Str 6 z 12 |
|
---|---|
ginoss | Post #1 Ocena: 0 2013-06-03 23:07:14 (12 lat temu) |
Z nami od: 06-03-2013 Skąd: Londyn |
Hej
Ww akwa raczej sie nie nada, akwaria morskie mają całkiem inne parametry oświetlenia, inna grubość szkła, posiadają komin przelewowy etc więc to raczej odpada dla rybek słodkowodnych(takie jest moje zdanie) Zobacz tutaj - http://www.aquaticstoyourdoor.co.uk/ Pzdr |
Nie_z_tej_bajki | Post #2 Ocena: 0 2014-05-17 10:14:17 (11 lat temu) |
Z nami od: 23-08-2010 Skąd: Tam, gdzie pachnie kawą ;-) |
Wyciągnę temat ( kolejna wymówka, żeby nie ruszać odkurzacza
![]() Zmieniam akwarium, ponieważ obecne cieknie. Gdzieś. Generalnie serwetka która pod nim jest, jest cały czas wilgotna w jednym z rogów. Malutkie jest - 17 litrów. Kupiłam 65 litrów - używane. Jest zakamienione od wody i generalnie brudne ( ja nie wiem, ale mi byłoby wstyd oddać, a co dopiero sprzedać coś bez czyszczenia, ale może ja dziwna jestem ![]() Pierwsze pytanie - czym je wyczyścić, żeby pozbyć się kamienia i reszty osadu, a żeby potem rybki nie padły przez resztki jakiegoś płynu? Pytanie nr dwa - ile czasu musi odstać w nim woda, zanim przeniosę do niego rybkę ( a potem dorzucę nowe, bo w tym już będzie na to miejsce ). Pytanie trzecie - czy moja złota wielka rybka, nie dozna zbytniego szoku w nowym aqua i po wpuszczeniu nowych rybek? Dwa razy już ją 'reanimowałam'. Z trudem mi się to udało, ale żyje, dycha i chciałabym, żeby tak zostało ![]() [ Ostatnio edytowany przez: Nie_z_tej_bajki 17-05-2014 10:15 ] Nie myśl o szczęściu. Nie przyjdzie - nie zrobi Ci zawodu.... Przyjdzie - zrobi niespodziankę :D.
W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!!
![]() |
agamro90 | Post #3 Ocena: 0 2014-05-17 19:35:13 (11 lat temu) |
Z nami od: 27-09-2005 Skąd: Londyn |
A ty ch esz mieszac rybki bo zlota to zimnolubna rybka. Jakie chcesz dokupic rybki
jestem po to aby byc z Toba J.
|
karjo1 | Post #4 Ocena: 0 2014-05-17 20:37:52 (11 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Moze uda sie duza iloscia kwasku cytrynowego, rozpuszczonego w mocno cieplej wodzie?
Z woda zalatwiamy tak, ze kupujemy pare duzych mineralek, wlewamy, wrzucamy roslinki i wpuszczamy ryby, jak temperatura bedzie na tym samym poziomie, co w pojemniku z rybkami. Dodajemy troche wody z pojemnika, by nie bylo za czysto ![]() Wielka zlota rybka zrezre wszystko mniejsze od niej, mozna w zasadzie dokupic jej towarzysza/towarzyszke, by nie byla osamotniona. Kwestia roznicy wymogow rybich tez wyjasniona powyzej. Poza tym nawet zimnowodne rybki szybko odchodzily w warunkach, gdzie 'zlotowy' czuja sie dobrze. |
Post #5 Ocena: 0 2014-05-17 22:15:52 (11 lat temu) |
|
Konto zablokowane Z nami od: 04-12-2011 |
|
|
|
Nie_z_tej_bajki | Post #6 Ocena: 0 2014-05-18 11:03:58 (11 lat temu) |
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Rybki chce dokupić z tych cold water fish. Poproszę w sklepie o doradzenie, które najlepiej współżyją ze sobą ![]() Iza - pomysł z wodą z baniaczków dobry - sama kiedyś tak robiłam. Ale do tego aqua musiałabym kupić ich 13 hehe. Zobaczymy... Robinek - mam takie coś do czyszczenia aqua z niby żyletka na końcu - jakby drapak taki ostry. Bałam się tym ruszyć, żeby szkła nie porysować. Ale jak mówisz, że tym dobrze sie czyści, to spróbuję. Słyszałam też o wodzie z solą - próbowaliście? Nie myśl o szczęściu. Nie przyjdzie - nie zrobi Ci zawodu.... Przyjdzie - zrobi niespodziankę :D.
