Ja nie jem słodyczy, to chociaż kot niech sobie użyje

Str 169 z 328 |
|
---|---|
ZlotaPerla1 | Post #1 Ocena: 0 2020-06-23 09:27:28 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
A to nie było jeszcze dnia taty?
Ja nie jem słodyczy, to chociaż kot niech sobie użyje ![]() Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|
galadriel | Post #2 Ocena: 0 2020-06-23 18:21:24 (5 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
To nie o kotach, ale tak mi sie podoba ten tekst, ze tu wkleje. Ludzie z rescue rottweiler znalezli porzuconego na torach mlodego rotweilera. U veta okazalo sie, ze mial virusa, pewnie dlatego go porzucili, i to zamiast u weterynarza, albo w jakims centrum rescue to w lesie, zeby z glodu zdechl. Pies umarl, ale podoba mi sie co napisal ten co go ratowal. I mam nadzieje, ze bedzie mu dane kiedys spotkac tego cwoka wlasciciela rottiego i wymierzyc sprawiedliwosc:
to the scum of an owner , who dump this beautiful little rottie, I hope you die an horrifically painful death. And if by God I ever find you, you had better start running because the rage I feel for you over what you have done to thi poor dog, I swear not even Satan willbe able to save you. Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
Richmond | Post #3 Ocena: 0 2020-06-27 10:53:32 (5 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Kupilam w koncu ograniczniki otwierania okien, bede mogla wietrzyc sie w kocim towarzystwie i nie sprawdzac co chwile, czy kotka juz otworzyla okno glowa i probuje uciec.
Skusilam sie na cos takiego na probe https://www.amazon.co.uk/HomeSecure-HS4318-Window-Restrictor-Safety/dp/B00D9190D0 A potem znalazlam takie zamykane blokady. Kupno nie bylo proste, bo tylko pare sklepow sprzedaje. https://youtu.be/lXUtM6A0QlU Moje okna otwieraja sie do gory, wiec blokady zamontowalam na bocznych ramach. Przetestowalam wczoraj z kotka i glowa nijak nie chce przejsc przez 5cm uchylenia. Pare osob sugerowalo, zebym zalozyla siatki na ramach, ale uwazam, ze wygladaloby to nieestetycznie i przy takiej ilosci okien, jaka mam, niepraktyczne i drogie. Przez to, ze okna otwieraja sie na zewnatrz i sa klamki w srodku, siatki na ramie musialyby byc zdejmowane. Kolezanka sugerowala z kolei catio dla kotow na zewnatrz, ale tez uwazam, ze byloby to nieestetyczne. Carpe diem.
|
Soltys | Post #4 Ocena: 0 2020-06-27 11:51:54 (5 lat temu) |
Z nami od: 27-07-2005 Skąd: Gillingham |
Znalazlem w sieci, a to cfaniak c'nie?
![]() "Nie zawsze trzeba mieć za drania
Tego, co jest innego zdania."
Jan Sztaudynger
|
karjo1 | Post #5 Ocena: 0 2020-06-27 13:09:53 (5 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Rich, udalo sie lokalnie ograniczniki kupic
![]() To co widzialam, bylo raczej sprowadzane. Latwiej dobre rozwiazania z Niemiec czy Pl. Siatki na oknach sa malo widoczne i dobre, jesli planuje sie wykorzystanie parapetow/balkonow dla zwierzat. Blokada jest dobra do wietrzenia i by kot nie wypadl za okno czy nie wpadl w okna uchylne tego typu: ![]() bo obrazenia wewnetrzne fajne nie sa. Widzialam na zywo pare catio/wybiegi, szkoda by mi bylo wylaczac ogrod dla kotow, dzielic. |
|
|
Richmond | Post #6 Ocena: 0 2020-06-27 13:19:33 (5 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
U mnie wszystkie okna otwieraja sie w druga strone, czyli w dol. Takze kot nie ma mozliwosci powieszenia sie. A po zalozeniu blokady jest za wasko, zeby wystawic glowe.
Te blokady z Amazonu, gdzie wyprodukowane, to niewiadomo. Wygladaja jak kopie blokad robionych przez firme Mila (dunska). Te pojda na male okna. Jedna juz zostala przetestowana na duzym, ale bedzie przeniesiona na male okno. ![]() A te drugie robione chyba w UK przez JBanks. Te pojda na duze okna. Carpe diem.
|
karjo1 | Post #7 Ocena: 0 2020-06-28 20:13:48 (5 lat temu) |
Wyglada na ciekawe, solidne rozwiazanie.
Musze jednemu zwierzowi obejrzec dokladnie zebiska. Byc moze przy okazji wypadu trzeba bedzie zabukowac naprawe paszczy, bo i tak sie kroi na przyszlosc. Spojrzalam na zestawienie cenowe, w Pl z kompletem badan, rtg, narkoza wziewna u dobrych specjalistow wychodzi co najmniej 1/3 - 1/4 tutejszej ceny. |
gosian | Post #8 Ocena: 0 2020-06-29 21:12:33 (5 lat temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Jak poprawnie szukać dobrej hodowli?
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
karjo1 | Post #9 Ocena: 0 2020-06-29 22:31:59 (5 lat temu) |
|
gosian | Post #10 Ocena: 0 2020-06-29 22:47:30 (5 lat temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Dziękuję. Chcę się przygotować. Mam czas. Zrobiłam sobie plan i myślę że za 1.5 no może 2 lata Lucynka zawita w domu.
Tak myślę też o hodowli z Polski. Tylko ten transport mnie przeraża.. Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|