MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Dlaczego tak wielu Polakow nie sterylizuje swoich psow/kotow?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 5 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

Str 5 z 13

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2014-01-02 11:37:09 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2014-01-02 11:42:41 (11 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2014-01-02 11:47:11 (11 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2014-01-02 11:58:42 (11 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #5 Ocena: 0

2014-01-02 11:59:48 (11 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Cytat:

2014-01-02 10:52:01, ie2ox4 napisał(a):
Muszę pomyśleć: Po co mi jakiś zwierzak w domu?
Dla przyjemności? Żeby zaspokoić potrzebę okazania czułości, miłości, opieki itd.?
Czyli najpierw zwierzaczka kupię, dostaję czy znajduję. Później go okaleczę, okrutnie okaleczę, bo nie będę miał kłopotu z jego potrzebami natury rozrodczej, jednym krótkim zdaniem: Mniej bałaganu w moim życiu. No i będę bardzo dumny że mogę się z nim bawić, okazywać mu miłość, traktować jak członka rodziny itd. No to może i moje dzieci wysterylizuję aby mieć "porządek"? Będą siedziały w domu, mniej "latały" samopas...
Nie, nie, nie. Nie zrobię tego ani zwierzakom ani dzieciom. Za to na ludzi którzy tak robią będę patrzył jak na oprawców.

Poza bzdurnym splaszczeniem problemu i uczlowieczaniem zwierzakow masz moze jakis konkretny pomysl, jak ograniczyc faktyczne znecanie sie nad nimi, jak powstrzymac rownie bezmyslne powolywanie kolejnych istnien, dla ktorych nie ma wystarczajacej ilosci madrych domow?
Kastracja/sterylka czesto ulatwia zycie glownie zwierzakom w zatloczonym swiecie, w ktorym natura nie przewidziala takiego zageszczenia, dajac im wiecej swobody i bezpieczenstwa, czasem jest zabiegiem ratujacym zycie.

Z opisu bezwarunkowych przeciwnikow zabiegow wynika, ze powinnismy swobodnie wypuszczac zwierzatka, niech sie nakarmia na zewnatrz, niech sobie ustala swoje tereny, mnoza miedzy soba rywalizujac o dominacje, niech sobie odwiedzaja place zabaw, ogrody innych ludzi.
nalezaloby tez wstrzymac jakakolwiek ingerencje weterynaryjna, przeciez to tez dla satysfakcji ludzkiej, by zwierzatko nie mialo pasozytow.
Ze wzgledu na miejsce i powszechna dostepnosc, nie bede przypominala zdjeciami i filmami, jak wygladaja domowe pety, gdy ich wlascicielom zechce sie utrzymania 'naturalnego' stanu rzeczy.

Do góry stronyOffline

bloby00

Post #6 Ocena: 0

2014-01-02 12:04:33 (11 lat temu)

bloby00

Mężczyzna

Z nami od: 23-01-2008

Nie ma co się oszukiwać, posiadanie zwierzęcia kupionego w sklepie lub od osoby która rozmnaża zwierzęta celowo to nic innego jak zaspokajanie własnych i bliskich przyjemności. Tego psa/kota czy innego zwierzaka by NIE było, gdyby nie to, że jest na nie zapotrzebowanie i ktoś chce mieć zwierzę w domu. Wiadomo, że często te zwierzaki same czerpią z tego przyjemność no ale niestety, zostały wyhodowane celowo dla nas.

Nieco inaczej jest z "adopcją" zwierzaków ze schroniska czy przybłąkanych. To jest zwierze które się albo samo rozmnożyło albo ktoś porzucił bo mu się "znudził";czy też musiał oddać ze względów zdrowotnych, śmierci - choć to jest pewnie jedynie ułamek wszystkich przypadków. Faktycznej intencji brania nawet zwierzęcia ze schroniska niestety danej osoby nie znamy (czy jest to z litości, czy z tego samego co przy kupowaniu, czy może trochę jednego i drugiego).

