |
Cytat: 2017-03-05 22:49:10, karjo1 napisał(a): Nie ocenianie, a propozycja spojrzenia z innej perespektywy. Nawet otwarta klatka i brak/ograniczenie interakcji nie bedzie dobrym zyciem dla zwierzaka. To tak, jakby przeprowadzic sie do wiekszego mieszkania, ale nadal byc w nim fizycznie zamknietym, bez kontaktow, socjalizacji, zajecia. A po pracy, zyciu prywatnym (wyjscie ze znajomymi, zakupy, urlop, wypady z partnerem, sen itp.) ile tego czasu dobowo zostanie dla zywej istoty zdanej jedynie na Twoje towarzystwo? W linku jest dosc ciekawy opis znudzonego ptaka i reakcji + odpowiedzi, co z problemem zrobic. Sama czytasz, ze oferowane warunki nie sa dobrymi, czego wiec oczekujesz? Inne forum, to ma byc inna odpowiedz, ze na pewno bedzie pieknie? Szkoda zwierzaka. A co z kotem lub psem,proponujesz zwolnic sie z pracy czy z nimi jezdzić? |
gregory61 | Post #8 Ocena: 0 2017-03-07 13:00:26 (8 lat temu) |
Cytat: 2017-03-06 23:22:12, agawa87 napisał(a): Dlaczego mowisz o braku kontaktu czy ograniczeniu interakcji, skoro nawet mnie nie znasz i o niczym takim na razie nie ma mowy. Jedynym moim zmartwieniem jest praca na dwie różne zmiany i urlop, który zdarza się raz do roku czy dwa lata. A moje życie towarzyskie jakos bogate nie jest. Nawet jeśli piszesz, że to próba spojrzenia z innej perspektywy (ok, wszystkie rady uważam za cenne), ale sposob, w jaki to piszesz ja odbieram jako próbe oceniania mojej osoby. Jesli tego nie widzisz, przeczytaj swoje posty jeszcze raz. Pozdrawiam i uważam temat za zamkniety. Chyba wolę dalej szukać na własną rękę, niż tracić czas tutaj. Wejdz kolego na f.B MIŁOSNICY PAPUG i wszystkiego sie dowiesz,ja mam papuge dwa lata,po mieszkaniu sobie chodzi,fruwa a wieczorem wchodzi sama do klatki i idzie spac,zawału serca jeszcze nie miała z tesknoty.Na tym forum nic madrego sie nie dowiesz,najwyzej pojada z toba jak ze szmata. |
agawa87 | Post #9 Ocena: 0 2017-03-07 20:41:30 (8 lat temu) |
Gregory61 dzieki bardzo, zajrzę tam na pewno. Nie rozumiem, dlaczego ktoś mnie tu atakuje za nic.
Ps. Koleżanka tak na marginesie 🙈 |
gregory61 | Post #10 Ocena: 0 2017-03-08 09:08:18 (8 lat temu) |
Cytat: 2017-03-07 20:41:30, agawa87 napisał(a): Gregory61 dzieki bardzo, zajrzę tam na pewno. Nie rozumiem, dlaczego ktoś mnie tu atakuje za nic. Ps. Koleżanka tak na marginesie 🙈 Zaskoczyłem jak juz wysłałem wiadomość,przepraszam za zmianę pci. ![]() |
|