Str 8 z 44 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Dangerous__girl |
Post #1 Ocena: 0 2013-01-03 13:12:48 (12 lat temu) |
Z nami od: 13-02-2011 Skąd: London |
Ratujcie, czy małe koty zawsze sa takie agresywne, na poczatku jak go wzielismy to bylo ok, ale teraz to szatan nie kot, ma 16 tygodni okolo. Rano do kuchni to wejsc nie moge bez kaloszy najlepiej, bo jak na boso to kostki gryzie, wszyscy jestesmy podrapani, a dzieciom to pazurami na twarz sie rzuca czasami. Ciagle gryzie i drapie, bez umiaru, powoli zaczynam miec tego dosc. czy to sie kiedys skonczy? tzn jak troche urosnie? czy moze kupic mu cos do gryzienia specjalnego? dzieciom zabawki gryzie i bawi sie nimi(zabawkami), na choinke to na sam szczyt wchodzi( a wysoka), na futryny sie wdrapuje. Jakis szalony albo ja nie wiem... Poradzcie cos, boje sie kiedys ze nie chcacy ktoremus z dzieci oko zachaczy pazurem...
Jak juz kiedys pisalam to moj pierwszy kot w zyciu nigdy nie mialam z nimi doczynienia, z psami tak, ale kot zaczyna byc dla mnie czarna magia. Widywalam male koty, ale nigdy nie byly tak agresywne jak moj. Zapomnialam dodac ze na noc musze go w osobnym pokoju zamykac bo gryzie na stopy w nocy  [ Ostatnio edytowany przez: Dangerous__girl 03-01-2013 13:15 ]
|

|
 |
|
|
Adacymru |
Post #2 Ocena: 0 2013-01-03 13:20:38 (12 lat temu) |
Konto usunięte |
Mlody kot chce sie bawic, a nie ma wyczucia ze jego bawienie boli domownikow. Ja pamietam jak moje byly male, to byl czas, ze gazety nie mozna bylo przeczytac, bo to byla najlepsza zabawa, pewnie odglos gazety ekscytowal kota.
Kup mu taka drapaczke wieze:
Wybor jest w sklepach, wpisz w google cat scratch post
Ada
|

|
 |
|
|
Post #3 Ocena: 0 2013-01-03 15:00:20 (12 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
Dangerous__girl |
Post #4 Ocena: 0 2013-01-03 15:13:12 (12 lat temu) |
Cytat:
2013-01-03 13:20:38, Adacymru napisał(a):
Mlody kot chce sie bawic, a nie ma wyczucia ze jego bawienie boli domownikow. Ja pamietam jak moje byly male, to byl czas, ze gazety nie mozna bylo przeczytac, bo to byla najlepsza zabawa, pewnie odglos gazety ekscytowal kota.
Kup mu taka drapaczke wieze:
Wybor jest w sklepach, wpisz w google cat scratch post
Takie cos to bedzie nudne dla niego ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) Mam w jednym z pokoi ustawiony do gory materac single schowany za drzwiami, to skubany wchodzi na niego na sama gore, a to przeciez wysokosc ponad 1,5m, a on sie wspina... Mam nadzieje ze bedzie lepiej. Najgorsze mowie ze drapie po twarzy, mala siedzi spokojnie i oglada bajke , a ten oszołom, jak zauwaze, to przyczaja sie i skacze na nia. czasem zauwaze i zdaze go zlapac, a czasem nie...
|

