2012-02-05 19:36:48, karjo1 napisał(a):
Ja tam biore psy do lasu, ot chocby tak, jak zaprzyjazniony zaprzeg biega (widzialam pudle, wyzly, czy male kundelki)

I to niezaleznie od kraju

W UK pokuktuje upiorna teoria dominacji, Fennel i Fisher, alfowanie zamiast przewodnictwa, dania psu zajecia z opiekunem i widac, to co widac.
Wlasciwie nie wiem, co gorsze, rozwydrzone podbiegacze, jazgoty niewychowane w Pl, czy dosc ostro tlumione z popedow psy.
I chyba to ostatnie ma wiekszy sens, biorac pod uwage lenistwo i niechec opiekunow do pracy z psem, ktory wlasciwie w tym kierunku przez tysiaclecia byl hodowany.
Leonka, nie jest az tak ostro z psami z charakterem, o ile tylko zostaly zaatakowane, badz udziabaly inne zwierze w obronie domownikow. Oczywiscie, bedac pod kontrola, smyczowane, badz odwolywalne przed zadyma.
Kolezanka, parkow, a wlasciwie terenow do bezsmyczowego wyprowadzania jest mnostwo poza centrum miast. Jedyna zasada jest nieprzeszkadzanie innym, kontrola nad psem (odwolywalnosc) i sprzatanie po pupilach.
Wieczorem pogrzebie, co jest kolo Ciebie

darmund, mi kompletnie nie pszeszkadza, jesli prowadzisz psa luzem w scislym centrum miasta, to ty za niego odpowiadasz.
Natomiast w obszarach, gdzie jestescie goscmi, a dzikie zwierzeta u siebie, wypadaloby to uszanowac.
Wlasciwie dosc zastanawiajace, dlaczego puszczasz psa tam, gdzie nie ma innych psow, ludzi, az tak niewychowany dzik
![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
Normalny pies nie jest automatem, trzeba uwzgledniac nieprzewidywalne w ludzkim rozumieniu zachowania zwierzecia.
Ale tez powinna byc wypracowana taka wiez przewodnik-pies, ze w czasie spaceru/treningu otoczenie moze nie istniec, moga biegac ufoludki, koty tanczyc kankana, a dla psa centrum zainteresowania jest przewodnik.
[ Ostatnio edytowany przez: <i>karjo1</i> 05-02-2012 19:58 ]
Ciekawe spedzanie czasu , bez zadnej zlosliwosci , po prostu inne i ciekawe . Szczegolnie z tymi rowerami , kiedy juz bede mial swojego tutaj poszukam odpowiedniego miejsca by tak sie z nim pobawic .
Po tej dyskusji z Toba i po obejrzeniu filmikow ( tak z ciekawosci zapytam czy sa zrobione przez Ciebie ) stwierdzam ze masz dobre pomysly na spedzenie czasu z psem .