Str 4 z 4 |
|
---|---|
karjo1 | Post #1 Ocena: 0 2015-02-09 16:13:13 (10 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Nie sadze,by komukolwiek chcialo sie dowozic gratis chomika i robic prawie 200 mil.
A w czym jest gorsze zwierze do adopcji, z domu, gdzie nie ma pseudohodowli, stada takich zabiedzonych sierot? Tak samo potrzebuje dobrego czlowieka, gdzie dostanie szanse na spokojne zycie. Zlem jest nakrecanie handlarzy,kupno zwierzat z miejsc wspomnianych wyzej, z miejsc moze nienajgorszych, ale gdzie czlowiek zrobil sobie z zwierzaka zrodelko dochodu, gdzie ma co chwile nowe futra na handel. |
akrobatka | Post #2 Ocena: 0 2015-02-09 16:27:00 (10 lat temu) |
Z nami od: 20-10-2014 Skąd: jeszcze nie wiem |
Karjo, święte słowa!
Nie jestem oblatana (jeszcze ![]() http://www.rspca.org.uk/findapet Nie cena świadczy o zwierzęciu (ileż było akcji, ze hodowla niby sprawdzona, legalna, droga, a warunki rozpaczliwe). Polecam adopcję! Nie dlatego, że za darmo, ale dlatego, że możesz pomóc, nie nakręcając komuś biznesu. Żeby nie było, nie potępiam prawdziwych hodowli z pasją (!).. po prostu wiem ile wiernych i cudownych zwierząt czeka na dom w schroniskach itp.. przecież niczym się nie różnią od tych zakupionych.. no może tym, że nie są to jedynie szczeniaki, kociaki czy inne maluchy (nie wiem czy jest jakaś nazwa na młode chomika ![]() ![]() |
karjo1 | Post #3 Ocena: 0 2015-02-09 16:43:35 (10 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
|
emilia1979146 | Post #4 Ocena: 0 2015-02-09 17:39:37 (10 lat temu) |
Z nami od: 10-01-2011 Skąd: village |
Cytat: 2015-02-09 16:27:00, akrobatka napisał(a): Karjo, święte słowa! Nie jestem oblatana (jeszcze ![]() http://www.rspca.org.uk/findapet Nie cena świadczy o zwierzęciu (ileż było akcji, ze hodowla niby sprawdzona, legalna, droga, a warunki rozpaczliwe). Polecam adopcję! Nie dlatego, że za darmo, ale dlatego, że możesz pomóc, nie nakręcając komuś biznesu. Żeby nie było, nie potępiam prawdziwych hodowli z pasją (!).. po prostu wiem ile wiernych i cudownych zwierząt czeka na dom w schroniskach itp.. przecież niczym się nie różnią od tych zakupionych.. no może tym, że nie są to jedynie szczeniaki, kociaki czy inne maluchy (nie wiem czy jest jakaś nazwa na młode chomika ![]() ![]() Chomiki z pseudo hodowli czesto sa z chowu wsobnego, obciazone genetycznie chorobami, slabe. Moj 5 miesieczny mial prawdopodobnie raka, vet znalazl kulke wielkosci groszku pod broda. Sam mi powiadzial, ze taki chomik jest slaby. Drewniane wyposazenie terrarium, ktore swoja droga kosztowalo nas nie male pieniadze, domek, zabawki pieterka , wszystko po chorobie musielismy wyrzucic. Do tego plyn do dezynfekcji terrarium i plastikowych zabawek, wszystko to musialam zdezynfekowac po chorym chomiku.Inaczej jak powiedziial weterynarz, nastepny chomik, prawdopodobnie zachoruje na to samo. Dojazd 90 mil plus chomik od hodowcy wyszedlby znacznie taniej. Juz nawet nie o kosztach, ale o tym, ze czlowiek sie przywiazuje do zwierzecia, nie wazne czy to pies, kot czy tylko chomik. Strasznie to z corka przezylysmy [ Ostatnio edytowany przez: emilia1979146 09-02-2015 17:41 ] |
akrobatka | Post #5 Ocena: 0 2015-02-09 19:21:17 (10 lat temu) |
Z nami od: 20-10-2014 Skąd: jeszcze nie wiem |
Wspolczuje bardzo. Pamietam jak przezywalam jako dziecko odejscie kanarka i swinki morskiej.
Niestety ludzie najczesciej dowiaduja sie i rozumieja problem pseudo dopiero gdy sami sie z tym zetkna. Tak tez bylo w naszym przypadku, bo 'po co nam papier', a tego zwierzecia juz z nami nie ma. Takze rozumiem. Teraz mamy psa ze schroniska i nie wyobrazamy sobie zycia bez niego. ![]() Trzymam kciuki za znalezienie nowego czlonka rodziny-nie wazne jak malego. ![]() |