Jeśli więc kupuje się zwierzaka to już się jest w tym "designer" świecie, które możemy przyrównać do kupowania nowego telewizora lub kamery. Oczywiście zwierzaka się kupuje z nieco innych powodów (choć są też osoby które kochają nawet przedmioty) jak i później inaczej traktuje (ponownie, niektórzy swoje samochody/motory i inne przedmioty równie czule traktują ;) ) ale główny powód posiadania jest generalnie ten sam - BO CHCĘ i z jakiegoś powodu potrzebuję.

Jeśli więc zwierzaki są tak jak opisuję bardziej z zachcianki to "designowanie" ich poprzez sterylizację nie jest niczym innym jak kupienie zwierzaka w pierwszym miejscu. Dodatkowo, celowa sterylizacja w wielu przypadkach jest właściwie dla korzyści zwierzaka. Sterylizacja jest też jedną z form antykoncepcji, którą nawet ludzie stosują, czemu więc zwierzaki nie mogą stosować antykoncepcji???

Do góry stronyOffline

Geronimo

Post #7 Ocena: 0

2014-01-02 12:45:19 (11 lat temu)

Geronimo

Mężczyzna

Z nami od: 16-10-2007

Cytat:

2014-01-01 17:54:34, gdanszczanka napisał(a):
Cytat:

2014-01-01 17:29:44, Geronimo napisał(a):
...niektorzy znajduja przyjemnosc w obcinaniu ukochanym zwierzetom jajec, uszu i ogonow i jeszcze robia z tego zalete.
Ja tam kocham naturalnosc... :-8

Sterylizacja a podcinanie uszu i ogonow nie maja ze soba nic wspolnego..... Jezeli sie jest wlascicielem suki (psiej) i nie chce sie jej dopuscic, to nawet ze wzgledow higienicznych, czy zdrowotnych (ze nie wspomne o temperamencie) - zalecane jest sterylizowac zwierze. Emigrantko - za takie rzeczy trzeba placic i "naturalisci" przewaznie tym sie kieruja - tak mysle ..... Ignorancja i zle podejscie do tematu, tez ma tu swoj wplyw :-]

Chciałem zauważyć, że obcięcie uszu czy ogona nie powoduje w późniejszym okresie rozwojowym żadnych skutków ubocznych.
Kastracja natomiast tak. Nie jestem jej przeciwnikiem, ale niekastrowanie zwierząt uznawanie za zarzut jest dla mnie czymś śmiesznym. Nie róbmy normy z czegoś co gruntu jest nienormalne.
Nie macie pojęcia, jak ciężko znaleźć dziewczynę, która się TAM nie depiluje. Faceci powielają ten sam idiotyzm.
Poprawiacze natury kurna... :-8

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer Skype

Markywee

Post #8 Ocena: 0

2014-01-02 12:52:01 (11 lat temu)

Markywee

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 29-03-2013

?

rany, nie ma to jak przejsc od kastracji psow do wlasnych preferencji seksualnych.... :D

brawo :D
Jeżeli nie odpowiadam/ignoruje posty skierowane do mnie, oznacza to po prostu, ze żal mi czasu na komentowanie bzdur.

Do góry stronyOffline

Geronimo

Post #9 Ocena: 0

2014-01-02 12:54:34 (11 lat temu)

Geronimo

Mężczyzna

Z nami od: 16-10-2007

Cytat:

2014-01-02 12:52:01, Markywee napisał(a):
?

rany, nie ma to jak przejsc od kastracji psow do wlasnych preferencji seksualnych.... :D

brawo :D

Wiesz? Nie wystarczy czytać. Trzeba czytać ze zrozumieniem.
Gdzieś w necie widziałem zdjęcie małpy z książką, ale to był tylko taki żart... Wiesz? :-8

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer Skype

Post #10 Ocena: 0

2014-01-02 12:55:54 (11 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 5 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,