|
 |
|
Adacymru |
Post #5 Ocena: 0 2013-01-03 19:09:28 (12 lat temu) |
Konto usunięte |
Wyglada na to, ze kot potrzebuej wiecej uwagi. On moze nie stara sie skakac na twarz, zeby drapac po niej, on moze bacznie obserwuje i widzi np mrugajace powieki, ktore wydaja mu sie swietna zabawka. Nasze dwa byly tak wymagajace zabawy z nimi jak byly w podobnym wieku, trzeci byl bardziej ulozony, albo moze leniwy. Przeszlo i tym dwom z wiekiem, ale im wiecej mialy zabawy z nami, tym bardziej ta stymulacja pozwalala im zwolnic tempo w miedzyczasie. Moje potrafily po scinie sie wspinac, po firankach (ktore od tego czasu zniknely na zawsze z domu), kazdy szelest gazety wydawal im sie zaproszeniem do zabawy, budzenie poprzez proby lapania za palce u nog byly rowniez, mielismy wprawe w zawijaniu koldry wolok stop jak tylko slychac bylo koty wbiegajace po schodach.
W naszym przypadku tylko systematyczna zabawa z nimi, i dodatkowe atrakcje jak wlasnie te maszty do drapania, wspinania sie (u nas byla pileczka na sznurku na szczycie, i potrafily godzinami probowac polowac). Koty sie poprostu chyba nudza, i nie umieja same sobe poradzic ze stymulacja.
Ada
|

|
 |
|
|
karjo1 |
Post #6 Ocena: 0 2013-01-03 19:18:14 (12 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
W jakim wieku ten dziki zwierz, co ma do zajecia w domu?
|

|
 |
|
Dangerous__girl |
Post #7 Ocena: 0 2013-01-03 20:00:47 (12 lat temu) |
Ma okolo 16-18 tygodni. W domu mam dwojke dzieci zabawy mu nie brakuje, goni sie z dziecmi, ich zabawkami sie bawi, wspina sie na co sie da.(miedzy innymi na materac, z ktorego nie ma problemu zeby zejsc). My tez sie z nim bawimy, ale on juz jak sie rozszaleje, to tak gryzie tymi swoimi zebami, ze az rany robia sie na dloniach.
Tzn chodzi mi o to ze ja przerzyje jakos ta jego mlodosc, tylko czy to sie zmieni jak bedzie starszy. Bo mam dwojke dzieci do pilnowania, a jeszcze kota pilnowac???  ) Czasami jest tak ze pol dnia nas nie ma, a on jest sam w pokoju( zamykam go zeby mi sofy skorzanej nie podrapal, bo juz jedna dziure mam, dobrze ze w niewidocznym miejscu) No kupie moze ta zabawke co proponowala Ada, moze to cos da.
Tylko nie smiejscie sie  powiedzcie, czy tak mlody kot moze juz miec zachcianke na panienki?  Czasami chodzi tak sobie pomiałkuje, jakby mu sie chcialo  Jak rozmawialam z weterynarzem to powiedzial zeby przyjsc jak bedzie mial pol roku na kastracje.
Aha i jeszcze jedno pytanie, tak sie zastanwiam, kiedy kota moze puscic na dwor, tak zeby wrocil oczywiscie. czy to jakos stoponiowo robic, i od jakiegos wieku? moze jakby sobie pochodzil po dworze to by spokojniejszy byl.
|

|
 |
|
karjo1 |
Post #8 Ocena: 0 2013-01-03 20:06:58 (12 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Zeby go swedza, bo zmienia na stale  .
Ganianie z dziecmi to male wyzwanie, wrecz prowokowanie do zachowan, na jakie sami narzekacie, a nauczyliscie  .
Kociefraszki zaraz zajrzy, to wiecej sie rozpisze, jak zajec stwora, by dal zyc.
A ze trzeba kota pilnowac, wychowywac, to normalne, to kolejne dziecko na glowie  .
|

|
 |
|
Adacymru |
Post #9 Ocena: 0 2013-01-03 20:24:44 (12 lat temu) |
Konto usunięte |
Moje w tym wieku wychodzily do ogrodu, ale wlasnie to bylo dobre, ze z ogrodu nie mogly sie wydostac, pozniej pierwsza nasza pupilka wyszla na smyczy, ale ona byl przyzwyczajony troche. Jak tylko byla wysterilizowana, wychodzila juz sama.
Ada
|

|
 |
|
|
Post #10 Ocena: 0 2013-01-07 13:44:31 (12 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|