MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zapomniane przygotowania Brytyjczyków do wojny.

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

akrobatka

Post #1 Ocena: 0

2014-11-08 13:59:39 (11 lat temu)

akrobatka

Kobieta

Z nami od: 20-10-2014

Zastanawiałam się czemu w UK znacznie trudniej niż w PL znaleźć mieszkanie 'pet friendly', jak to jest, ze są całe bloki mieszkalne, w których nie wolno trzymać psów i czemu widuje się o wiele mniej futrzaków itd...

Trafiłam na takie ciekawy artykuł...http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/zapomniane-przygotowania-brytyjczykow-do-wojny-wybili-setki-tysiecy-zwierzat,362518.html

Pewnie niektórzy znają te fakty...ale dla mnie to szok... i zastanawiam się, czy ta historia ma coś wspólnego z dzisiejszym podejściem brytyjczyków do zwierząt.. nie znam ich podejścia (tylko z tego co czytałam) z pierwszej ręki, więc chętnie poznam Wasze opinie.

"Wraz z wypowiedzeniem wojny III Rzeszy przez Wielką Brytanię 3 września 1939 roku, w królestwie ruszyły przygotowania. Wprowadzono zaciemnienie, przygotowano schrony przeciwlotnicze i rozpoczęto ewakuacje dzieci na wieś. Mało znanym elementem tych przygotowań było masowe tępienie zwierząt domowych. Według najnowszych badań w tydzień uśpiono 750 tysięcy pupili."

[ Ostatnio edytowany przez: akrobatka 08-11-2014 14:04 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

kardam

Post #2 Ocena: 0

2014-11-08 14:07:19 (11 lat temu)

kardam

Kobieta

Z nami od: 04-07-2013

Ja nie zauważyłam, żeby w Anglii było mniej psów niż w Polsce. Na pewno nie biegają one bezpańsko po osiedlach, puszczane przez leniwych właścicieli, tak jak to ma miejsce w Polsce, ale jak pójdzie się na spacer do parku, to dużo ludzi spaceruje z pupilami. Przez okno w sypialni widzę łączkę i koło 6/7 rano też dużo ludzi jest na spacerze z pieskami.
A co do wynajmu, to sama jako właściciel domu do wynajęcia nie chciałabym żeby ktoś wprowadził się z psem, bo niestety psy czy koty mogą zdewastować mieszkanie i doświadczyłam tego na własnej skórze, jak mój pupil poobgryzał nowy komplet mebli w salonie (pewnie mu noiwy zapach nie podpasował), albo obdrapał całe drzwi wejściowe, bo spóźniłam się do domu po pracy ;-)

[ Ostatnio edytowany przez: kardam 08-11-2014 14:11 ]

Do góry stronyOffline

akrobatka

Post #3 Ocena: 0

2014-11-08 14:46:53 (11 lat temu)

akrobatka

Kobieta

Kardam, bardzo pocieszające wypowiedź. :) Właśnie chciałabym poznać realia 'z pierwszej ręki'. Dzięki! :) Sama planuję przyjazd z psem i stąd moje obawy i szperanie w necie na ten temat.
Wiadomo, psy są różne i większość zależy od wychowania. Naszego psa adoptowaliśmy jak miał pół roku i nigdy niczego nie zniszczył poza własnymi maskotkami. Nie załatwia się w domu (jak pada deszcz to sam nie chce wychodzić po 10 godzin, by nie zmoknąć), jest dość mały (10kg), z ras nie liniejących i nie wydzielających 'typowego psiego zapachu' (zgodnie z opisem rasy, bo miałam kundel i też raczej nie śmierdziały ;) zresztą musimy go kapać co miesiąc itd.. ale o tym wiemy my, a potencjalny landlord wątpię, by uwierzył nam (bo niby czemu miałby) na słowo niestety. ;)

W Polsce mimo wszystko CHYBA łatwiej wynająć mieszkanie z psem, czy nawet dzieckiem, niż - z tego co czytałam i słyszałam - w Anglii.(?)

Latające samopas psy po miejskich osiedlach (bo właścicielom nie chce się ich wyprowadzać :-/ ) to odrębny temat i cieszę się, że w UK tego nie uświadczysz. :)

Do góry stronyOffline

Natija

Post #4 Ocena: 0

2014-11-08 15:25:12 (11 lat temu)

Natija

Kobieta

Z nami od: 02-02-2012

Jest trudniej wynająć mieszkanie mając psa..ale nie jest to niemożliwe.Czemu tutaj jest mniej psów? Bo utrzymanie psa jest dosyć kosztowne a i trzeba po psie sprzątać,psie kupsko to tutaj nieczęsty widok..nie może chodzić luzem bez smyczy czyli nie ma samowolki jak w Pl..ja mam takie wrażenie że ludzie tutaj wolą koty w domu,bo w utrzymaniu tańsze i opieka łatwiejsza...Poza tym zwierzęta są tutaj szanowane o wiele bardziej niż w Pl..bez porównania.Brytyjczycy bardzo lubią zwierzęta.

