|
---|---|
myfreedom | Post #1 Ocena: 0 2012-06-24 20:29:01 (13 lat temu) |
Z nami od: 21-12-2008 Skąd: Kent |
Stalem sie szczesliwym opiekunem 4 malych przecudownych kitenkow. Bycie ich mama zajmuje mi wlasciwie caly wolny czas i tak juz od trzech dni.
Wiem, ze kazdy zwierzaczek (pies, kot) musi dostac microchip, zostac zaszczepiony i oczywiscie miec paszport jesli wybiera sie za granice. I tu moje pytanie do ludzi bardziej doswiadczonych ode mnie w tym temacie. Czy istnieje jakas granica wieku od ktorej moge zaczac wykonywac te wszystkie rzeczy, moje kiciusie maja piec tygodni. Pozdrawiam wszystkich posiadaczy malych i wiekszych mruczadel.. |
Nie_z_tej_bajki | Post #2 Ocena: 0 2012-06-24 21:49:46 (13 lat temu) |
Z nami od: 23-08-2010 Skąd: Tam, gdzie pachnie kawą ;-) |
4?!
![]() Wspolczuje obecnie - pozniej bedzie dalej masa zajec i masa radosci ![]() Chipa sie zaklada miedzy 3-4 m-cem. Szczepienia tez od 3 m-ca - tak mnie kierowala moja pani wet i tego sie trzymalam. Pozniej szczepienia powtarzane sa po kilku tygodniach od pierwszej dawki, a pozniej to juz co rok ![]() Sterylka i kastracja - zaleca sie po pierwszej rui u kotek. Generalnie dopiero po 6 m-cu ( u kocurkow i u kotek ). Odrobaczanie co 3-4 m-cy. Juz teraz mozesz specjalna mascia dla malych kotkow. A nawet powinienes, bo czesto kociaki "dostaja" robale w prezencie z mlekiem mamy. Jak podrosna, to tabletki. Na pchly - a czasem sie zdarza, ja swoje wzielam zapchlone jak... - dla malenstw sa spray'e ( u weta tylko ). Po 3 m-cu mozna kupic w sklepie zoo kropelki, tzw spot on. Dawaj jakies zdjecia maluchow! ![]() [ Ostatnio edytowany przez: Nie_z_tej_bajki 24-06-2012 22:27 ] Nie myśl o szczęściu. Nie przyjdzie - nie zrobi Ci zawodu.... Przyjdzie - zrobi niespodziankę :D.
W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!!
![]() |
myfreedom | Post #3 Ocena: 0 2012-06-24 22:00:20 (13 lat temu) |
Dzieki wielkie za obszerne i fachowe wyjasnienie problemu. To bede musial poczekac jeszcze troche, one tez. Tak,widzialem te tabletki i kropelki o masci nie wiedzialem.
Zdjecia tez beda, obiecuje. Kotki sliczne, dwa czarno-biale i dwa brunatne, znam ich mame, sliczny z dlugim futrem dziki kotek, ba, znam mame ich mamy, dokarmialem ja gdy byla ciezarna. to juz cala wielka rodzina. Jeszcze raz dzieki wielkie. dlaczego 4? bo wydaje mi sie, ze jeszcze teraz powinny byc razem a ciezka prace juz teraz potrafia oddac z nawiazka, cudowne wrazenia.. [ Ostatnio edytowany przez: myfreedom 24-06-2012 22:02 ] |
Nie_z_tej_bajki | Post #4 Ocena: 0 2012-06-24 22:31:24 (13 lat temu) |
Fakt - widok takich maluchow, bawiacych sie razem - niezapomniany
![]() Masc na odrobaczenie jest w takiej specjalnej strzykawce. Jest na niej miarka, a na opakowaniu napisane na jaka wage kociaka podac ile "centymetrow" masci. Jesli nie beda chcialy jej jesc same, trzeba wziasc na palec odpowiednia jej ilosc i po prostu wysmarowac im pyszczki w okolicach noska i pyszczka - nie ma sily, zeby tego nie zlizaly ![]() ![]() No i czekamy na zdjecia ![]() Nie myśl o szczęściu. Nie przyjdzie - nie zrobi Ci zawodu.... Przyjdzie - zrobi niespodziankę :D.
