Cytat:
2012-09-13 22:45:58, sysa1980 napisał(a):
witam pomozcie bo mi rece opadaja dzis zdechla mi 3 rybka ale ta to przeszla sama siebie wlalam dzis 20 liotrow wody mineralnej zwyklej nie gazowanej mosialam wymienic cala wode bo ta angielska kranowa jest jakas trefna chyba? smierdzi po tyg blle ale do rzeczy ledwo rybke wpuscilam zaczela szalec po akwarium potrzepalo ja troche zaczela opadac na dno coraz mniej sie ruszajac , potem zdechla
co jest kuzwa nie tak czy ta mineralna ja zabila ???
moze ja cos zle robie najpierw padla mi welonka
potem 2 rybki ktore mialam napadly na zlota pogryzly ja ta ranka zaczela ciemniec potem zaczelo jej deformowac puszczek wkoncu bida zdechla ja chyba nie powinnam byla sie pakowac w rybki bo mnie to dobilo i to bardzo
mineraly ja zabily
i to po czesci zart.
nigdy nie wlewalem zadnej chemii do akwariow, fakt ze najmniejsze akwarium mialo 50 litrow, najwieksze 500.
wode uzupelnialem jak ubylo z centymetr.
czesciowa wymiana wody tak z pol zbiornika , zalezy od wielksci zbiornika, w malych co miesiac lub dwa, w tych najwiekszych to 6 a nawet 12 miesiecy.
raz na jakis czas wyczyscic filtr.
generalnie im mniej grzebiez w akwarium tym zdrowsze rybki.
trzeba zadbac o odpowiednie naswietlenie, jak za duzo to bedzie woda zieleniala, jak za malo to pojawia sie brunatice.
wysyp glonu jest rowniez gdy woda jest przenawozona, ten sam efekt co mamy w jeziorach i stawach.
w akwarium oznacza ze albo za duzo ryb, za duzo odchodow sie uzbieralo i kisnie bo filtr nie wyrabia, a dokladnie bakterie w filtrze.
albo za duzo sypiemy jedzenia.
to ze rybka szeroko otwiera paszcze wcale nie znaczy ze daje nam znac ze jest glodna.
rybce zreszta tak jak nam, lepiej służy niedojadanie niz przekarmienie
u mnie pielegnice same sobie organizowaly jedzenie.
w postaci malych mieczykow i pawich oczek ktore mnozyly sie na potege
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.