2012-01-26 11:50:28, nuska napisał(a):
Zaznaczam ze psina ma cialo malego foxteriera a siersc yorka.(mam zdjecie w galerii)
Witam

Na moje oko i na tyle ile mozna zobaczyc na fotce, to spiak jest terrierowaty ale nie w strone yorka. Jego siersc wyglada bardziej na szorstkowlosa niz na gladziutka i jedwabista jak u yorka, a to zupelnie inny rodzaj wlosa, jeden linieje, a drugi nie.
najlepiej rzeczywiscie idz do psiego fryzjera, niech oceni wlos psiaka, bo w zaleznosci od tego jakiego jest rodzaju, inaczej bedzie wygladac pielegnacja. Zaobserwuj czy nie masz klakow w domu, czy nie zostawia na ubraniu po zabawie, bo yorki jak i kilka innych ras, maja wlos (nie siersc) i go nie gubia jak zwykle to sie dzieje przy tradycyjnej siersci.
Sama mam psy ktore maja wlosy i wiem jaka to wygoda gdy pies nie linieje

Co do kapieli, to nie mozna przesadzac w zadna strone. Pies sie brudzi, zbiera kusz i moim zdaniem nie tylko wytarzanie sie w blocie czy odchodach powinno go kwalifikowac do kapieli. Psy mieszkaja z nami, czesto leza w lozku, wiec dobrze, zeby byly czyste i pachnace dzieki regularnym kapielom. A jak sie uzywa dobrych i psich kosmetykow, to nic psu sie nie stanie. No i psy z wlosem (jak york czy moje chinskie grzywacze) wymagaja czestszych kapieli.
pozdrawiam
paula