Bawi mnie tez to ze dla ciebie jedynym rozwiazaniem to pigula/kastracja/aborcja/operacja itd itp, a w ogole to lobotomia byla by "the best".
Tak, google twoim panem. Wszyscy mordujemy biedne szczeniaczki. Bez wyjatku. Topimy je w rzekach w jutowych workach. Bo google tak mowi. Nie moze byc inaczej.
Gdybys tak samo bronila zycia ludzkiego, jak bronisz tych biednych szczeniaczkow.
Szczeniaczki specjalnie dla ciebie.
Jak juz pisalem - zyjesz na marsie i masz skrzywione priorytety, jak i rowniez wartosci.
Powiem ci jeszcze - ze mysliwi strzelaja do psow i kotow. Nie ma zmiluj.
A teraz mi powiedz DLACZEGO wiekszosc osob traktuje zwierzeta JAK i "ludzkie" dzieci - instrumentalnie, jak zabawki, ktore to w TAKI CZY inny sposob mozna sie pozbyc?
Wiesz czemu? Bo MOGA.
Wiesz czmu MOGA? Bo MAJA DO TEGO PRAWO.
Przypomnij mi, jestes za prawem np kobiet do czego? Nieograniczonej aborcji o ile pamietam?
Teraz mi powiedz, dzieki komu maja takie prawo? Dzieki takim osobom jak ty, zycie, JAKIEKOLWIEK, zaczyna byc traktowane instrumentalnie.
Potem masz efekt kuli sniegowej, luzowanie standardow.
Kazde zycie jest wazne, za kazde zycie powinno sie brac odpowiedzialnosc. Luzowanie "waznosci" zycia z jednej strony powoduje luzowanie z innej.
Priorytety sa sprawa osobna - tutaj zawsze powinien byc najwazniejszy czlowiek. Potem zwierze.
Okrotne dla zwierzat? Tak. Ale to czlowiek jest odpowiedzialny za zwierzeta, a nie zwierzeta za czlowieka.
Innymi slowy - ANI aborcja, ANI kastracja/sterylizacja, nie naprawiasz problemu.
Profilaktyka, wiedza o wartosci zycia, odpowiedzialnosc, jest tutaj rozwiazaniem.
"OSZOLOMSTWO" zwiazane z ruchem pro-life jest jak najbardziej potrzebne.
Tak jak i oszolomstwo zwiazane z ruchem "pro-zwierzecym".
Jednak to drugie (pro-zwierzece) nie moze byc wazniejsze niz to pierwsze (pro-life). Na dodatek - powinno byc stosowane w moderowanej ilosci - czyli - bez przesady.
Przesada zaciera, miesza granice priorytetow.
Natomiast - bezsensowne okrucieństwo wobec zwierzat oraz ludzi - jest na ROWNI patologia ktora powinno sie tepic.
Zwierzeta tez czuja, "mysla", oraz snia.
Dobranoc.
[ Ostatnio edytowany przez: Markywee 04-01-2014 02:31 ]