[ Ostatnio edytowany przez: Natija 08-11-2014 15:32 ]

Co się polepszy, to się popieprzy, co się zbuduje, to się zrujnuje, co się ustali, to się obali, Polak musi mieć łeb i dupę ze stali.

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #5 Ocena: 0

2014-11-08 16:01:02 (11 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Cytat:
Zastanawiałam się czemu w UK znacznie trudniej niż w PL znaleźć mieszkanie 'pet friendly', jak to jest, ze są całe bloki mieszkalne, w których nie wolno trzymać psów i czemu widuje się o wiele mniej futrzaków itd...

Anglicy kochaja psy i koty.

W blokach, w miescie, bedziesz niestety mieszkala wsrod emigrantow...

:-)

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOnline

kalamutka

Post #6 Ocena: 0

2014-11-08 16:01:47 (11 lat temu)

kalamutka

Kobieta

Z nami od: 15-03-2012

2 lata temu sama przyjechałam tu do męża z dzieckiem i psem, szukaliśmy pierwszego mieszkania koło miesiąca, nie było łatwo,ale za radą forumowiczów zaproponowałam, że przed wyprowadzka wypiore dywany i moge zapłacić wyższą kaucję i udało się, rok temu zmieniliśmy dom i mając już dobre referencje nie było większego problemu.

Do góry stronyOffline

Natija

Post #7 Ocena: 0

2014-11-08 16:27:21 (11 lat temu)

Natija

Kobieta

Z nami od: 02-02-2012

O tak co niektórzy emigranci wyznają pogląd że psy są nieczyste..z daleka omijają psy:)
Co się polepszy, to się popieprzy, co się zbuduje, to się zrujnuje, co się ustali, to się obali, Polak musi mieć łeb i dupę ze stali.

Do góry stronyOffline

abd_ul

Post #8 Ocena: 0

2014-11-08 21:10:04 (11 lat temu)

abd_ul

Mężczyzna

Z nami od: 04-06-2013

Niebardziej nieczyste od niektorych ludzi.
Ja moje uwielbiam.

[ Ostatnio edytowany przez: abd_ul 08-11-2014 21:16 ]

Do góry stronyOffline

krakn

Post #9 Ocena: 0

2014-11-09 10:06:28 (11 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Nie wiedziałem o takiej akcji w Uk. Ale w sumie, jak przemyśleć Angielków, to wcale mnie to nie dziwi.

Wydano zarządzenie, reszta się dostosowała.
Nie koniecznie mądre to było, ale w sumie jak przemyśleć obecne postępowania to w sumie wcale mnie nie dziwi ówczesne zachowanie.
I nic się nie zmieniło.
Pewnie jak by wyszedł taki dekret ponownie, było by tak samo.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

akrobatka

Post #10 Ocena: 0

2014-11-12 07:08:09 (10 lat temu)

akrobatka

Kobieta

Cytat:
2014-11-08 16:01:47, kalamutka napisał(a):zaproponowałam, że przed wyprowadzka wypiore dywany i moge zapłacić wyższą kaucję i udało się, rok temu zmieniliśmy dom i mając już dobre referencje nie było większego problemu.

Kalamutka, to był Wasz pierwszy wynajem w UK? Musieliście płacić z góry za pół roku? Wyższą kaucję, czyli podwójną? Pytam, bo chcę wiedzieć na co się przygotować.

Natija, W PL utrzymanie psa też nie jest wcale takie tanie - my np. musimy psa strzyc (z tego co widziałam ceny podobne jak w UK ok. 120-200zł/w UK widziałam~30-50f), bo nasz 'kundelek' ze schroniska okazał się psem nieliniejącym którego sierść rośnie jak u Yorka, do tego szampon, czy dobra karma również niezbyt się różni. Wizyty u weta tańsze, ale nie zapominajmy o różnicy pensji 'tu a tu'. ;)

Marzy mi się za to, by w PL wszyscy sprzątali po pupilach. Mieszkamy w dość zielonej okolicy, ale co z tego, gdy nawet w parku strach wejść na trawę, by w minę nie wdepnąć. Ile razy idąc by zebrać po swoim psie wdepnęłam w G innego psa. Miały być kary, mandaty za niesprzątanie, a lepiej wcale nie jest. O.o

[ Ostatnio edytowany przez: akrobatka 12-11-2014 07:10 ]

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,