![]() |
myfreedom | Post #5 Ocena: 0 2012-08-27 21:10:49 (13 lat temu) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tak jak obiecalem kilka zdjec. Na jednym ze zdjec jest ich mama. Jesli dobrze pamietam ostatnie zdjecie pokazuje ich aktualny stan rozwoju ![]() Aha, jesli dobra dusza poszukuje kotka to oddam jednego, moze dwa, dodam kuwetke, duzo piasku i zapas jedzenia.. |
|
|
Post #6 Ocena: 0 2012-08-27 21:17:12 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Nie_z_tej_bajki | Post #7 Ocena: 0 2012-08-27 21:18:53 (13 lat temu) |
To masz refleks
![]() Ale są przesłodkie!!! ![]() Ja to bym chciała czarnego... i tego biało szarego... A jakiej one są płci? ![]() Ile obecnie mają? Zostały zaszczepione i zaczipowane? Ale... chyba mnie z domu wyrzucą ![]() ![]() Nie koniecznie ludzie - raczej piesa i dwie kociary ![]() Jak reagują na inne zwierzaki? O ile miałeś możliwość sprawdzić ![]() Czy możesz edytować swój post i wykasować to, że chcesz któregoś oddać? ![]() ![]() [ Ostatnio edytowany przez: Nie_z_tej_bajki 27-08-2012 21:26 ] Nie myśl o szczęściu. Nie przyjdzie - nie zrobi Ci zawodu.... Przyjdzie - zrobi niespodziankę :D.
![]() |
myfreedom | Post #8 Ocena: 0 2012-08-27 21:40:09 (13 lat temu) |
Co tam refleks, spelnienie obietnicy bezcenne..
Czarny to boy, bialo-szary tez ale sama wiesz jak trudno rozpoznac plec u malych kotkow. Zostaly odrobaczone 3-dniowa dawka srodka w granulkach. Maja 3 miesiace. Boja sie troche nieznajomych, na psa reagowaly podobnie, chowaly sie. Ale ty Magic nie kwalifikujesz sie do konkursu z racji posiadania juz malego zoo w domu.. ![]() [ Ostatnio edytowany przez: myfreedom 27-08-2012 21:50 ] |
Nie_z_tej_bajki | Post #9 Ocena: 0 2012-08-27 22:03:14 (13 lat temu) |
myfreedom - moje zoo to nic - zobaczylbys zoo znajomej
![]() Biało-szarego bym wzięła ( dostałam nawet oficjalną zgodę... ) - gdyby nie odległość - prawie 3 godziny w jedną stronę... ![]() Powiedz, a jak codzienność z taką czwórką? ![]() [ Ostatnio edytowany przez: Nie_z_tej_bajki 27-08-2012 22:04 ] Nie myśl o szczęściu. Nie przyjdzie - nie zrobi Ci zawodu.... Przyjdzie - zrobi niespodziankę :D.
![]() |
myfreedom | Post #10 Ocena: 0 2012-08-27 22:19:59 (13 lat temu) |
Duzo pracy by zachowac czystosc..
Kupilem im taki fajny domek-kuwetka z wejsciem podobnym do tych w drzwiach do domu, jaka byla zabawa z wchodzeniem i wychodzeniem. Co do kuwetek to uwielbiaja czysty piasek, klada sie, bawia i wysypuja wszystko na podloge, masakra.. Nie jedza duzo ale sa jeszcze male, najwiekszy wazy 2050g a twoj szary (niektorzy mowia, ze niebieski) 1710g, dzisiaj wazone ![]() Coz, sa wspaniale, mrucza, bawia sie nieustannie gdy nie spia, znowu mrucza i chca spac w lozku.. |