![]() |
Post #7 Ocena: 0 2014-05-18 19:14:29 (11 lat temu) |
|
Konto zablokowane Z nami od: 04-12-2011 |
Cytat: 2014-05-18 11:03:58, Nie_z_tej_bajki napisał(a): Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Rybki chce dokupić z tych cold water fish. Poproszę w sklepie o doradzenie, które najlepiej współżyją ze sobą ![]() Iza - pomysł z wodą z baniaczków dobry - sama kiedyś tak robiłam. Ale do tego aqua musiałabym kupić ich 13 hehe. Zobaczymy... Robinek - mam takie coś do czyszczenia aqua z niby żyletka na końcu - jakby drapak taki ostry. Bałam się tym ruszyć, żeby szkła nie porysować. Ale jak mówisz, że tym dobrze sie czyści, to spróbuję. Słyszałam też o wodzie z solą - próbowaliście? Szkła nie porysujesz jak nie będziesz ciąć tylko płasko skrobać. Trzeba tylko ostrożnie w miejscach łączenia by nie ciąć kleju silikonowego. Woda jeśli z kranu to i tak musi odstać parę godzin. Normalnie to daje się tydzień na to by na filtrze powstała flora bakteryjna która będzie pomagać przy filtrowaniu. Jeśli na szybko to sa preparaty do uzdatniania wody i przyspieszające utworzenie flory bakteryjnej. Trzeba tylko wybierać zestaw do danych ryb, czy to odczyn zasadowy, kwaśny lub neutralny. Kiedyś jak w PRLu było ciężko o wszystko to miałem 300l akwarium i w zapasie w szkle 50litrów odstanej wody na podmiankę lub dolewkę. Teraz rządzi chemia. Co do złotych rybek dobrze kupić żwir grubszy i rośliny mocno przymocować do większych kamieni jakąś gumką bo te łobuzy potrafią przekopać dno i rośliny będą pływac po wierzchu. No chyba że rośliny to plastyk z przyssawką. ![]() Ale to paskudne. |
karjo1 | Post #8 Ocena: 0 2014-05-18 19:41:21 (11 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Z tych cold water fish mialy dobrze wspolgrac, niestety zarlocznosc potworow wygrala
![]() |
Nie_z_tej_bajki | Post #9 Ocena: 0 2014-05-26 22:16:57 (11 lat temu) |
Czy to normalne, że po zmianie aqua, welonka chowa się po akwarium i pływa przy dnie? Zastyga tam dziwnie, albo przewraca się lekko na bok i tak zostaje na dłuższy czas.... Zestresowała się, czy jak?
Przecież jak coś się jej stanie, to młody się zapłacze... Nie myśl o szczęściu. Nie przyjdzie - nie zrobi Ci zawodu.... Przyjdzie - zrobi niespodziankę :D.
![]() |
star4870 | Post #10 Ocena: 0 2014-05-26 22:25:47 (11 lat temu) |
Z nami od: 09-08-2013 Skąd: droitwich |
Zależy od parametrów wody i ilości jaka podmieniłaś.
Jaka temp. jakie ph, jakie no3 etc. Ale na mój gust pewnie podmieniłaś 100% wody rybce lub prawie 100%. |