a tu link aby sobie poczytać
|
---|---|
maw2be | Post #1 Ocena: 0 2012-12-26 22:29:37 (12 lat temu) |
Z nami od: 04-10-2006 Skąd: north herts |
ostatnio mi się spodobał taki mały wężyk
![]() a tu link aby sobie poczytać |
karjo1 | Post #2 Ocena: 0 2012-12-26 23:08:46 (12 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Drogie w utrzymaniu, czasochlonne i przy malych dzieciach dosc ryzykowne, z racji pomyslow dzieci i z racji braku czasu na zwierzaka. tak czy inaczej, na ogol ktores ucierpia na tym, ze sie pojawiaja w domu w tym samym czasie.
A trzymanie zwierza, bo fajnie wyglada i moze sobie sam kiblowac w terrarium, to, wybacz, egoizm i traktowanie zwierzaka jak zabawki... |
epsilon | Post #3 Ocena: 0 2012-12-27 00:41:39 (12 lat temu) |
Z nami od: 29-03-2012 Skąd: samotnia |
Taaaa któremuś mojemu sąsiadowi się bestia znudziła i laziła mi po ogrodzie przez kilka tygodni. A to zawinął się na krześle, a to wygrzewał w krzakach. W koncu zadzwoniłam do RSPCA i go zabrali. Przy okazji porozmawiałam z sympatycznym panem i mi powiedział, że niestety szybko się nudzą swoim właścicielom i mnóstwo "ucieka" swoim właścicielom.
|
Kasiulek1983 | Post #4 Ocena: 0 2012-12-27 10:11:40 (12 lat temu) |
Z nami od: 01-08-2009 Skąd: WOLVERHAMPTON |
Cytat: 2012-12-26 23:08:46, karjo1 napisał(a): Drogie w utrzymaniu, czasochlonne i przy malych dzieciach dosc ryzykowne, z racji pomyslow dzieci i z racji braku czasu na zwierzaka. tak czy inaczej, na ogol ktores ucierpia na tym, ze sie pojawiaja w domu w tym samym czasie. A trzymanie zwierza, bo fajnie wyglada i moze sobie sam kiblowac w terrarium, to, wybacz, egoizm i traktowanie zwierzaka jak zabawki... jakoś nie mogę się z tym zgodzić drogie w utrzymaniu.... koszt kilku funtow w tygodniu ( nie liczę terrarium ) mniej czasochłonne niż rybki i mniej wymagające mamy drugiego przy małych dzieciach i jeszcze nikt nie ucierpiał ![]() Dodam jeszcze, że to gady mojego najstarszego syna i on pod naszym nadzorem oczywiscie swietnie radzi sobie z opieką nad nimi, karmienie, sprzątanie itp. ... młodsze dzieciaki nie są zainteresowane. Jedno na co mogę ponarzekac to na zapas "mrożonek" w ilosci kilkunastu sztuk w mojej zamrażarce ![]() [ Ostatnio edytowany przez: Kasiulek1983 27-12-2012 10:19 ] Jakub 11
Kacper 6
Antoni 4
i Emilka
![]() |
karjo1 | Post #5 Ocena: 0 2012-12-29 19:21:53 (12 lat temu) |
Czasochlonne, bo i zwierzak i dzieci sie upominaja o swoje prawa i poswiecenie czasu. Do tego standartowa kwestia wyjazdow, wakacji itp.
Kosztowne, bo zakup sprzetu, oswietlenie, ogrzewanie, wet itp.to w efekcie moze wyjsc poza kilka funtow. O zywieniu zywymi zwierzakami (mrozonki, martwy pokarm nie jest dobrym rozwiazaniem na dalsza mete ). Do tego dosc watpliwa kwestia etyczna trzymania zwierzaka ograniczonego do terrarium, dla zachcianki. No i dlugosc zycia weza, to 15-20 lat, ciekawe, co zrobi mlody opiekun czy jego rodzice, jak 'zabawka' sie znudzi, przyjdzie czas na kolejna szkole, studia, rodzine, czy nadal bedzie miejsce dla zwierza? Jesli tak, to chwala ![]() |
|
|
maw2be | Post #6 Ocena: 0 2012-12-29 20:29:46 (12 lat temu) |
Z nami od: 04-10-2006 Skąd: north herts |
rybki to ja mam już dobrych parę latek i się znudziły bo popularne, a na rafę to na razie nie mam ani miejsca ani kasy, a poza tym jak się przeprowadzać będę to problem z akwa. a taki gotowy zestaw z pets at home to fajnie wygląda.
|
karjo1 | Post #7 Ocena: 0 2012-12-29 21:19:00 (12 lat temu) |
Tyle, ze nie o to chodzi, ze zestaw fajnie wyglada, tylko najpierw trzeba poczytac, jakie zwierzak ma wymagania i czy da sie im sprostac, czy bedzie tak, jak z rybkami...
A najfajniej i bezproblemowo wyglada terarium z dobra podrobka zywego zwierza, jak sie znudzi, to nikomu nie bedzie przykro wywalic plastik do smietnika. |
Kasiulek1983 | Post #8 Ocena: 0 2012-12-29 21:58:09 (12 lat temu) |
Z nami od: 01-08-2009 Skąd: WOLVERHAMPTON |
Cytat: 2012-12-29 19:21:53, karjo1 napisał(a): Czasochlonne, bo i zwierzak i dzieci sie upominaja o swoje prawa i poswiecenie czasu. Do tego standartowa kwestia wyjazdow, wakacji itp. Kosztowne, bo zakup sprzetu, oswietlenie, ogrzewanie, wet itp.to w efekcie moze wyjsc poza kilka funtow. O zywieniu zywymi zwierzakami (mrozonki, martwy pokarm nie jest dobrym rozwiazaniem na dalsza mete ). Do tego dosc watpliwa kwestia etyczna trzymania zwierzaka ograniczonego do terrarium, dla zachcianki. No i dlugosc zycia weza, to 15-20 lat, ciekawe, co zrobi mlody opiekun czy jego rodzice, jak 'zabawka' sie znudzi, przyjdzie czas na kolejna szkole, studia, rodzine, czy nadal bedzie miejsce dla zwierza? Jesli tak, to chwala ![]() Kupno każdego zwierzaka musi być decyzja conajmniej kilkakrotnie przemyślana wiec nie ma takiej opcji, że sie znudzi bo nawet jeśli znudzi sie dziecku to i tak cała odpowiedzialność za gada spada na rodzica Pokaż mi karjo sklep który sprzeda ci "myszke, szczurka badź chomika" w celu widomym... no chyba, że od domowego hodowcy. Więc tylko w gre wchodzą mrożonki, które są zalecane... no ale filmiki na you tube pokazuja inna rzeczywistość. Co do trzymania gada w terrarium ... Gady to nie pieski i nie koniecznie podoba im się "mizianie za uszkiem" ![]() Jakub 11
Kacper 6
Antoni 4
i Emilka
![]() |
karjo1 | Post #9 Ocena: 0 2012-12-29 22:01:29 (12 lat temu) |
A gdzie napisalam o 'mizianiu za uszkiem'?
Skoro sie zachcialo zwierzatka, to wypada hodowac miesko dla niego, a ze dzieci przezyja lekki szok, no coz, natura pani kochana... A rodzice pomogli wybrac pupilka ![]() |
Post #10 Ocena: 0 2012-12-29 22:11:27 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|